vineri, 6 mai 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Pariul

Cealaltă variantă în afară de Monopoly pentru oamenii care se gândesc la jocuri care presupun stat la masă și jucat cu cărți sau zaruri sunt jocurile de noroc. Adică categoria aceea de jocuri pentru care oamenii pariază sume de bani - uneori imense - în speranța că varianta pe care au mizat ei va fi câștigătoare. Nu voi sta aici să analizez de ce anume aceste jocuri sunt așa populare, ci am să vă spun că există și jocuri de societate care utilizează acest mecanism - adică pariul - fără a fi necesari bani reali pentru a paria.


Pariul este, așadar, un mecanism foarte vechi, probabil motorul din spatele primelor jocuri de societate. Din el s-au dezvoltat și alte mecanisme, cum ar fi specularea prețurilor. Acesta din urmă mecanism simulează jocul pe bursă, prin care jucătorii investesc (a se citi pariază) bani pe anumite bunuri sperând că prețurile acelor bunuri vor crește, iar ei vor ieși în câștig.

Cele mai bune jocuri care folosesc pariul ca mecanism sunt:
  • Tichu - un joc parcă nemuritor, apărut în 1991, pentru de la 3 până la 6 jucători;
  • Bridge - un joc foarte popular, apărut la începutul secolului XX și devenit unul dintre cele mai inteligente jocuri pe care le poți juca cu un pachet standard de cărți;
  • Wits & Wagers - un joc de petrecere care combină amuzamentul de a participa la concursuri de cultură generală cu hazardul pariurilor.
În privința celuilalt mecanism, specularea prețurilor, jocurile cele mai apreciate care îl folosesc sunt:
  • Steam - reimplementarea jocului Age of Steam, ambele jocuri din categoria „jocuri cu trenuri”
  • Imperial - reimplementat la rândului lui de Imperial 2030, care îl duce din secolul XVIII în secolul XXI, un joc fără elemente de noroc ca zaruri sau cărți în care jucătorii caută să dezvolte rețele de influență în cele mai mari imperii europene;
  • Acquire - un clasic în viață al jocurilor de societate, apărut în 1962, este cea mai cunoscută transpunere a jocurilor de investiții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu