marți, 29 noiembrie 2011

Acquire - Review de Alex-Mihai Gheorghe - Concurs "România Mare joacă board games"

Cel de-al optulea review din cadrul concursului România Mare joacă board games de TARABA DE JOCURI și CE JUCĂM? 

Acquire este un joc vechi de aproape 50 de ani, prima lansare fiind în 1962, iar de atunci a trecut prin mai multe revizii. Acest joc se poate juca în maximum șase jucători (dar se recomandă în patru), iar o rundă de joc poate dura de la o oră şi jumătate până la două ore, în funcție de experiența jucătorilor. Acquire este un joc de tip financiar, în care jucătorii încearcă să devină cei mai bogați prin înființarea de corporații, achiziția de acțiuni, vânzări de acțiuni și fuzionare de corporații.

Componentele jocului sunt:
Cartea cu reguli, o tablă de joc (care la prima vedere poate părea ciudată, dar, după citirea regulilor, începe să aibă sens J), șase suporturi pentru tiles (suporturile sunt făcute din carton destul de prost din păcate), 7 însemne pentru corporații (fiecare corporație având un nume și o valoare diferită), 108 tiles care se vor pune pe tabla de joc, acțiuni pentru fiecare corporație (25 pentru fiecare corporație), cartonașe cu valorile corporațiilor și bani în bancnote de 5000, 1000, 500 și 100 de dolari.


Desfăşurarea şi scopul jocului.
La începutul jocului, fiecare jucător trage câte un tile din săculeț (achiziţionat separat J) și cel care primește numărul cel mai apropiat de 1A va fi primul, după care se împart câte 6000 de dolari și 6 tiles luate aleator din săculeț pentru fiecare jucător.


O tură constă în așezarea unui tile (din cele 6 aflate pe suportul jucătorului) pe tabla de joc, înființarea unei corporații dacă este posibil (la înființarea corporației, jucătorul primește o acțiune gratuită pentru înființare și mai poate cumpăra încă trei acțiuni - ori de la corporația înființată, ori de la altele aflate în joc la momentul respectiv). La final de tură, jucătorul trebuie să ia un tile din săculeț.(jucătorul trebuie să aibă tot timpul șase tile-uri pe standul lui).

Când nu mai sunt tile-uri în săculeț, se folosesc cele de pe stand până la final de joc. Pentru a înființa o corporație, trebuie să fie așezate două tile-uri una lângă alta, pe verticală sau pe orizontală (de ex., 1D lângă 2D sau 7B lângă 7C).


Scopul este destul de simplu: jucătorii trebuie să câştige cât mai mulți bani pentru a fi desemnaţi câştigători. Acest lucru se poate realiza prin înființarea de corporații, achiziționarea de acțiuni și, partea puțin mai complicată, fuzionarea corporațiilor. Fuzionarea constă în reunirea a două corporații (corporația mai marea o „devorează” pe cea mai mică), iar persoanele cu acțiuni la cea mică primesc bonusuri pentru fuziune. Se dau bonusuri pentru jucătorul care deține acțiunile majoritare și pentru cel care are minoritatea. De asemenea, este de știut că cel care are acțiuni la corporația mai mică poate vinde acțiunile la bancă pe dolari (suma fiind determinată de mărimea corporației în momentul fuzionării) sau poate da la schimb acțiuni de la corporația mai mare (două acțiuni de la corporația mică = o acțiune la corporația mai mare).

În exemplul de mai jos, corporația Tower are o mărime de 9 tile-uri și este adăugat al 10 lea tile, astfel făcându-se fuzionarea cu corporația Continental. Să zicem că 3 jucători au acțiuni la corporația Continental în felul următor: jucătorul 1 are 9 acțiuni, jucătorul 2 are 5 acțiuni și jucătorul 3 are 4 acțiuni. În această situație, jucătorul 1 este majoritar și jucătorul 2 minoritar. Corporația Continental are o mărime de 7 și ne uităm pe cartonașul de valori, unde observăm că, la o mărime de 7, majoritarul primește un bonus de 8000 de dolari, iar minoritarul 4000 de dolari. Cel de-al treilea jucător nu primește nici un bonus, dar, la fel ca ceilalți, are posibilitatea să vândă acțiunile de la Continental pe dolari (în acest moment, o acțiune valorează 800 de dolari) sau să dea la schimb două acțiuni la Continental pentru una la Tower (care acum are o mărime de 17, iar o acțiune valorează 900 de dolari) SAU să le păstreze pentru o eventuală reînființare a corporației.

După fuzionarea cu Continental, Tower devine de 18, deci devine o corporație „sigura”, iar în tura următoare va fuziona cu corporația Sackson, unde se vor urma din nou pașii de mai sus.


Trebuie reţinut că o corporație ajunsă la o mărime de 11 tiles devine „sigură” și astfel ea nu mai pate fi „cucerită” de alte corporații mai mari, DAR poate fuziona cu corporații mai mici.

Jocul se poate termina în două moduri. Dacă pe tabla de joc există corporații de 11 pătrățele sau mai mari și nu mai pot fi înființate alte corporații SAU atunci când o corporație tot fuzionează cu corporații mai mici și ajunge la 41 de pătratele, moment în care jocul se închide și jucătorii încep să își numere banii.

Concluzia 
Jocul este destul de amuzant, are „rejucabilitate” medie și poate scoate la iveală rivalitatea dintre jucători. Pentru fanii genului, este binevenit la colecție.

Din păcate, la acest joc am găsit și două minusuri.

Unul ar fi suporturile de carton care se strică foarte repede și sunt destul de fragile.


Al doilea minus ar fi lipsa unei componente în care să se poată depozita cele 108 tileurile, motiv pentru care este recomandată achiziționarea unui săculeț sau a unei cutii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu