marți, 31 mai 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Jocul cooperativ

Un lucru care m-a fascinat încă de când am auzit despre el este mecanismul cooperativ din jocurile de societate. Cum s-ar zice, jucătorii îşi dau mâinile, lasă certurile la o parte - sau cel puţin aşa sperăm - şi se bat cu jocul. În niciun sens fizic. 

Jocurile cooperative au ca principală trăsătură faptul că în afară de oamenii din jurul tablei/cărţilor există jucătorul virtual pe care ceilalţi trebuie să îl bată. Şi acest jucător virtual, Jocul, are tura lui în care se respectă reguli specifice pentru ca El să câştige în faţa voastră. În faţa Jocului, câştigul este determinat de îndeplinirea unui eveniment anume sau neîndeplinirea lui. Mai clar, să zicem că îl bateţi dacă omorâţi un anume monstru SAU îl bateţi dacă nu reuşeşte să vă distrugă oraşul după un număr de n ture.

Lipsa de competiţie nu este neapărat un aspect central al jocurilor cooperative existând destule jocuri în care există sabotori ascunşi care joacă împotriva echipei din care, aparent, fac parte sau există anumite jocuri în care în afară de cooperarea pentru a bate jocul, jucătorii trebuie să iasă şi unul deasupra celuilalt.

Câteva dintre cele mai cunoscute jocuri cooperative sunt:
  • Pandemic, unul dintre "bunicii" jocurilor cooperative, nu neapărat în sensul vârstei - are doar 3 ani - ci mai ales reprezentativităţii pentru jocurile cooperative, fiind un joc foarte scalabil şi uşurel, despre care am vorbit mai pe larg aici.
  • Arkham Horror, unul dintre cele mai cunoscute şi jucate jocuri din categoria celor tematice americane, în horrorul lovecraftian jucătorii formează o echipă de investigatori care încearcă să împiedice răspândirea porţilor către alte dimensiuni şi apoi distrugerea unui dintre Antici în luptă. Creepy!
  • Battlestar Galactica, cel mai bine cotat joc cooperativ de pe BoardgameGeek este şi el un punct de reper pentru mulţi jucători, unul dintre motive fiind că este bazat pe serialul popular cu acelaşi nume şi celălalt fiind că conţine elementul sabotorului de care v-am spus mai sus.
  • Space Alert, un joc cooperativ despre care am vorbit pe larg aici, şi care nu este atât de popular, pe cât de original este. Introduce lupta pe timp, roluri pentru jucători şi acţiuni anticipate. Un joc intens ca o problemă de matematică atunci când eşti la tablă!
  • The Lord of the Rings: The Card Game, este cel mai nou venit  pe tărâmul jocurilor cooperative. Introduce şi el multe elemente noi, în afară de faptul că este un joc exclusiv de cărţi, este un joc bazat pe scenarii de joc şi este şi un Living Card Game. Plus că are calitatea Fantasy Flight Games, deci pare un adevărat hit!

Un comentariu: