miercuri, 11 mai 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Variable Player Powers

Mecanismul de puteri variabile ale jucătorilor (Variable Player Powers) este întâlnit la foarte multe jocuri în care jucătorilor li se oferă diverse căi de urmat sau diverse abilități, desigur debalansate, pentru a câștiga jocul. Aceste jocuri oferă o mare diversitate jocurile, astfel că ei trebuie să își adapteze stilul de a juca jocul respectiv în funcție de abilitățile sau căile pe care le urmează.


Aceste jocuri adesea suferă din cauza faptului că sunt debalansate, însă principalul mod prin care aceste jocuri rezolvă problema este dându-le jucătorilor ocazia să treacă prin toate puterile, abilitățile sau condițiile de victorie.

Un exemplu ar fi Mr. Jack sau varianta mai complexă Mr. Jack in New York (al cărui review îl găsiți pe blog), în care cei 2 jucători au la dispoziție 8 personaje de mutat pe hartă, fiecare având și o abilitate care, în funcție de situație, poate să ajute foarte mult jucătorul.

Un alt exemplu este Chaos in the Old World, un joc în care jucătorii intră în pielea unor zei, fiecare având un anumit profil, un alt tip de adepți și de abilități. Diferențele între zei sunt foarte mari, acest joc neavând niciun moment pretenția unui joc balansat.

Alte jocuri care folosesc acest mecanism sunt: 7 Wonders, Battlestar Galactica, Pandemic sau Small World.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu