vineri, 4 noiembrie 2011

Există viață după Monopoly - Ricochet Robots

Dragi pasionați sau doar curioși în legătură cu explozivul fenomen numit board games, astăzi am să vă prezint un joc care i-a făcut pe unii dependenți în stilul Sudoku, prin simplitatea regulilor și competiția cruntă, contracronometru. Este vorba de un joc foarte jucat la întâlnirile de board games din România, Ricochet Robots.


Jocul despre care vă voi vorbi astăzi nu este un joc care să necesite învățarea unei liste lungi de reguli, care să aibă multe componente sau care să vă bage în conflicte pe resurse cu ceilalți jucători. Și totuși este un joc pe care mulți îl joacă cu foarte multă plăcere. De ce? Pentru că Ricochet Robots înseamnă, practic, completarea unui puzzle într-un timp cât mai scurt, sub amenințarea faptului că ceilalți jucători îl vor completa înaintea ta.

Cum se joacă?
Ricochet Robots are o tablă mare împărțită în multe pătrățele, formată din 4 bucăți care pot fi așezate cam în orice fel, pentru ca jocurile să nu semene unele cu altele. Pe tabla astfel formată există mai multe simboluri cu tematică SF (galaxii, stele, luni etc.) și mai multe obstacole. Mai există 4 roboți colorați diferit care se așează inițial pe tablă, apoi se trage un jeton care va avea un simbol dintre cele existente pe hartă și o culoare reprezentând unul dintre roboți (spre exemplu, o galaxie verde).

Scopul jocului este ca jucătorii să mute robotul de culoarea jetonului tras (robotul verde, în exemplul nostru) la pătratul cu simbolul de pe jeton (la galaxia verde) în cât mai puține mișcări. Există 2 reguli: robotul se va muta doar pe orizontală sau verticală și atunci când se va lovi de un obstacol de pe hartă, va fi mutat într-o direcție perpendiculară cu cea din care a venit. Urmărind aceste reguli, jucătorii vor muta mental roboții până la simbol. Atunci când vor găsi un traseu, vor trebui să anunțe numărul de mișcări. La expirarea cronometrului, se va muta robotul către simbol de către jucătorul care a anunțat cele mai puține mișcări.


De ce să joci Ricochet Robots?
1. Este un joc care stimulează memoria. Traseele roboților trebuie făcute mental și cum, uneori, ele vor însemna 10-15 sau chiar 20 de mutări, vă vor solicita și stimula memoria foarte mult.
2. Poate fi jucat în orice număr de jucători. Da, Ricochet Robots este un joc la care contează doar cât de mult vă puteți înghesui în jurul tablei, pentru că nu contează câți oameni participă la un joc. Contează doar ca soluția să fie descoperită.
3. Este foarte accesibil. Nu mi-aș putea face o problemă din faptul că Ricochet Robots nu poate fi înțeles de un copil de 7 ani pentru că are puține reguli și nu are niciun fel de text, ci doar simboluri. În plus, este un exercițiu mental util oricui.
4. Este un joc foarte rapid. Durata jocului depinde de cât de repede realizați mutările, însă competiția va deveni atât de acerbă în timpul acestui joc că nu prea are cum să sară de 30-40 de minute.
5. Este plin de tensiune. Gânditul contracronometru vă va provoca ridicări de tensiune, însă vor fi întotdeauna însoțite de bună dispoziție.

Ricochet Robots poate fi cumpărat de la magazinele de profil din România pe la 90 de lei, regulamentul fiind în limba engleză, deși nu aveți de ce să vă faceți o problemă cu el, având în vedere cât de scurt este.

Pentru un review detaliat, vă invit să dați click aici.

2 comentarii:

  1. Nu stiu daca as incadra Ricochet Robots in categoria jocurilor "ceva peste Monopoly", deoarece sunt doua jocuri care au abordari diametral opuse.
    Mai degraba, as fi scris astfel: "Exista viata dupa Tintar: Ricochet Robots"

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Asa e, Vick, doar ca „Exista viață după Monopoly” este titlul acestei serii care are ca scop să le mai scoată oamenilor din cap că Monopoly este singurul joc de societate care merită jucat. Așa că prezentăm jocuri ușurele, chiar dacă nu din aceeași categorie, care ar putea să le placă începătorilor.

    RăspundețiȘtergere