Hotel Samoa poate fi inclus în categoria jocurile care îndeplinesc fanteziile din copilărie. Este un joc pentru cei care s-au jucat „de-a magazinul” sau, mai exact, „de-a hotelul” și care nu apucaseră să mai facă asta pentru că, de, sunt oameni mari.
Hotel Samoa este un joc din categoria jocuri de familie care a văzut lumina zilei și cerneala tiparului în anul 2010 sub oblăduirea designerului Kristian Amundsen Østby și are specificat pe cutie faptul că este gândit pentru 3-6 jucători, iar ca durată, e de așteptat să nu se întindă peste 45 de minute. Este un joc care îmbină 2 mecanisme principale, licitația și alegerea simultană a acțiunilor, folosindu-se de fapt de un mecanism de licitație în orb.
Componente și tematică
Așa cum vă spuneam, tema jocului este cea hotelieră. Probabil că sunt destui cei care s-au imaginat în postura în postura de patron de hotel sau, mai realizabil, de pensiune la munte. Și probabil că toți s-au gândit la ce servicii bune ar avea și la ce mulțumiți ar fi oamenii de pensiunea sau hotelul lor. Hotel Samoa are meritul de a pune capăt acestor visuri. Turiștii sunt doar „marfă” de pe urma căruia obții profit cât mai mare. Dacă au mai mulți bani, primesc camere mai sigur, dacă nu, poți să-i dai și afară. Cam așa funcționează în acest joc tratarea oaspeților și pentru mine a fost o surpriză plăcută elementul ăsta mai agresiv.
Prima pagină a regulamentului |
Cărţile cu bagajele turiştilor |
Desfășurarea jocului
Așezarea de început a jocului este facilă. Fiecare își alege un hotel – sunt identice ca funcții, este o chestiune doar de design puțin diferit, se împart toate cărțile și jetoanele specifice jucătorilor, se așază la nimereală cărțile cu turiștii și se formează grămezile de cărți și jetoane de tras pe parcursul jocului. În total 5 minute care nu sunt o bătaie de cap.
Plăcuţa cu hotelul Greenfield Resorts (verde) |
Cărţile cu turişti. Pe fiecare sunt trecute valorile pentru 3, 4, 5 sau 6 jucători. |
Strategii (Conține spoilere)
Nu vă așteptați ca Hotel Samoa să fie o mare bătaie de cap, însă vă voi înșira câteva considerații strategice de bază. Primele concluzii despre strategia jocului reies din așezarea cărților cu bagajele turiștilor. Va deveni repede clar că cei mai avantajoși turiști sunt cei care pleacă repede pentru că, odată cu plecarea lor se eliberează camerele. Spre exemplu, dacă în așezarea plăcuțelor în tura 3 vin primii britanici și în tura 5 vin din nou alți britanici, plecând cei din tura 3, britanicii din tura 3 sunt o resursă pentru care merită să te bați.
În această imagine se vede clar cât de valoroşi sunt turiştii japonezi care vin în ziua 3, pentru că ei pleacă în ziua 5 |
Impresii
Așa cum am menționat deja, Hotel Samoa punctează foarte sus – poate cel mai sus dintre toate aspectele jocului – la capitolul tematică. Te simți în industria hotelieră, ai puterea să îți selectezi turiștii și să le oferi prețuri diferite de cazare. Iar mobilitatea turiștilor ajută și mai mult la această impresie. Dacă personalitățile turiștilor ar fi putut avea și alte repercusiuni asupra jocului în afară de prețul plătit de ei, tabloul ar fi fost complet. Iar componentele contribuie foarte bine la senzația estivală fiind colorate și frumos ilustrate.
Jetoanele cu personalităţile turiştilor |
O licitaţie în 3 jucători. Jucătorul verde a câştigat construcţia (cu 14), iar ceilalţi 2 sunt la egalitate pentru turişti (cu 6). |
Pentru cine este potrivit?
Având în vedere manualul destul de bine scris și exemplificat și regulile puține și deci ușor de înțeles, pot afirma că Hotel Samoa este un joc accesibil. Nu are text pe cărți, folosindu-se doar de simboluri și cifre, deci nu are dependență de limbă atâta vreme cât există cineva care să citească regulamentul. Singura problemă pe care am avut-o cu regulile lui este rezolvarea licitațiilor egale. Jocul folosește o piesă care se plimbă între jucători, poziția piesei de la momentul egalului determinând cine este câștigătorul licitației. E puțină discordanță între regulile ușurele și nevoia de a fi atent la mişcarea piesa „Tiebreaker”. Dar rămâne un joc de recomdat majorității. Mai exact, l-aș recomanda grupurilor care caută ceva ușurel și amuzant, care nu doresc să își bată capul cu strategii complicate sau drept cadou pentru un copil de școală generală și este un joc care am observat că place mai multor părții feminine a fenomenului de board games.
Concluzie
Hotel Samoa este un reprezentant de recomandat dintr-o categorie de jocuri care am învățat că nu trebuie să lipsească din nicio colecție, jocurile de familie. Pentru că majoritatea sunt necunoscători într-ale fenomenului, deci nu se vor entuziasma la un joc cu sute de cuburi și table de joc urâte. Hotel Samoa arată bine, se comportă bine și cu milă cu profanii și are o temă care cred că ar atrage pe mulți din categoria potențialelor jocuri. Deși nu trebuie uitat că strategiile de joc nu vor uimi niciun gamer, este un joc de licitație decent care cred că și-ar putea găsi loc pe rafturile multora.
- Temă bine implementată
- Grafică drăguță
- Ușor de învățat
- Se joacă bine în orice număr de la 3 jucători la 6
- TieBreaker-ul - modalitatea de a rezolva licitațiile egale
- Simplitatea strategică
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu