marți, 8 noiembrie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Bobârnacul

Dacă până acum v-am prezentat mai ales jocuri serioase, grele și pline de substanță, voi trece astăzi în revistă o categorie specială de jocuri de societate, jocurile de dexteritate și, în particular, jocurile în care trebuie să dai cu bobârnacul.


Cum probabil nu știu prea mulți ce înseamnă asta, jocurile de dat cu bobârnacul sunt o categorie aparte de jocuri care se bazează pe un mecanism simplu: jucătorii trebuie să lovească, la tura lor, o piesă cu degetul astfel încât acea piesă să ajungă într-o anumită poziție pe harta sau traseul de joc. 

Poate sună simplist sau prostesc, dar trebuie să știți că astfel de jocuri au creat pasiuni puternici pentru mulți și au inspirat apariția unui joc de curse, a unui joc de strategie intergalactic sau a unui adevărat RPG în care te lupți cu creaturi malefice cu ajutorul bobârnacului.


Câteva exemple de jocuri în care trebuie să îți întrebuințezi bobârnacele pentru a câștiga:
  • Crokinole este un joc foarte vechi (de prin 1867) care se joacă pe o tablă circulară de lemn împărțită în mai multe cercuri concentrice în care se împing cu bobârnacul piesele ambelor jucători, scopul fiind acela de a strânge cât mai multe piese în centrul tablei.
  • PitchCar este un joc foarte apreciat care pune jucătorii în postura de a câștiga o cursă de mașini! Da, exact ca în copilărie, numai că, de data asta, modul în care sunt mișcate mașinuțele (niște pucuri fără roți, mai exact) este prin lovirea lor cu bobârnacul. Traseul este extrem de modabil, fiind ca un puzzle care se mulează pe dorințele voastre.
  • Catacombs este o adiție mai nouă în această categorie de jocuri, de această dată jucătorii luând rolul fie a Demonului, fie a unuia dintre eroii din joc într-o luptă epică... cu bobârnacul. Eroii au abilități speciale care pot fi folosite pentru a contracara atacurile monștrilor, deci lucrurile nu sunt lăsate chiar la întâmplare.
  • Ascending Empires este un joc de anul acesta în care jucătorii vor trebui să dezvolte un imperiu intergalactic într-un viitor îndepărtat. Datul cu bobârnacul este doar o parte a acest joc de civilizație light, fiind folosit pentru a mișca navele printre planete.
  • Tumblin-Dice este un soi de Darts în format board game. Jucătorii vor lovi cu bobârnacul zaruri în încercarea de a le poziționa cât mai avantajos pe o serie de trepte cu diferite valori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu