duminică, 20 noiembrie 2011

Factory Fun - Review de Eugen Demeterca - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al doilea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM? 

Cui nu-i plac petrecerile şi distracţia? Întrebarea nu e chiar retorică şi răspunsul e simplu: vecinilor! :). Şi când e vorba şi de distracţie şi de petreceri cei mai mulţi se gândesc la timpane solicitate intensiv de mulţimi de decibeli, la ziduri care par de cauciuc, la un număr mai mic sau mai mare de persoane (de ambele sexe în cele mai multe cazuri) congregate într-un loc mai mare sau mai mic, la abundenţa anumitor tipuri de fluide cu grade care mai de care (nemilitare ;) ), la temperaturi din ce in ce mai mari...etc. Ca lumea, nu? Repetitiv zic eu!!!De ce??? Iată ultimul răcnet în materie de distracţie, care te va face cel mai iubit dintre pământeni (mai ales de către vecini)!

 

Mmmmm, delicioase culori! Deşi e abia la început, există potenţial de distracţie maximă!(şi simt şi gustul bunătăţilor de Crăciun; nu ştiu de ce...poate pentru că e aproape Crăciunul :) ) 

Şi pentru că e alt tip de petrecere, râdem, glumim, ne distrăm, petrecem, dar cu organizare (după cum urmează).

Fiecare jucător primeşte propria planşă pentru „distracţie”: o hală a fabricii văzută de sus...


 ...şi această hală va fi „mobilată” cu diverse utilaje petrecăreţe, care de care mai productive. Jocul vine cu 55 de maşini diferite şi dintre acestea se aleg câte 10 pe fiecare jucător, motiv pentru care consider că jocul e perfect scalat, indiferent de numărul de jucători. 

Şi pentru ca este un tip de distracţie cum nu sunt multe, avem şi nume cu rezonanţe exotice (la componentele-maşină): Mix-O-Matic, Metamorphoser, Minimizer, Vacuumfriend, MiniGiga-Bot. 


Aceste piese se pun în mijlocul mesei de joc cu faţa în jos şi fiecare jucător ia câte una pe tur cu o singură mână. Cealaltă mână este folosită pentru a lua oricare maşină după ce pisele se întorc cu faţa în sus, ȋn acelaşi timp. 

Bineȋnţeles, ca la orice distracţie cu ştaif, exista şi aici concursuri, dintre care trebuie menţionat „cine este cel mai iute”: în momentul în care jucătorii întorc în acelaşi timp piesele maşină cu faţa în sus, cel mai rapid jucător ia oricare piesă despre care crede că e cea mai potrivită pentru fabrica lui şi care-i poate aduce cele mai multe puncte. Dacă a greşit şi nu poate adăuga piesa la fabrică, poate să renunţe la ea pierzând cinci puncte. Ultimul jucător poate să ia ultima piesă, să-i analizeze potriveala ȋn ograda proprie şi poate să renunţe la ea fără să fie penalizat dacă nu reuşeşte să-i găsească vreun folos. 

Construcţia fabricii este făcută după reguli simple: fiecare maşină are de la 1 la 3 intrări prin care primeşte materie primă (culori: roşu, verde, albastru, portocaliu) şi o ieşire, care poate scoate orice culoare sau negru. Pentru ca maşina să poata fi adăugată pe tablă, nu trebuie să-i rămână liber niciun conector. 


Cum fiecare jucător primeşte la începutul jocului câte un singur rezervor de materie prima pentru fiecare culoare şi trei rezervoare pentru produsul finit (exceptându-le pe cele pentru negru care pot fi luate după nevoie)... 


...este evident că noile maşini adăugate trebuie conectate prin ţevi suplimentare la amplasamentul deja existent şi aceste ţevi reprezintă un cost care este scăzut din valoarea maşinii.


Unele maşini plasate pe tablă pot veni cu un rezervor de materie primă ca bonus aşa că pot fi jucători care au pe tablă mai multe rezervoare pentru aceeaşi culoare. 

La finalul jocului, fiecare”petrecăreţ” poate avea până la zece agregate -mai mult sau mai puţin exotice- pe planşa proprietate personală, dacă nu cumva nu reuşeşte să plaseze pe parcurs vreo maşină ȋntoarsă pe masă din motive obiective. Şi şansele să nu poată, sunt destul de mari! :) 

Punctajul oricărui jucător este cunoscut în orice moment al jocului pentru că fiecare utilaj integrat în fabrică are scris pe el un numar, din care se scad conectorii folosiţi pentru integrare pentru a afla numarul de puncte pe care îl aduce. La finalul jocului se mai adaugă punctele bonus aduse de conectarea unei maşini la altă maşină(direct sau prin intermediul ţevilor). 

Trebuie să mai zic că ȋn „Factory Fun” nu există evenimente care ţin de voia Celui de sus care să-ţi nenorocească „distracţia”. Ce e construit, aşa rămâne la fel ca şi punctele adunate până atunci! 

Jocul e de complexitate medie (la 2.5 pe BGG intră ȋn categoria mediu-uşor) se joacă perfect în orice nr. de jucători între 2 şi 5, depinde de noroc (cum se potrivesc piesele trase ȋn fabrica ta) şi viteză de reacţie(cine-şi dă seama primul care maşină e mai potrivită pentru el) iar interacţiunea dintre jucători este tot indirectă, la fel ca şi la „Galaxy trucker” cu care este frate de mecanică (plasarea de module –„tile placement”). 

Deşi achiziţie mai recentă, a văzut masa de joc de mai multe ori decât alte jocuri mai vechi din colecţie. Şi dacă distracţia industrială s-a terminat (orice petrecere se termină la un moment dat :) ), oricând puteţi ȋncepe un alt „Factory Fun”!

Un comentariu: