marți, 22 martie 2011

Cum să devii un board gamer pasionat in 10 pași

Acest post se adresează tuturor celor care s-au entuziasmat vreodată când au câștigat la Whist, Rentz, Șeptică, Monopoly, Nu te supăra, frate!, Țintar sau Barbut. Bine, pentru barbugii poate că nu...


Dacă îndepliniți vreuna din condițiile de mai sus, urmați pașii de mai jos și vă garantez că veți prinde iremediabil microbul numit „board games”:

  1. Reperează grupul de prieteni (măcar 1, dar preferabil mai mulți) cu care îți vei pune în aplicare noul hobby – nu le zice jocuri de societate degeaba, cele mai multe fiind mult mai interesante de la 3 jucători în sus.
  2. Strânge o sumă de bani de minim 40 de lei (pasul cel mai dificil, care sperie pe mulți) – nu vă fie frică, e o sumă mică J. În funcție de suma strânsă, vei avea mai mult sau mai puține opțiuni de a-ți cumpăra un joc.
  3. Alege un magazin online de unde să-ți cumperi jocul – oferta din România e tot mai bogată, cele mai mari magazine fiind boardgames.ro, cutia.ro, redgoblin.ro, reginasinebunul.ro si tarabadejocuri.ro.
  4. Cumpără jocul dorit – aici avem mai multe discuții, pentru că decizia voastră va depinde de suma de bani avută la dispoziție, dar și de mărimea grupului. Următoarele recomandări sunt gândite pentru un grup de minimum 3-4 persoane: Bohnanza (35 lei), No Thanks! (35 lei), Saboteur (35 lei), Tichu (35 lei), For Sale (80 lei), Ricochet Robots (80 lei), Carcassonne (90 lei), Citadels (90 lei), Coloniștii din Catan (100 lei), Dixit (100 lei), Ticket to Ride: Europe (150 lei). Cele mai călduroase recomandări sunt Carcassonne, Coloniștii din Catan, Dixit și Ticket to Ride: Europe, dar dacă dispui de fonduri mai reduse, și celelalte pot fi luate în considerare fără nicio problemă, dar să știi că cele mai ieftine sunt jocuri de cărți și deci n-o să ai o tablă frumoasă și colorată în față.
  5. Joacă-l, joacă-l, joacă-l!
  6. Cumpără încă unul dintre jocurile mai scumpe de pe lista mea pentru că în prima fază nu ai avut încredere și ți-ai cumpărat unul mai ieftin, cu cărți.
  7. Fă-ți cont pe forum. Citește cât mai mult din el, vezi ce mai joacă românii.
  8. Fă-ți cont pe BoardgameGeek. Sperie-te de mărimea sitului, descoperă că există mii de jocuri, dorește-ți să-ți cumperi măcar unul din top 10.
  9. Cumpără-ți un joc de top 10 BoardgameGeek.
  10. Du-te cu prietenii în Ceainărie*.
Dacă ai îndeplinit acești pași, fii sigur că o să devii un board gamer pasionat.

THE END!

*Pasul 10 este recomandat oricând, mai ales dacă nu reușești să-ți găsești un grup cu care să joci.

11 comentarii:

  1. Poza e de speriat, insa cum majoritatea oamenilor pasionati de boardgames sunt inteligenti, presupun ca se vor prinde ca boardgameurile NU INGRASA :D:D:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei Alex,

    Foarte misto ca te-ai apucat de chestia asta :) si eu am vreo jumatate de an de cand cochetez cu boardgame-urile . . .

    Sa stii ca te contrazic un pic la punctul 4, de fapt, as pune punctul 4 in locul punctului 10. E mai bine sa cumperi un joc dupa ce esti sigur ca iti place si tie si prietenilor tai si il bagi in top 5ul tau . . .

    As recomanda mersul la Tabiet sau la RedGoblin cu mult inainte de achizitia jocului. In ambele locuri se poate testa o gama relativ mare de jocuri si e mai bine sa dai banii pe ceva ce sigur iti place si ai cu cine sa-l joci . . . vorbesc din perspectiva cuiva care are raftoiu de jocuri in casa ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am mentionat ca mersul la Ceainarie merge oricand, dar cum cumparatul unui joc trebuie sa inceapa de undeva, eu cred ca din jocurile mentionate acolo, macar unul-doua tot trebuie sa fie printre cele cumparate la inceput :)

    RăspundețiȘtergere
  4. alexandra, poate ne vedem prin tabiet odata :)

    noi ne-am cumparat intai... pe vremea aceea nici nu exista tabiet... si cam asa am auzit pe majoritatea ca au inceput.
    dar acuma e un avantaj in plus sa testezi intai la ceainarie ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Si apropo, si noi am facut raftoiul si nu cred sa se termine asta prea curand. Poate doar daca se rupe raftoiul :D Si facem o biblioteca!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu as mai adauga si pasul 11: Citeste si Boardgames BLOG ... :)

    In alta ordine de idei, felicitari pentru blog, la mail iti raspund mai pe seara...

    RăspundețiȘtergere
  7. well, si eu mi-am cumparat intai :) daca ar fi sa o iau de la capat insa, as merge pe varianta Cloud :))

    Si da, ar fi dragut sa ne vedem in Tabiet la un moment dat ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Tare :))
    Desi eu as merge pe "Du-te la Ceainarie" printre primii pasi. Acolo si cei mai indaratnici prind gutul pentru ca vad pe toata lumea jucand si distrandu-se...Trust me I have an experience with that :D

    MandrulDuce

    RăspundețiȘtergere
  9. Să înțeleg că la ceainărie te-ai apucat de Dixit? :D Da, recunosc, ceainăria deschide apetitul pentru multe jocuri pe care nu ți le-ai cumpăra în mod normal.

    Dar cum trebuie început de undeva, tot din lista aia o să-și aleagă începătorii (plus câteva adiții, poate).

    Sper să îți placă blogul,
    Cheers! ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce dq ma sa cumperi la suma aia??Toate jocurile misto sunt intre 100-250 lei.Si ca sa fi gamer ar trebui sa ai un PC care sa ruleze macar jocurile din 2010 adika: minim 3 GB RAM o placa video(sau 2 de preferat ca sa se poata juca cu detalii la maxim) cu frecventa la procesor de peste 600 si care sa aiba memorie de minim 512 , MB cu direct X 10 sau 11 , procesor minim 2 nuclee la frecventa 4.00Ghz+ si un HDD cu 10.000 RPM 1-2TB(daca se poate daca nu merge si cu 7200RPM)Si Windows de la LastXp in sus.Si aia cu joacal,joacal,joacal sunt a obsedat/dependent de PC nu de gamer.Si vad ca ai scris in 2011 deci la exemple ar fi trebuit sa pui si Assassin's Creed , fable 1,2,3 , Crysis , DragonAge 1,2 , Gothic 1 2 3 4...etc

    RăspundețiȘtergere
  11. makar nai dat ji tu un joc ca lumea....ca de exemplu:fifa,nfs,gta,battlefield,wheelman,...etc;astea is mijto...ce ai zis tu nici makar nu am auzit de vreunul din jocuri deci nu prea e de laudat subiectul tau

    RăspundețiȘtergere