vineri, 11 noiembrie 2011

Top 5 strategii pentru Coloniștii din Catan

Trebuie să recunosc că nu sunt un jucător de Catan, așa cum mulți dintre pasionații de board games sunt. Asta pentru că îmi place foarte mult să descopăr jocuri noi, nu să devin foarte bun la cele pe care le am. Nu este un joc pe care să ajungă prea mult pe mesele noastre, dar este un joc pe care îl deținem și îl respectăm pentru multitudinea de fani pe care îi are, inclusiv la noi în țară. 


Deși Catan este un joc simplu, faptul că el este deseori jucat la nivel competițional l-au făcut să fie unul dintre jocurile cu strategii standard, așa cum fanii șahului au umplut manuale despre strategiile acestui joc milenar. Vă voi prezenta astăzi cele mai apreciate și folosite strategii de Catan, sub rezerva faptului ele sunt de la lume adunate. Iată-le:

1. Strategia Piatră/Grâu reprezintă, așa cum e ușor de înțeles, concentrarea plasării inițiale de așezări pe cât mai multe hexagoane cu grâu și piatră cu numere des întâlnite. Un al doilea pas necesar în această strategie este acela ca prima investiție să fie în transformarea așezărilor în orașe, pentru a crește producția. Apoi, se investește masiv în cărți care să ajute jucătorul la dezvoltarea pe toate planurile și la construirea celei mai mari armate.

2. Strategia Lemn/Cărămizi este, în mare măsură, opusul primei strategii, jucătorii concentrându-se pe hexagoanele cu numere care pică des cu lemn și cărămizi pe ele. Această strategie este folositoare pentru o expansiune agresivă a drumurilor (care să ducă la câștigarea distincției de cel mai lung drum) și pentru a bloca avansul altor jucători care, de exemplu, folosesc prima strategie.


3. Strategia echilibrată este extrem de folositoare mai ales ca plan de rezervă, în cazul în care adversarii dejoacă strategia ocupând înainte locurile bune. Este, însă, o strategie de adaptare, care presupune atingerea a măcar 4 din cele 5 resurse la începutul jocului, și concentrarea pe o dezvoltare echilibrată, adică orașe, drumuri sau așezări.

4. Strategia resursei întâlnite - cam în fiecare joc, există o resursă care este mai abundentă decât celelalte. Această strategie presupune ca fiecare dintre așezările inițiale să fie așezate pe măcar una dintre cele mai întâlnite numere pe acea resursă, fiind, în același sens, o strategie de adaptare la poziționările inițiale ale celorlalți jucători.

5. Strategia porturilor este tot o strategie de adaptare la situația de pe hartă, în sensul că dacă o anumită resursă este așezată lângă un port în care acea resursă se schimbă cu 2:1, este, de multe ori, o idee bună să vă plasați o așezare în acel loc. Această strategie nu este suficientă prin ea însăși, însă vă poate ajuta să schimbați acea resursă abundentă în altceva foarte ușor.

Surse: aici, aici și aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu