miercuri, 4 mai 2011

Cine ne prezintă jocurile - EndersGame (Ender Wiggins)

Cum în primele 2 postări din această serie v-am prezentat pe scurt pe 2 dintre cei mai interesanţi revieweri video de pe BGG, m-am simţit dator să vă spun câte ceva despre reviewerul meu preferat pe partea scrisă, mai apropiată de blogul pe care îl citiţi chiar acum. Este vorba de Ender Wiggins, cunoscut ca EndersGame pe boardgamegeek.com. Acesta nu numai că este unul dintre cei mai prolifici revieweri, însă este şi un user extrem de pasionat, cantitatea de date uploadate pe site fiind impresionantă: imagini, liste sau postări de tip blog. Toate astea în condițiile în care, ca fapt divers, Ender Wiggins este de profesie pastor şi, în ciuda timpului investit în pasiunea sa, este căsătorit şi are şi nişte copii foarte reuşiţi.



Acum trecând la ceea ce face acest om mai bine, adică reviewuri, Ender Wiggins a devenit cunoscut pentru prezentările sale super detaliate, din seria A Comprehensive Pictorial Overview. Ender merge pe o prezentare exhaustivă, pornind de la componente, temă, reguli detaliate, până la strategii, sesiuni de joc, părerile altor revieweri despre joc sau considerații cu privire la cui i se potrivește fiecare joc. Faptul că el atașează fotografii proprii oricărui aspect descris face ca reviewurile sale, deși lungi, să fie destul de ușor de citit. Mai mult, Ender nu s-a sfiit să inoveze și a realizat reviewuri cerându-le păreri copiilor săi despre joc în seria sa What Real Children Think About... pentru jocuri ca Thebes sau Incan Gold , într-o prezentare cu adevărat fermecătoare.

Cu siguranță, prezentările realizate de Ender Wiggins sunt un punct de reper pentru cei interesați de aceste jocuri de societate. Pentru că modul în care sunt scrise se apropie cât de mult posibil de obiectivitate. Desigur, el include și păreri personale, lucru inevitabil într-un review, însă prezentarea atâtor detalii din joc te ajută să înțelegi de unul singur mecanisme pe care nu le-ai înțelege într-un review scurt, în care ar trebui să îl crezi pe autor pe cuvânt.

Ca să aveți o idee despre cum scrie acest domn, vă invit să aruncați un ochi pe reviewurile sale pentru Through the Ages: A Story of Civilization, pentru Dominion și pentru Glory to Rome. Acesta din urmă a fost reviewul care m-a convins să-mi cumpăr unul dintre cele mai reușite jocuri de cărți pe care le-am jucat (și pe care l-am prezentat aici). Și ca dovadă că este unul dintre cei mai apreciați revieweri, trebuie să vă spun că din top 10 cele mai apreciate reviewuri de pe BGG, 4 sunt ale lui, primele 2 locuri fiind ocupate de reviewurile lui făcute pentru Through the Ages: A Story of Civilization și pentru Dominion.


Sursă foto: Ender Wiggins 

2 comentarii: