Diversitatea tematică pe care o au jocurile de societate este unul dintre argumentele pe care eu le îmbrățișez atunci când discut cu cineva de ce prefer aceste jocuri în locul celor video. Nu mă aștept să apară un joc pe PC care să fie și plăcut de jucat în care ți se pun în brațe frâiele unei ferme. Sau în care intri în pielea lui John F. Kennedy în cursa electorală împotriva lui Richard Nixon. Și alte exemple din toate domeniile capabile să satisfacă orice pasionat.
Atunci când am auzit că există un joc în care trebuie să te bați cu virusurile care sunt pe cale să ducă la extincție specia umană evident că am ridicat o sprânceană. De fapt 2, pentru că nu sunt printre persoanele capabile să ridice doar una. Parțial pentru că nu jucasem jocuri cooperative până atunci, dar mai ales pentru că era o temă extrem de exotică și interesantă.Pentru cei care n-ați ghicit deja - deși evident că ați ghicit că scrie mare în titlu - este vorba despre jocul Pandemic, un joc, așa cum v-am zis, cooperativ, care se joacă cu de la 2 până la 4 jucători și care durează cam 60 de minute, în funcție de capacitatea jucătorilor de a rezista și înfrânge virusurile.
Cutia jocului |
Tematică și componente
Cum am zis, din punct de vedere tematic, Pandemic este un joc foarte original. Jucătorii sunt aici o echipă formată din medici, cercetători sau diverși tehnicieni care se luptă să înfrângă virusurile care amenință să distrugă lumea. Este un eurogame, deci nu vă așteptați să uitați că jucați un joc. Îmbinarea dintre mecanismele folosite și tematică este destul de seacă, însă jocul punctează prin faptul că reușește să creeze o tensiune care evocă momentul apocaliptic al unei epidemii globale.
Pandemic a fost realizat cu foarte multă grijă pentru componente. Calitatea acestora este foarte bună, începând de la cutia care înfățișează echipa medicală care se opune virusurilor, până la tabla de joc sau cărți.
Pe tabla de joc este reprezentată harta lumii, pe care sunt așezate câteva cele mai mari orașe care vor fi centre pentru epidemiile cu care se bat jucătorii. Orașele sunt alese probabil ca răspândirea lor să fie cât mai uniformă, un fapt amuzant fiind includerea micului Essen, oraș în care se desfășoară unul dintre cele mai mari târguri de jocuri de societate din lume. Calitatea materialului din care este făcută harta este bună, însă puțin cam moale, zgâriindu-se destul de ușor.
Celelalte componente ale jocului sunt cărțile cu roluri, pionii de culoarea fiecărui rol, 2 pachete de cărți cu orașele de pe hartă, unul pentru jucători – care conțin și alte câteva cărți cu acțiuni instante - și unul pentru virusuri și 6 jetoane care marchează diverse lucruri pe hartă.
Cărţile din pachetul jucătorilor "atacate" de cărţile de epidemie |
Desfășurarea jocului
Jocul de față nu intră în categoria jocurilor greu de învățat. Cel mai probabil, un jucător doritor să-l învețe va reuși asta după primele tururi. A-i descoperi strategiile și a-l bate sunt cu totul alte discuții însă.
Pandemic este un joc cooperativ, cum ziceam. Ceea ce înseamnă că vor exista 2 antagoniști: echipa de jucători vs. joc. Mai întâi, fiecare jucător își alege un rol din cele 5 disponibile. Rolurile nu sunt balansate, asta vă veți da seama singuri, fiind clar mai ușor să câștigați un joc în care aveți Medicul decât unul în care aveți Expertul în Operațiuni. După ce s-au ales rolurile, fiecare primește un număr de cărți din pachetul de cărți pentru jucători, în funcție de numărul de jucători. Cărțile pot fi comunicate, dar nu arătate colegilor de echipă. Setupul mai constă în plasarea de cuburi de infecție în diverse orașe alese în funcție de ce cărți din pachetul de Infecție sunt trase. În plus, în pachetul de cărți pentru jucători se vor amesteca un număr de cărți de epidemie (minimum 4, maxim 6, mai multe făcând jocul mai greu).
Cele 5 roluri |
Tura virusurilor se face trăgând 3 cărți (minimum) din pachetul de Infecție și punând câte un cub de infecție pe fiecare dintre orașele de pe cele 3 cărți. Dacă în orașul respectiv ajung să fie mai mult de 3 cuburi, se consideră că în acel oraș s-a declanșat un focar de infecție și, în loc de a pune peste 3 cuburi, infecția se va răspândi în toate orașele legate de focar, în acestea punându-se câte un cub. Interesante sunt momentele în care cuburile puse în orașele adiacente declanșează alte focare (în orașele unde existau deja 3 cuburi), dând sentimentul acela de situație scăpată de sub control pe care am văzut-o în filmele hollywoodiene.
Câteva oraşe din pachetul infecţiei |
Impresii
Pandemic este un joc foarte bun pentru grupuri sudate. Are însă reguli suficient de simple pentru a convinge jucători noi să se alăture luptei împotriva epidemiilor globale. Poate apărea însă problema jucătorului guraliv care domină jocul și spune tuturor ce trebuie să facă. Eu unul cred că astea sunt probleme inerente muncii în echipă și că, atâta vreme cât jocul nu distribuie clar munca individuală, este de așteptat să se întâmple asta la orice joc cooperativ.
După cum v-am spus, tema pare, pe alocuri, aleasă la întâmplare, o particularitate a multor jocuri europene. Componentele nu reușesc să contribuie prea mult la imersiune, însă sunt salvate de faptul că arată ca ceva ce te-ai aștepta să existe în arsenalul unui medic. Totuși, există suficiente aspecte din gameplay care te duc cu gândul la o situație apocaliptică prin crearea de tensiune, prin evenimente neprevăzute sau prin reacții în lanț.
Pandemic este un joc accesibil pentru orice categorie de public. Există foarte puțin text în joc - numele de orașe nu se pune problema să fie greu de citit - deci puteți să vă învățați și rudele certate cu engleza. Nu necesită calcule elaborate, însă din asta nu trebuie să înțelegeți că va fi ușor de câștigat. Atenția și evaluarea riscurilor sunt absolut necesare în acest joc, dar asta nu înseamnă că nu-l veți putea juca cu un copil de 10 ani sau cu un bunic mai sprinten.
Ca la mai toate jocurile cooperative, interacțiunea dintre jucători este factorul cheie. Va trebui să faceți schimb de cărți, să vă împărțiți pe anumite zone sau să faceți acțiuni care săi îi ajute pe anumiți coechipieri. Există, cum ziceam, riscul ca unul sau mai mulți dintre jucători să acapareze jocul. Totuși, dacă niciun jucător nu își exprimă egoul și chiar dacă se întâmplă asta, nivelul de interacțiune este foarte ridicat făcând jocul foarte plăcut.
Jocul oferă posibilitatea unui număr de jucători de minim 2 și maxim 4. El poate fi jucat și singur sau în 5 – deoarece există 5 roluri diferite. Trebuie să știți că scalabilitatea este unul din punctele forte ale jocului. Este o experiență mai mult decât agreabilă în orice număr. Diferența pe nivele de dificultate poate fi făcută cu ajutorul cărților de epidemii, care cu cât sunt mai multe, cu atât fac jocul mai dificil.
Orientul Mijlociu sub semnul virusului negru |
În fine, trebuie să știți că, deși a apărut doar de 3 ani, Pandemic este un fel de bunic pentru jocurile cooperative. Este jocul care a adus această categorie de jocuri în lumina reflectoarelor, încă fiind unul dintre cele mai apreciate. Deci Pandemic poate are păcate, însă lipsa de originalitate nu este unul dintre ele.
Concluzie
Pandemic este cea mai bună variantă dacă ați făcut primii pași în lumea board games și vreți să intrați într-o nouă sferă a acestui hobby. Este un joc pentru oricine, prin temă – cine nu vrea să fie printre cei care salvează specia umană de la extincție? – prin cooperarea dintre jucători și prin distracția pe care o conferă fiecare joc, fie și unul în care virusurile v-au dovedit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu