miercuri, 30 noiembrie 2011

7 Wonders - Review de Ovidiu Cirlugea - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al unsprezecelea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM?

Anul acesta în cadrul premiului Spiel des Jahres, jocul anului oferit în Germania, a fost introdusă o nouă categorie, şi anume, cea ,,pentru cunoscători”, care a fost câştigată de (sunete de toba…): 

M-am tot gândit dacă 7 Wonders se încadrează în conceptul de board game, este până la urmă un joc de cărţi, un joc antrenant, inteligent şi distractiv, dar în fond tot un joc de cărţi, însă, având în vedere că este un joc de societate şi că totuşi ai o tablă pe lângă şi sub care aşezi cărţile consider că intră şi în categoria aceasta. 

Lancaster - Review de Alexandra Antohi - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al zecelea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM? 

Ca niște "boardgames addicted" ce suntem, la scurt timp dupa Essen (la care din păcate nu am ajuns), am hotărât, impreuna cu prietenul meu, să mai comandăm niște jocuri, că parcă trecuse cam mult timp de la ultima comandă :D

Dintre toate jocurile comandate ultima oară, Lancaster este categoric cea mai bună achiziție, astfel că m-am hotărât să povestesc despre el.

Trebuie să recunosc faptul că atunci când am vazut filmulețul cu prezentarea jocului, mi s-a părut suficient de interesant încât să merite încercat și cam atât. Cu toate că arată promițător încă de pe atunci, nu am vrut să îmi fac prea mari speranțe, ca să nu fiu dezamagită. Din acest motiv, am avut parte de o surpriză foarte placută atunci când l-am jucat pentru prima oară. (ulterior am aflat că l-am jucat un pic prost, însă din fericire nu era ceva grav așa că părerea nu mi s-a schimbat, ci, din contră, s-a sedimentat, mai ales dupa ce l-am mai rejucat de câteva ori).


Conceput pentru 2-5 jucători, jocul este în esența un "worker-placement" complet diferit față de ce am mai jucat din această categorie, atât ca temă, cât și ca modalitate de a face puncte de victorie. Ce mi-a plăcut la el atât de mult este faptul că e foarte echilibrat, nu este sigur cine câștigă, interacționezi cu ceilalți jucători (exista și un pic de sabotaj dar nu atât de mult încât să te cerți din cauza asta) și este conceput într-un mod atractiv. Durata (în jur de o oră, dacă toți știu să joace) este iarăși un punct forte, deoarece întotdeauna vrem să jucăm cât mai multe jocuri deodată și timpul este, din păcate, limitat....

Destul cu introducerea însă, a venit timpul să trecem la prezentarea efectivă :)

Sid Meyer's Civilization: The Board Game - Review de Ovidiu Cirlugea - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al nouălea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM?

Convinşi că este momentul să păşim în afara zonei Euro(games), anul trecut, iarna, împreuna cu un prieten, am cumpărat primul nostru boardgame hardcore - Sid Meier’s Civilization – the board game, ediţia 2010. Nu ne-am documentat prealabil, ci pur şi simplu ne-am bazat pe premiza că un board game făcut după o serie de succes de jocuri pe PC n-ar avea cum să dea greş, dacă s-a urmat reţeta originală. Şi nu ne-am înşelat, însă, trebuie să atenţionez din start că acesta nu este un joc pentru oricine, fiind recomandat cunoscătorilor într-ale jocurilor pe tablă, în special celor ce vor ceva nou, ceva cu adevărat complex şi provocator şi din păcate sau fericire(depinde ce căutaţi) mare consumator de timp. 


Din start, simt nevoia să specific faptul că eu nu sunt un mare admirator al seriei Civilization pe PC, o găsesc a fi interesantă dar nu mi-am pierdut zilele în universul alternativ creat de Sid Meier, deci nu este nevoie a cunoaşte cu adevărat sau a fi fanul conceptului iniţial, unele persoane alături de care am jucat Civilization – the board game nici măcar nu ştiau de existenţa jocului pe PC. 

marți, 29 noiembrie 2011

Acquire - Review de Alex-Mihai Gheorghe - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al optulea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM? 

Acquire este un joc vechi de aproape 50 de ani, prima lansare fiind în 1962, iar de atunci a trecut prin mai multe revizii. Acest joc se poate juca în maximum șase jucători (dar se recomandă în patru), iar o rundă de joc poate dura de la o oră şi jumătate până la două ore, în funcție de experiența jucătorilor. Acquire este un joc de tip financiar, în care jucătorii încearcă să devină cei mai bogați prin înființarea de corporații, achiziția de acțiuni, vânzări de acțiuni și fuzionare de corporații.

luni, 28 noiembrie 2011

Giants - Review de Carmen Preotu - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al șaptelea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM? 

GIANTS este un joc de 3-5 jucători creat de Fabice Besson. Durează 60 de minute și poate fi jucat chiar și de copiii de la 10 în sus. Harta jocului reprezintă în condiții grafice frumoase Insula Paștelui care este înconjurata de AHUS- platformele de piatră pe care se ridicau marile statui denumite MOAI.

duminică, 27 noiembrie 2011

Ceainăria Tabiet anunță noua ediție A Game of Thrones!

Cea mai nouă ediție a îndrăgitului joc A Game of Thrones va putea fi achiziționată cât de curând de pe rafturile din Ceainăria Tabiet, la un preț promoțional - 230 de lei! Pot fi făcute și precomenzi, sunând la 0722525963.


A Game of Thrones este un joc extrem de apreciat de diplomație și management al resurselor în care jucătorii iau frâiele uneia dintre casele de Westeros într-o luptă de proporții epice pentru câștigarea Tronului de Fier. Această a doua ediție aduce, pe lângă o calitate grafică superioară specifică Fantasy Flight Games, multe îmbunătățiri împrumutate din expansiunile jocului original care să completeze experiența excepțională a primei versiuni. Mai multe detalii puteți găsi aici.

vineri, 25 noiembrie 2011

Noutăți de la Lex Hobby Store

Prietenii de la Lex Hobby Store au fost foarte ocupați în ultimul timp cu umplerea rafturilor cu noi apariții, așa că trebuie să vă arătăm și noi măcar câteva dintre cele mai interesante.


Un joc de fantezie pentru 2 - 6 jucători, Zanziar ne aduce în atenție o serie de eroi puternici care umblă pe tărâmul lui Zanziar pentru a recupera tronul puterii. Eroii carismatici își ghidează aventurierii aliați și armatele lor prin bătălii, aventuri și diverse evenimente. Eroii trebuie să adune armate, să facă alianțe cu aventurieri, să omoare alți eroi și să captureze orașul pentru a-și îndeplini scopul.


El Grande - Review de Ovidiu Cirlugea - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al șaselea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM? 

După ce am avut plăcerea să trec prin insulele Catan şi Puerto Rico, am ajuns înapoi pe Bătrânul Continent pentru a furniza energie electrică şi pentru a-mi dezvolta imperiul economic. Dorind totuşi să încerc şi altceva, nu numai jocuri cu temă economică, la un eveniment demonstrativ am dat peste El Grande, un board game de area control, a carui acţiune are loc în Spania medievală.


Şi fără să exagerez la finalul turei a treia (după primul moment când se punctează) 'i was hooked'! Ştiam că acesta trebuia sa fie următorul joc ce intră în mica dar simpatica mea colecţie de boardgames-uri.

Ideea este că Regele e slab şi se bazează pe ‘Granzii’ săi pentru a conduce ţara, astfel că împreuna cu 2/3/4 prieteni, în principiu cu cât mai mulţi cu atât mai bine, vei duce o lupta acerbă pentru a avea cât mai multă influenţă la Curtea Regală, pentru a controla însuşi regatul spaniol, ca să mă exprim într-un singur cuvânt pentru supremaţie!

joi, 24 noiembrie 2011

Panic Station - Review de Carmen Preotu - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al cincilea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM? 

În anul 2220, Guvernul a relocat un număr mare de locuitori ai orașului Rain City în coloniile miniere care formau un nou centru de putere în îndepărtatul Sumerius, centrul economic al Galaxiei. S-au creat mici comunități (stații) în care oamenii conviețuiau în pace deși exista o permanentă amenințare extraterestră. Dar… într-o zi…una din stațiile de pe mica planetă numita Recon-6 nu a mai trimis semnale către Pământ și o echipa militară a fost trimisă să investigheze ce se întampla, dar aceasta nu s-a mai intors.


Într-o ultimă încercare de a afla ce se întamplă, guvernul a trimis o echipă militară sofisticată, dotată cu un Android care își adapta acțiunile și comportamentul la cele ale Soldatului care îl controla, formând astfel o echipă care comunica și acționa telepatic.

miercuri, 23 noiembrie 2011

Board Game Buzz 23 Noiembrie

  • Colecția Ticket to Ride este așteptat să fie mărită în luna decembrie prin lansarea Ticket to Ride Map Collection: India & Switzerland în decembrie, o extensie cu 2 hărți pentru jocul original sau pentru cel cu harta Europei, care va conține și câteva reguli speciale atât pentru harta Indiei cât și pentru cea a Elveției.


  •  Cel mai bun joc de cărți: 7 Wonders  
  • Cel mai bun joc print n play: The Thing   
  •   Cel mai bun joc de familie: 7 Wonders  
  • Un joc care sună foarte interesant este Article 27: The UN Security Council Game, un joc despre, ați ghicit, votatul în Consiliul de Securitate al ONU. Este vorba de un joc despre negociere pură pentru 3-5 jucători. În fiecare tură, unul dintre jucători este Președintele care va supune la vot o serie de rezoluții, fiecare jucător având o anumită agendă și trebuind să voteze într-un anumit fel. Orice vot negativ la o rezoluție face ca acea rezoluție să pice, dar votatul negativ aduce multe dezavantaje, așa că jucătorii vor fi nevoiți să caute soluții de compromis. Pare un joc care nu ar plăcea oricui, dar care mie îmi surâde chiar mult.
  • Pentru jucătorii de Innovation al lui Carl Chudyk (tăticul Glory to Rome), va fi o veste bună faptul că se pregătește lansarea celei de-a doua expansiuni pentru jocul de cărți istoric. Titlul acesteia (provizoriu, aparent) va fi Innovation: Figures in the Sand, în care se promit 2 inovații (sic!), adică introducerea de cărți cu lideri de toate felurile și din toate timpurile și de cărți cu stări, cum ar fi Războiul.

Puerto Rico - Review de Ovidiu Cirlugea - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al patrulea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM? 

După aproximativ un an de zile de jucat Coloniştii din Catan, timp în care am molipsit cel puţin 10 persoane cu virusul boardgames-urilor, am simţit nevoia de a încerca ceva nou. Astfel că după mai multe sesiuni de ‘research’ pe net, m-am hotărât care va fi urmatorul joc pe care să-l achiziţionez. În perioada aceea nu munceam aşa ca mi-au trebuit câteva luni să strâng suma necesară, iar după ce am reuşit, cu inima strânsă am cumpărat Puerto Rico. Însă din momentul în care l-am jucat prima dată, nu am regretat vreo secundă timpul investit în luarea deciziei şi strângerea banilor. 


Ajunşi aşadar în Lumea Nouă pe insula Puerto Rico, împreuna cu alţi 4 prieteni am devenit moşieri şi ne-am pus pe cultivat porumb, tutun, cafea, zahar sau indigo, dezvoltat fabrici şi diverse alte cladiri cu scopul final de a produce cât mai multe bunuri pe care să le trimitem apoi către Bătrânul Continent. Dacă jocurile strategice cu tematică economică vă atrag şi nu aţi încercat înca Puerto Rico, pierdeţi unul dintre cele mai bune şi echilibrate jocuri de pe piaţă, dacă nu chiar cel mai bun.

marți, 22 noiembrie 2011

Cum am bătut la Torres în Ceainăria Tabiet!

Da, dom'le, dacă v-am tot povestit cum mi-am luat bătaie la diverse jocuri, cel mai recent de care v-am zis fiind Inside-ul tot de la Tabiet cu Diana, duminică seara am fost iar la ceainăria de board games și le-am arătat eu lor la propriul joc, Torres.


Și cum acuma probabil ceilalți 3 jucători sunt gata să închidă pagina (adică Diana, Carmen și Mihnea), trebuie să spun adevărul gol-goluț: jocul a fost foarte strâns (cam 3-4 puncte între jucători, Carmen conducând până la final) și ne-a plăcut tuturor foarte mult. Profesorii noștri au fost Mihnea și Carmen, care mai jucaseră jocul o dată, Torres fiind cea mai nouă achiziție din biblioteca Ceainăriei Tabiet. E un joc pentru maxim 4 jucători care e recomandat mai ales de premiul Spiel des Jahres pe care l-a primit în 2000.

Coloniștii din Catan - Review de Ovidiu Cirlugea - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al treilea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM? 

Încep prin a spune că sunt un mare împătimit al board games-urilor, iar o pagină pentru a descrie orice joc încercat mi se pare prea puţin :). 

Ca mai toată lumea am început cu clasicele Piticot, Nu te supara Frate!, Monopoly şi Scrabble. Însă microbul l-am prins cu adevărat când am descoperit Coloniştii din Catan şi având în vedere că acesta este jocul care mi-a deschis calea, şi inima, către nebunia pe care o consider a fi 'jocurile de societate' , mi se pare îndreptăţit să-i fac un review de toată frumuseţea, care sper să-mi aducă cadou un joc despre care am auzit numai lucruri bune (Warriors & Traders).


Acum doi ani şi ceva, am făcut comanda după ce am citit întamplător o recenzie, destul de vagă, într-o revistă dedicată jocurilor pe PC. Nici nu bănuiam atunci câte ore urma să pierd cu un joc ce sincer nu mă aşteptam să fie incredibil. Bine, analizând la mult timp după, totuşi, nu este un joc incredibil, considerând alte jocuri pe care am mai avut ocazia sa le încerc, dar fiind primul va avea întotdeauna un loc aparte în sufletul meu şi îl consider cu siguranţă a fi un joc amuzant, în sensul că sunt cu adevarat momente când o să râzi jucându-l, distractiv fiindcă nu m-am plictisit niciodata la un joc de 'Catan', dar şi pe alocuri frustrant pentru că ţine de noroc, dar în aceeaşi măsură de strategie, iar dacă nu ai gândit cum trebuie îţi diminuezi şansele să câştigi decât dacă n-ai un foarte mare noroc(celălalt motiv de frustrare - pentru restul de jucători) şi viceversa. Ce-i drept aici conteaza foarte mult factorul uman, în speţă adversarii tăi.

duminică, 20 noiembrie 2011

Factory Fun - Review de Eugen Demeterca - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al doilea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM? 

Cui nu-i plac petrecerile şi distracţia? Întrebarea nu e chiar retorică şi răspunsul e simplu: vecinilor! :). Şi când e vorba şi de distracţie şi de petreceri cei mai mulţi se gândesc la timpane solicitate intensiv de mulţimi de decibeli, la ziduri care par de cauciuc, la un număr mai mic sau mai mare de persoane (de ambele sexe în cele mai multe cazuri) congregate într-un loc mai mare sau mai mic, la abundenţa anumitor tipuri de fluide cu grade care mai de care (nemilitare ;) ), la temperaturi din ce in ce mai mari...etc. Ca lumea, nu? Repetitiv zic eu!!!De ce??? Iată ultimul răcnet în materie de distracţie, care te va face cel mai iubit dintre pământeni (mai ales de către vecini)!

 

Mmmmm, delicioase culori! Deşi e abia la început, există potenţial de distracţie maximă!(şi simt şi gustul bunătăţilor de Crăciun; nu ştiu de ce...poate pentru că e aproape Crăciunul :) ) 

Şi pentru că e alt tip de petrecere, râdem, glumim, ne distrăm, petrecem, dar cu organizare (după cum urmează).

joi, 17 noiembrie 2011

Inside - Sesiune de joc la Ceainăria Tabiet

Sâmbătă seara, după Warriors & Traders, la Ceainăria Tabiet am făcut repejor cu Diana și o sesiune intensă de Inside, un joc pentru 2 jucători al editurii Gigamic (care scoate multe jocuri abstracte, cum ar fi Quoridor), adică un joc din acela cu piese din lemn, puține reguli și care te pune să gândești. Și ce pot să spun decât că ne-a plăcut.


miercuri, 16 noiembrie 2011

Galaxy Trucker - Review de Eugen Demeterca - Concurs "România Mare joacă board games"

Primul review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM?

Stau câteodată şi-mi aduc aminte ce vremi şi ce oameni mai erau în părţile noastre pe când începusem şi eu, drăgăliţă-Doamne, a mă ridica băieţaş la casa părinţilor mei, în satul...Aoleu! M-am apucat să vorbesc exact ca şi Ion Creangă! Amintiri din copilărie... Grav! Dar îmi dau seama şi de ce: pentru că stau şi-mi aduc aminte că nu mai devreme de anul trecut (copilăria mea în jocurile de societate) mi-am cumpărat primul meu joc din „Noua Eră”: Carcassonne. A suportat, săracul, destule jocuri în acea primă perioadă dar în lumina noilor cuceriri nu prea a mai văzut masa de joc, deşi l-aş juca oricând cu plăcere. De la el am rămas totuşi cu plăcerea combinării pieselor pe masă sau tabla de joc şi ăsta e motivul pentru care am fost în culmea fericirii când am reuşit să-mi iau jocul Galaxy Trucker, care, pe lângă mecanismul de „tile laying” are (bomboana de pe colivă) şi tematică SF. 


Povestea jocului e cât se poate de simplă: eşti un pilot de navă cargo care-şi construieşte singur nava din piese prefabricate şi zboară în călătorii mai scurte sau mai lungi in diverse locuri din galaxie. Pare simplu, nu? Lucrurile se complică în momentul în care afli că până la 4 piloţi se „bat” pe un număr fix de componente şi dacă nu eşti rapid, pe lângă faptul că o să pleci ultimul în cursă şi-o să ratezi oportunităţi, rişti să rămâi şi fără componentele perfecte pentru nava ta (elementul de”contra timp”devine evident chiar din momentul în care vezi clepsidra care vine cu jocul ). Şi dacă nava nu e bine făcută, în funcţie de evenimentele de pe traseu, chiar poţi să te învârţi la infinit în vidul rece doar în costum până ţi se termină rezerva de aer(după aia nu mai contează). Evident, asta după ce nava ta a devenit bucăţi, bucăţele, molecule şi atomi într-un volum destul de mare de spaţiu :).

duminică, 13 noiembrie 2011

Cum ne-am distrat la lansarea Warriors & Traders din Ceainăria Tabiet

Ieri ne-am umplut ziua cu participarea la un eveniment într-adevăr special pentru pasionații de board games români - lansarea primului joc 100% românesc, așa cum vă spuneam în premieră acum vreo lună, deja supermediatizatul Warriors & Traders al echipei NSKN Legendary Games și semnat de Andrei Novac. 


Am avut plăcerea să facem cunoștință cu o parte importantă din echipa din spatele acestui joc, adică cu Vlad Sladariu, Florin Neacșu și, bineînțeles, Andrei Novac. Cu toții au fost foarte ocupați cu explicarea regulilor entuziaștilor care s-au prezentat la lansare. Iar aceștia nu au fost puțini, Ceainăria fiind, la un moment dat, neîncăpătoare pentru agitația de la această lansare. Ca să înțelegeți atenția dată momentului, o echipă de la N24 a venit să filmeze câteva cadre cu jocul și un scurt interviu cu creatorii.

vineri, 11 noiembrie 2011

Top 5 strategii pentru Coloniștii din Catan

Trebuie să recunosc că nu sunt un jucător de Catan, așa cum mulți dintre pasionații de board games sunt. Asta pentru că îmi place foarte mult să descopăr jocuri noi, nu să devin foarte bun la cele pe care le am. Nu este un joc pe care să ajungă prea mult pe mesele noastre, dar este un joc pe care îl deținem și îl respectăm pentru multitudinea de fani pe care îi are, inclusiv la noi în țară. 


Deși Catan este un joc simplu, faptul că el este deseori jucat la nivel competițional l-au făcut să fie unul dintre jocurile cu strategii standard, așa cum fanii șahului au umplut manuale despre strategiile acestui joc milenar. Vă voi prezenta astăzi cele mai apreciate și folosite strategii de Catan, sub rezerva faptului ele sunt de la lume adunate. Iată-le:

joi, 10 noiembrie 2011

Board Game Buzz 10 Noiembrie

  • Matematicianul Reiner Knizia este neobosit - a anunțat o nouă formulă magică sub forma unui joc gratuit în care a combinat foarte apreciatul Sudoku cu la fel de apreciatul Domino și i-a ieșit, ce altceva?, Domino Sudoku. Regulile și jocul în sine, care poate fi pur și simplu tras la imprimantă, pot fi găsite în limba germană, aici.

  • Editura Cryptozoic Entertainment a anunțat pentru 2012 un joc care sună interesant și promițător, Locke & Key: The Game. I-au spus așa pentru că originalul este o bandă desenată, iar în joc jucătorii vor trebui să coopereze ca să supraviețuiască în casa Key, unde vor găsi foarte multe chei care le vor deschide noi posibilități de joc.
  • În afară de a decide sorții într-un joc, ce poți să mai faci cu zarurile? Artistul Tony Cragg ne arată exact asta aici.
  • Editura spaniolă nestorgames a publicat jocul Hop It!, un joc de Cameron Browne, în care jucătorii controlează o serie de mormoloci și broaște într-un joc care se aseamănă puțin cu jocul de Dame. Când o broască sare peste altă broască, broasca sărită este scoasă din joc, iar când sare peste un mormoloc, acesta din urmă se transformă într-un adult. Un joc pentru 2 jucători, care pare potrivit pentru duminică după-amiază.

miercuri, 9 noiembrie 2011

CONCURS România Mare joacă board games - Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?

Dragi români, vi se pregătește ceva! Și cum noi am fost întotdeauna extrem de sinceri cu voi, vă zicem de pe acuma ce: WARRIORS & TRADERS! Da, primul joc românesc 100% este disponibil pentru voi cu un efort minim - să ne trimiteți între 9 și 30 noiembrie pe adresa cejucam@googlemail.com câteva rânduri despre un joc de societate care v-a mers vouă  la suflet în ultimul timp.

Mai exact, Taraba de Jocuri și Ce Jucăm? vă invită la un concurs de recenzii ale voastre, ale românilor pe care Andrei Novac și echipa de la NSKN Legendary Games îi reprezintă în minunata lume a jocurilor de societate moderne.

Nu vom tăbărî pe voi cu cerințe ca otomanii pe Mihai Viteazul la Călugăreni, nici nu vă vom îngrădi libertatea de a vă alege jocurile despre care scrieți cum pățeau românii în vremea lui Împușcatu'. Nu, domnule, este treaba voastră să vă hotărâți despre ce scrieți și în ce structură, fiți doar cu gândul la a ne convinge pe noi că alegerea voastră este interesantă și frumos expusă. 

Iată, deci regulile: 
1. Nu acceptăm 2 (sau mai multe) articole despre același joc, dar acceptăm 2 (sau mai multe) articole de la aceeași persoană. 
2. Articolele voastre nu trebuie să depășească o pagină A4, concizia fiind și ea una dintre mamele succesului.
3. Articolele trebuie să fie originale, adică să nu fi fost publicate anterior pe alte site-uri sau luate de pe referate.ro.

Sigur că cele mai frumoase și interesante articole din concurs vor fi recompensate așa cum domnitorii români recompensau pe turci când nu le călcau țara. Peșcheșul nostru pentru cel mai bun articol va fi jocul WARRIORS & TRADERS. Și ca să vă arătăm cât vă apreciem eforturile, 2 participanți vor primi o reducere de 10% la un joc de la Taraba de Jocuri, iar ceilalți participanți vor primi câte 5%.

Câștigătorii vor fi deciși de noi și vor fi anunțați în data de 1 decembrie, în ziua în care s-a înfăptuit România Dodoloață! Spor la scris!

marți, 8 noiembrie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Bobârnacul

Dacă până acum v-am prezentat mai ales jocuri serioase, grele și pline de substanță, voi trece astăzi în revistă o categorie specială de jocuri de societate, jocurile de dexteritate și, în particular, jocurile în care trebuie să dai cu bobârnacul.


Cum probabil nu știu prea mulți ce înseamnă asta, jocurile de dat cu bobârnacul sunt o categorie aparte de jocuri care se bazează pe un mecanism simplu: jucătorii trebuie să lovească, la tura lor, o piesă cu degetul astfel încât acea piesă să ajungă într-o anumită poziție pe harta sau traseul de joc. 

luni, 7 noiembrie 2011

Warriors & Traders, primul board game 100% românesc, lansare oficială sâmbătă 12 noiembrie

O poză face cât 1000 de cuvinte, iar un joc bun și românesc pe deasupra, face cât 1000 de jocuri mediocre. Așa că sâmbătă va fi lansat primul joc de societate modern la care au lucrat exclusiv români, Warriors & Traders. Ceainăria Tabiet, ora 12. Vom fi acolo ca să aflați tot ce s-a întâmplat de la „Ce Jucăm?”.

vineri, 4 noiembrie 2011

Există viață după Monopoly - Ricochet Robots

Dragi pasionați sau doar curioși în legătură cu explozivul fenomen numit board games, astăzi am să vă prezint un joc care i-a făcut pe unii dependenți în stilul Sudoku, prin simplitatea regulilor și competiția cruntă, contracronometru. Este vorba de un joc foarte jucat la întâlnirile de board games din România, Ricochet Robots.


Jocul despre care vă voi vorbi astăzi nu este un joc care să necesite învățarea unei liste lungi de reguli, care să aibă multe componente sau care să vă bage în conflicte pe resurse cu ceilalți jucători. Și totuși este un joc pe care mulți îl joacă cu foarte multă plăcere. De ce? Pentru că Ricochet Robots înseamnă, practic, completarea unui puzzle într-un timp cât mai scurt, sub amenințarea faptului că ceilalți jucători îl vor completa înaintea ta.

joi, 3 noiembrie 2011

Mințile din spatele jocurilor - Martin Wallace

Martin Wallace despre care este greu să oferi o descriere clară referitoare la calitățile lui. Este unul dintre acei designeri pe care unii îl admiră din tot sufletul pentru modul riguros în care își construiește jocurile, dar pe care alții îl consideră prea fixist, cu temele și mecanismele lui recurente. Oricum ar fi, Wallace este unul dintre designerii care și-au pus cel mai mult amprenta asupra jocurilor de societate moderne de strategie.


Martin Wallace este originar din Manchester, UK, unde a fondat editura Treefrog Games (redenumită în 2010 din Warfrog Games). De la primele lui creații, Martin Wallace s-a remarcat ca un designer care acordă o mare importanță tematicii jocurilor lui. Fără să creeze ameritrash-uri sau eurogame-uri în adevăratul sens al cuvântului, Wallace este unul dintre acei designeri care gândesc jocul pornind de la temă (și nu invers așa cum face Reiner Knizia, spre exemplu). Jocurile lui Wallace se remarcă, deci, prin mecanisme solide și complexe îmbibate de o temă interesantă care nu apare doar ca un autocolant pe un sistem abstract de joc.

miercuri, 2 noiembrie 2011

Cutia.ro vă invită la Coloniștii din Catan!

Vino la Polus Center şi distrează-te jucând ‚‚Coloniștii din Catan’’. În zilele de 5 şi 6 noiembrie te invităm să iei parte la Campionatul de Catan – Polus, unde poţi câştiga numeroase premii. Dacă ţi-am stârnit interesul, atunci înscrie-te trimiţându-ne un email la adresa marketing@poluscentercluj.ro unde vei menționa numele, prenumele, vârsta, număr de telefon şi data la care dorești să participi la Campionat (5.11.2011 sau 6.11.2011). Se vor lua în considerare primii care vor trimite email la adresa mai sus menționată. 


Campionatul se va desfășura în două ture: 
- Sâmbătă, 5 noiembrie 2011, între orele 12.00-18.00 
- Duminică, 6 noiembrie 2011, între orele 12.00-18.00

Cine ne prezintă jocurile - Board 2 Pieces

Astăzi pe lista de recenzori ai jocurilor voastre preferate vine Ted Alspach, un game designer destul de faimos, dar care a devenit foarte cunoscut datorită seriei lui de benzi desenate Board 2 Pieces. Seria asta reprezintă un mod extrem de amuzant de a aborda multe aspecte din cele mai cunoscute jocuri de societate cu ajutorul personificării unora dintre piese. Normal, Board 2 Pieces a plecat de la cunoscutul meeple, care a luat cele mai diferite forme și culori în seria lui Alspach.


Între personajele lui Alspach vom întâlni piese de Carcassone, Caylus sau Ra, fiecare surprinzând anumite tipuri de gândire și anumite atitudini ale celor mai pasionați board gameri: eurogamer-ul, wargamer-ul, începătorul etc. Iată-i:

marți, 1 noiembrie 2011

Board Game Buzz 1 Noiembrie

  • Designerul primului board game românesc în adevăratul sens al cuvântului, Warriors & Traders, ne-a anunțat că lansarea jocului pentru publicul din România va avea loc pe 12 noiembrie la Ceainăria Tabiet. Mai e puțin și vă veți putea da și voi cu părerea.

  • Reeditarea unui clasic semnat de bătrâna editură Avalon Hill, Merchant of Venus, a pornit scântei între 2 edituri actuale, Fantasy Flight Games și Stronghold Games. Se pare că ambele edituri sunt sigure pe faptul că dețin drepturile pentru această licență și încă nu se știe cine va scoate într-adevăr noua ediție. Cert e Merchant of Venus a fost un joc foarte apreciat la vremea lui, în 1988, care simula comerțul și dezvoltarea spațială într-o lume SF.
  • Editura Mayfair Games a anunțat lansarea unui nou scenariu pentru binecunoscutul Settlers of Catan, anume Catan: Oil Springs, în care coloniștii vor descoperi pe insulă petrolul. Regulile sunt deja disponibile aici.
  • Dacă doriți să sprijiniți proiectul Mutant Meeples o puteți face pe Kickstarter aici. Mutant Meeples se aseamănă destul de tare cu Ricochet Robots, în sensul că scopul jucătorilor este să mute meepleșii mutanți cât mai repede, deci în cât mai puține mutări, la locul crimei pe care ei trebuie să o investigheze. Pentru 20$ primiți jocul la lansare (la care adăugați 20$ pentru livrare în România).