duminică, 22 mai 2011

Prezentare Hotel Samoa - Nu ai pensiune la munte și îți dorești? Poți începe cu Hotel Samoa

Hotel Samoa poate fi inclus în categoria jocurile care îndeplinesc fanteziile din copilărie. Este un joc pentru cei care s-au jucat „de-a magazinul” sau, mai exact, „de-a hotelul” și care nu apucaseră să mai facă asta pentru că, de, sunt oameni mari.


Hotel Samoa este un joc din categoria jocuri de familie care a văzut lumina zilei și cerneala tiparului în anul 2010 sub oblăduirea designerului Kristian Amundsen Østby și are specificat pe cutie faptul că este gândit pentru 3-6 jucători, iar ca durată, e de așteptat să nu se întindă peste 45 de minute. Este un joc care îmbină 2 mecanisme principale, licitația și alegerea simultană a acțiunilor, folosindu-se de fapt de un mecanism de licitație în orb.

Componente și tematică
Așa cum vă spuneam, tema jocului este cea hotelieră. Probabil că sunt destui cei care s-au imaginat în postura în postura de patron de hotel sau, mai realizabil, de pensiune la munte. Și probabil că toți s-au gândit la ce servicii bune ar avea și la ce mulțumiți ar fi oamenii de pensiunea sau hotelul lor. Hotel Samoa are meritul de a pune capăt acestor visuri. Turiștii sunt doar „marfă” de pe urma căruia obții profit cât mai mare. Dacă au mai mulți bani, primesc camere mai sigur, dacă nu, poți să-i dai și afară. Cam așa funcționează în acest joc tratarea oaspeților și pentru mine a fost o surpriză plăcută elementul ăsta mai agresiv.
Prima pagină a regulamentului
Componentele ajută și ele destul de bine la întreținerea temei hoteliere. Avem 6 plăcuțe cu fiecare hotel de câte 6 camere – camerele se văd frumos, pe fereastră, avem 12 plăcuțe cu bagajele turiștilor, câte 3 pentru fiecare naționalitate – germani, japonezi, britanici sau norvegieni, prezența ultimilor fiind probabil plăcerea designerului, avem monede de diferite denominări, avem câte 11 cărți de licitație pentru fiecare jucător, avem cărți cu diverse construcții adiționale hotelului – piscine, camere în plus și avem jetoane cu turiștii, fiecare având un tip de personalitate. Pe lângă toate astea avem o cutie frumos și estival ilustrată, deși poate cam decolorată, cu o insulă văzută de un turist din avion și un manual destul de bine scris și exemplificat.
Cărţile cu bagajele turiştilor
Lumea jocului pare vie, credibilă, ceea ce pentru un joc de familie din stilul eurogame-urilor nu este puțin lucru. Hotel Samoa este un joc care arată drăguț, aspect care eu cred că ar putea să fie mai ales pe placul jucătoarelor de jocuri de societate.

Desfășurarea jocului
Așezarea de început a jocului este facilă. Fiecare își alege un hotel – sunt identice ca funcții, este o chestiune doar de design puțin diferit, se împart toate cărțile și jetoanele specifice jucătorilor, se așază la nimereală cărțile cu turiștii și se formează grămezile de cărți și jetoane de tras pe parcursul jocului. În total 5 minute care nu sunt o bătaie de cap.
Plăcuţa cu hotelul Greenfield Resorts (verde)
Un aspect care contează mult pe parcursul jocului este modul în care se așază cărțile cu bagajele turiștilor. Pentru că cele 12 plăcuțe reprezintă cele 12 ture. În fiecare tură, turiștii de naționalitatea de pe plăcuță care au venit în turele anterioare vor pleca și apoi se va face licitația pentru turiștii care vin din nou. Din nou se poate observa că mecanismele sunt implementate frumos din punct de vedere al temei, imaginați-vă că într-o tură vine un avion care aduce noi turiști și apoi face cale întoarsă ducându-i pe cei care au venit în turele anterioare înapoi acasă. În plus, în fiecare tură se trage o nouă carte cu o construcție disponibilă, o carte pentru a determina numărul de turiști disponibili și dispunerea lor în grupuri și apoi se selectează la nimereală jetoanele cu personalitățile lor.
Cărţile cu turişti. Pe fiecare sunt trecute valorile pentru 3, 4, 5 sau 6 jucători.
Mecanismul principal din spatele acestui joc este licitația în orb, adică fiecare jucător, după ce vede oferta disponibilă tuturor, alege în secret o carte de licitație pe care o arată simultan cu ceilalți. Jocul are 2 schepsisuri. Primul ar fi că numărul cărților de licitație este limitat și odată ce ai câștigat licitația cu o carte ești obligat să o decartezi. Al doilea schepsis este acela că cu fiecare carte se licitează, de fapt, 2 „produse”: primul este construcția, în fiecare tur fiind disponibilă o anumită construcție, trasă la nimereală din pachet, iar cel de-al doilea sunt turiștii, un număr diferit de turiști fiind disponibili în fiecare tură. Câștigătorul licitației pentru construcție este cel care a ales valoarea cea mai mare – prețul oferit pentru construcție, iar cel al licitației pentru turiști este cel cu valoarea cea mai mică – prețul cel mai scăzut al camerei.
Cărţile cu care se licitează. Se pot vedea cele 2 valori, pentru construcţie şi pentru turişti

Strategii (Conține spoilere)
Nu vă așteptați ca Hotel Samoa să fie o mare bătaie de cap, însă vă voi înșira câteva considerații strategice de bază. Primele concluzii despre strategia jocului reies din așezarea cărților cu bagajele turiștilor. Va deveni repede clar că cei mai avantajoși turiști sunt cei care pleacă repede pentru că, odată cu plecarea lor se eliberează camerele. Spre exemplu, dacă în așezarea plăcuțelor în tura 3 vin primii britanici și în tura 5 vin din nou alți britanici, plecând cei din tura 3, britanicii din tura 3 sunt o resursă pentru care merită să te bați.
În această imagine se vede clar cât de valoroşi sunt turiştii japonezi care vin în ziua 3, pentru că ei pleacă în ziua 5
Și din mecanismul de licitație ies câteva strategii, cum ar fi să nu te bați pentru turiști cu cea mai mică valoare, dacă vezi că oponenții nu au camere. Decât 4 turiști pe care îi momești cu un preț de 5 bănuți, mai bine 3 turiști pe care îi momești cu 6 sau 7 bănuți, pentru că așa îți rămân și locuri de cazare ulterioare. Sau să licitezi un preț mediu spre mare atunci când știi că oponenții se vor bate pentru construcție, deci vor oferi și ei un preț mare pentru turiști.

Impresii
Așa cum am menționat deja, Hotel Samoa punctează foarte sus – poate cel mai sus dintre toate aspectele jocului – la capitolul tematică. Te simți în industria hotelieră, ai puterea să îți selectezi turiștii și să le oferi prețuri diferite de cazare. Iar mobilitatea turiștilor ajută și mai mult la această impresie. Dacă personalitățile turiștilor ar fi putut avea și alte repercusiuni asupra jocului în afară de prețul plătit de ei, tabloul ar fi fost complet. Iar componentele contribuie foarte bine la senzația estivală fiind colorate și frumos ilustrate.
Jetoanele cu personalităţile turiştilor
Fiind un joc de licitație, vă puteți aștepta să existe un grad relativ ridicat de interacțiune. În Hotel Samoa, interacțiunea se manifestă la capitolul alegere a cărții cu care se licitează. Nu poți momi turiștii adversarilor către hotelul tău sau sabota adversarii în vreun alt fel. Dar e important să te uiți la ce decizii ar putea lua ei în momentul în care licitezi.
O licitaţie în 3 jucători. Jucătorul verde a câştigat construcţia (cu 14), iar ceilalţi 2 sunt la egalitate pentru turişti (cu 6).
La capitolul rejucabilitate, elementele care ajută jocul sunt plăcuțele cu bagajele turiștilor, a căror ordine se schimbă de la joc la joc, cărțile cu construcții, cele cu turiștii și jetoanele cu diversele personalități ale acestora. Sunt destule elemente ca să nu te plictisești prea repede de Hotel Samoa, însă faptul că nu există prea multe strategii de joc s-ar putea să scadă plăcerea după câteva jocuri.

Pentru cine este potrivit?
Având în vedere manualul destul de bine scris și exemplificat și regulile puține și deci ușor de înțeles, pot afirma că Hotel Samoa este un joc accesibil. Nu are text pe cărți, folosindu-se doar de simboluri și cifre, deci nu are dependență de limbă atâta vreme cât există cineva care să citească regulamentul. Singura problemă pe care am avut-o cu regulile lui este rezolvarea licitațiilor egale. Jocul folosește o piesă care se plimbă între jucători, poziția piesei de la momentul egalului determinând cine este câștigătorul licitației. E puțină discordanță între regulile ușurele și nevoia de a fi atent la mişcarea piesa „Tiebreaker”. Dar rămâne un joc de recomdat majorității. Mai exact, l-aș recomanda grupurilor care caută ceva ușurel și amuzant, care nu doresc să își bată capul cu strategii complicate sau drept cadou pentru un copil  de școală generală și este un joc care am observat că place mai multor părții feminine a fenomenului de board games.
Egalitate la 6 pentru turişti. Piesa Tiebreaker spune că jucătorul galben câştigă
Concluzie
Hotel Samoa este un reprezentant de recomandat dintr-o categorie de jocuri care am învățat că nu trebuie să lipsească din nicio colecție, jocurile de familie. Pentru că majoritatea sunt necunoscători într-ale fenomenului, deci nu se vor entuziasma la un joc cu sute de cuburi și table de joc urâte. Hotel Samoa arată bine, se comportă bine și cu milă cu profanii și are o temă care cred că ar atrage pe mulți din categoria potențialelor jocuri. Deși nu trebuie uitat că strategiile de joc nu vor uimi niciun gamer, este un joc de licitație decent care cred că și-ar putea găsi loc pe rafturile multora.
Hotel în focul sezonului estival
Puncte tari 
  • Temă bine implementată
  • Grafică drăguță
  • Ușor de învățat
  • Se joacă bine în orice număr de la 3 jucători la 6
Puncte slabe
  • TieBreaker-ul - modalitatea de a rezolva licitațiile egale
  • Simplitatea strategică
Pentru cei interesaţi de acest joc, el se găseşte la promoţie în oferta Taraba de Jocuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu