Un lucru care m-a fascinat încă de când am auzit despre el este mecanismul cooperativ din jocurile de societate. Cum s-ar zice, jucătorii îşi dau mâinile, lasă certurile la o parte - sau cel puţin aşa sperăm - şi se bat cu jocul. În niciun sens fizic.
marți, 31 mai 2011
Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Jocul cooperativ
luni, 30 mai 2011
Top 5 cele mai frumoase piese pentru primul jucător
Dacă acum vreo 2 săptămâni vă spuneam câteva dintre cele mai haioase reguli pentru stabilirea primului jucător, ei bine, de data asta vă vom arăta câteva dintre cele mai frumoase, haioase, extravagante, într-un cuvânt, deosebite, piese pe care le-am văzut în jocuri, pe viu sau pe BGG.
vineri, 27 mai 2011
Recenzie No Thanks! - Nu, mulțumesc? Ba da, mulțumesc chiar foarte mult!
Nr. jucători: 3-5
Vârste: de la 8 ani în sus
Preț: ~40 de lei
Evaluare: Un joc excelent pentru care dacă nu faceți sesiuni de 10-20 de jocuri, va fi un joc de jucat înainte, după sau între 2 jocuri complexe.
Cui o să-i placă? Tuturor - când ai simplitate, interacțiune și o combinație bine echilibrată între strategie și noroc, ce îți mai poți dori?
joi, 26 mai 2011
Cine ne prezintă jocurile - Tom Vasel
Tom Vasel este un monstru sacru în lumea jocurilor de societate. Autor a sute de reviewuri, podcasturi și topuri anuale foarte așteptate, Tom Vasel cu siguranță ar fi meritat să deschidă această serie de articole despre cei mai prolifici revieweri din sfera board games. De ce nu l-am ales pe el? Pentru că mie îmi dă impresia că el a dus scrisul sau filmatul de reviewuri la rangul de industrie. Ori eu apreciez încă lucrurile făcute minuțios, nu pe bandă rulantă. Deși pot să recunosc că Tom Vasel face reviewuri bune și interesante, nu întotdeauna sunt sigur că părerile exprimate de el sunt suficient de bine documentate.
miercuri, 25 mai 2011
Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Tile Placement
Tigris & Euphrates |
Jocurile care folosesc acest mecanism oferă jucătorului opțiunea de a alege sau trage la nimereală o plăcuță care conține anumite elemente și a îmbina acele elemente cu cele de pe alte plăcuțe existente pe masă. Pentru a face lucrurile mai clare, gândiți-vă la acest mecanism ca la modul în care se rezolvă un puzzle - ai o piesă pe care vrei să o lipești la altele deja existente pe masă. Diferența principală față de rezolvarea unui puzzle este aceea că, de obicei, plăcuța pe care o așezi poate fi așezată în mai multe sensuri și în mai multe locuri.
marți, 24 mai 2011
Câştigătorul concursului "Cea mai tare carte de Dominion"
Aşa cum v-am promis, în seara asta anunţăm cine a câştigat concursul "Cea mai tare carte de Dominion". Întrucât am primit comentarii doar pe blog, nu le mai listăm aici, deoarece ele se pot vedea în postul de mai jos. Ca să nu mai lungim vorba, câştigătorul este...
Board Game Buzz 24 Mai
Juriul Spiel des Jahres, poate cel mai prestigios premiu care se acordă în industria board games, a anunţat nominalizările pentru ediţia din acest an. Astfel, nominalizaţii de la categoria Kinderspiel des Jahres (jocuri pentru copii) sunt Das ist der Wurm drin, Die kleinen Zauberlehrlinge şi Monster-Falle; nominalizaţii pentru nou introdusa categorie Kennerspiel de Jahres (jocuri pentru avansaţi) sunt 7 Wonders, Lancaster şi Strasbourg şi, în fine, nominalizaţii pentru Spiel des Jahres sunt Asara, Forbidden Island şi Qwirkle.
- Pentru fanii The Rivals for Catan - nu mă întrebaţi, nici eu nu ştiu aşa multe despre multe jocuri din universul Catan - aici găsiţi un editor simpatic de cărţi pentru acest joc. Aveţi creaţia "Ce Jucăm?" mai jos.
- Editura Eagle Games au anunţat jocul de aventură Dragon Rampage, un joc bazat pe zaruri în care jucătorii vor trebui să se păzească de un dragon hrăpăreţ şi, în acelaşi timp, să colecteze aur şi alte comori de pe traseu.
- Pe principiul "nicio masă fără new media", iată că şi în acest număr vă anunţăm că varianta pentru Android a monstrului sacru Settlers of Catan este "aproape gata", urmând să apară undeva prin iunie. Ca să nu vă mai zic de varianta pentru iPad a Ticket to Ride, deja disponibilă. Offff...
luni, 23 mai 2011
Cum să înlocuiești urâtele cuburi Agricola cu niște animăluțe drăguțe
Încă de când mă jucam cu meepleșii de Carcassonne în nisip, adică la nici 2 luni de când aflasem că există și altceva pe lume în afară de Monopoly și Scrabble, iubitul meu drag m-a învățat că jocurile se împart în două categorii: Ameritrash si Eurotreasure. OK, ultimul termen e invenția mea, însă doar pentru a ilustra mândria board gamerilor europeni vis a vis de cât de șmechere sunt jocurile de pe bătrânul continent.
duminică, 22 mai 2011
Prezentare Hotel Samoa - Nu ai pensiune la munte și îți dorești? Poți începe cu Hotel Samoa
Hotel Samoa
poate fi inclus în categoria jocurile care îndeplinesc fanteziile din copilărie. Este un joc pentru cei care s-au jucat „de-a magazinul” sau, mai exact, „de-a hotelul” și care nu apucaseră să mai facă asta pentru că, de, sunt oameni mari.joi, 19 mai 2011
Taraba de Jocuri la Bookfest
Dintre jocurile pe care ei le vor avea acolo, aveți o listă cu noutățile:
Jocurile fără profesor - Categoriile de jocuri - Jocurile de familie
Trebuie să recunosc că, de-a lungul timpului, am ocolit jocurile din categoria „jocuri de familie”. Pentru că mi se părea că nu îmi oferă suficientă provocare și, deci, nu meritau banii. Ochii mi s-au deschis cu Stone Age, un joc cel puțin agreabil, care este apreciat cel mai mult de oameni pe care îi introduce în acest fenomen. Și mi-am dat seama că acolo este frumusețea acestor jocuri, aceea că reprezintă o punte bună de legătură între începători și lumea board games.
miercuri, 18 mai 2011
Puerto Rico, ediţia (mai frumos) ilustrată
Puerto Rico este unul dintre cele mai apreciate jocuri economice din istoria jocurilor de societate. În acest post o să vă arăt cum unul dintre cele mai apreciate jocuri din istorie, (deja) bunicul Puerto Rico, a primit câteva liposucții și facelifturi pentru a-i crește sex-appealul (mamă câte neologisme!) și a intra în rândul arătoaselor jocuri de genererație mai nouă.
marți, 17 mai 2011
Concurs "Cea mai tare carte de Dominion"
SPOR la scris!
Top 5 cele mai haioase reguli pentru stabilirea primului jucător
luni, 16 mai 2011
Board Game Buzz 16 Mai
Un joc pe care ne-am bătut zilele astea a fost varianta pentru Google Chrome a jocului Angry Birds. În acest joc, îţi foloseşti abilitatea de a ţinti pentru a omorî nişte porci verzi şi simpatici ascunşi printre bucăţi de lemn, piatră sau sticlă. Am uitat să vă zic cu ce tragi - cu păsări supărate, de acolo şi numele. Ce treabă are asta cu blogul nostru? Ei bine, cu ocazia asta am aflat că în 2011 va apărea şi varianta pentru masă a acestui joc, Angry Birds: Knock on Wood. Să înceapă distrugerea!
- Jocul cu și despre boabele de fasole, Bohnanza, este acum disponibil pentru iPod Touch, iPad și iPhone via iTunes. Ai-ai-ai!
- Aici puteți afla despre discuțiile despre o variantă aniversară - de 10 ani de la apariție - pentru „bunicul” Puerto Rico. Nu se știe exact ce ar putea conține, însă jocul cu siguranță va fi înfrumusețat, dacă nu vor apărea funcții noi, cum ar fi deținerea de acte de proprietate pentru insule.
- Și tot despre Puerto Rico și despre aducerea la zi a acestui joc, puteți să aflați de aici că este pe vine varianta pentru dispozitivele Apple. Pentru teasing, mai jos aveți și o poză cu ceea ce ar putea fi.
vineri, 13 mai 2011
101 Meeples - Concurs Carcassonne
Red Goblin organizeaza in data de 1 iunie 2011 un concurs de Carcassonne, al doilea boardgame ca popularitate din Romania. Concursul va fi organizat la The Ark, partenerii nostri, in strada Uranus 150. Asteptam toti "copiii" de 18-35 ani, care au jucat sau nu Carcassonne, la o seara distractiva si relaxanta plina de competitivitate si voie buna.
- concurs: "101 meeples"
- data: 1 iunie 2011
- locaţie : The Ark
- organizator: Red Goblin
- segment de vârstă: 18-35 ani
- joc: Carcassonne
- jucători la masă: 4-5
- mese: 20+
- durată joc: maxim 60 min
- număr reprize: 4
- durată eveniment: 19:00-24:00
- premii: jocuri in valoare de 1000 ron
Prezentare Pandemic - cum să formezi împreună cu prietenii o echipă de Bruce Willişi care salvează lumea de virusuri
Diversitatea tematică pe care o au jocurile de societate este unul dintre argumentele pe care eu le îmbrățișez atunci când discut cu cineva de ce prefer aceste jocuri în locul celor video. Nu mă aștept să apară un joc pe PC care să fie și plăcut de jucat în care ți se pun în brațe frâiele unei ferme. Sau în care intri în pielea lui John F. Kennedy în cursa electorală împotriva lui Richard Nixon. Și alte exemple din toate domeniile capabile să satisfacă orice pasionat.
Atunci când am auzit că există un joc în care trebuie să te bați cu virusurile care sunt pe cale să ducă la extincție specia umană evident că am ridicat o sprânceană. De fapt 2, pentru că nu sunt printre persoanele capabile să ridice doar una. Parțial pentru că nu jucasem jocuri cooperative până atunci, dar mai ales pentru că era o temă extrem de exotică și interesantă.Cutia jocului |
miercuri, 11 mai 2011
Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Variable Player Powers
marți, 10 mai 2011
Cum să-ți îmbolnăveşti colegii de febra board games în 5 paşi simpli
Una dintre problemele pe care le-am întâmpinat în pasiunea mea pentru jocurile de societate a fost să-mi găsesc parteneri de joacă. Pentru că spre deosebire de joaca din faţa curţii sau din spatele blocului de când eram mici, acum partenerii de joacă sunt mari şi au serviciu, şcoală, oricum, griji de oameni mari. Plus că majoritatea oamenilor nu prea ştiu ce înseamnă jocuri de societate. Cel mai frecvent răspuns pe care l-am primit a fost sub formă întrebării Adică un fel de Monopoly? Sau maxim sub forma Aaaaa, ca Risk? Abia atunci când nimeream câte unul dintre care să A, ştiu, am jucat Catan! ştiam sigur că e o "captură" sigură.
luni, 9 mai 2011
Board Game Buzz 9 Mai
Probabil într-o încercare mai mult sau mai puţin disperată de a marketiza mai eficient un joc vechi nu interesant ca aspect, dar nu la fel de interesant ca gameplay, cei de la Atlas Games vor lansa Cthulhu Gloom, lipind prestigioasa etichetă lovecraftiană de jocul de care vă ziceam. Din descrierea de pe BGG, pare chiar aceeaşi Mărie cu altă pălărie.
- Fantasy Flight Games a lansat variantele virtuale pentru iPhone și Android ale jocului Hey, That's My Fish! O nouă versiune pentru mesele reale va apărea cândva spre sfârșitul acestui an.
- Pentru cei care așteaptă cu nerăbdare Glen More, trebuie să știți că producătorii au anunțat că va fi republicat undeva în luna iunie.
- Pentru fanii Star Trek și pentru cei ai designerului Reiner Knizia (pe care l-am pomentit de atâtea ori pe blogul acesta), aici puteți găsi o prezentare atât video cât și scrisă a jocului cooperativ Star Trek: Expeditions, partea video fiind realizată de reputatul reviewer Drakkenstrike - Jeremy D. Salinas.
- Pe blogul Dice Hate Me găsiți o prezentare a interesantului proiect Sunrise City, un joc bazat pe mecanismul de tile laying care se inspiră din jocul PC Sim City, un clasic al jocurilor de strategie, fiind deci un filler cu pretenții - probabil întemeiate - de joc de construit orașe. A se urmări.
duminică, 8 mai 2011
Top 5 cutii de jocuri care atrag privirile - partea a doua
În urma cerinţei populare, cutiile haioase se întorc! De această dată, vă voi ilustra cele mai interesante cutii care se inspiră din aspectul diverselor bunătăţi gastronomice. Pentru că există şi board gameri gurmanzi până la a-şi dori să se joace cu mâncarea lor, acestea sunt cele mai interesante 5 cutii cu sau despre păpică:
1. Pentru micul dejun vă propunem Dancing Eggs, un joculeţ pentru orice vârstă care se joacă în 2 până la 4 jucători în care scopul jucătorilor este să acumuleze cât mai multe ouă galbene. Iar ouăle, pe lângă că ai putea să juri că sunt scoase dintr-un coş cu ouă de Paşti, sunt ambalate într-un veritabil carton de ouă. Un joc de recomandat pentru că este printre cele pe care le poţi ascunde în frigider fără teamă că le observă cineva.vineri, 6 mai 2011
Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Pariul
Cealaltă variantă în afară de Monopoly pentru oamenii care se gândesc la jocuri care presupun stat la masă și jucat cu cărți sau zaruri sunt jocurile de noroc. Adică categoria aceea de jocuri pentru care oamenii pariază sume de bani - uneori imense - în speranța că varianta pe care au mizat ei va fi câștigătoare. Nu voi sta aici să analizez de ce anume aceste jocuri sunt așa populare, ci am să vă spun că există și jocuri de societate care utilizează acest mecanism - adică pariul - fără a fi necesari bani reali pentru a paria.
joi, 5 mai 2011
Twilight Struggle - Sesiune de învățare
Nu vi s-a întâmplat niciodată să vă luați un film la un moment dat și să îl ocoliți de atâtea ori când se ivește ocazia de a-l vedea încât să aveți o lehamite pentru acel film? Nouă, da. E probabil mecanismul acela de apărare care a făcut ca oamenii să nu uite niciodată de ce nu mâncau o anumită plantă otrăvitoare. Numai că aici nu te otrăvea nimic, în afară de propriul subconștient.
miercuri, 4 mai 2011
Cine ne prezintă jocurile - EndersGame (Ender Wiggins)
Cum în primele 2 postări din această serie v-am prezentat pe scurt pe 2 dintre cei mai interesanţi revieweri video de pe BGG, m-am simţit dator să vă spun câte ceva despre reviewerul meu preferat pe partea scrisă, mai apropiată de blogul pe care îl citiţi chiar acum. Este vorba de Ender Wiggins, cunoscut ca EndersGame pe boardgamegeek.com. Acesta nu numai că este unul dintre cei mai prolifici revieweri, însă este şi un user extrem de pasionat, cantitatea de date uploadate pe site fiind impresionantă: imagini, liste sau postări de tip blog. Toate astea în condițiile în care, ca fapt divers, Ender Wiggins este de profesie pastor şi, în ciuda timpului investit în pasiunea sa, este căsătorit şi are şi nişte copii foarte reuşiţi.
marți, 3 mai 2011
Prezentare Mr. Jack in New York
luni, 2 mai 2011
Jocurile fără profesor - Categoriile de jocuri - Party Games
Jocurile de petrecere sunt o categorie aparte de jocuri de societate pentru că sunt jocurile care au publicul cel mai divers. Fiind, de obicei, jocuri cu reguli simple care se pot învăţa destul de repede şi care au setupuri rapide, jocurile de petrecere se adresează unui public avid de distracţie, punând amuzamentul şi interacţiunea socială pe primul plan.
Întrucât sunt jocuri îndreptate către amuzamentul jucătorilor, designerii şi-au permis să inoveze foarte mult în acest domeniu. Există jocuri bazate doar pe imagini, pe desen, pe memorie sau jocuri de cultură generală.
Pentru a vă face o idee, printre cele mai apreciate jocuri de petrecere se numără Dixit, The Werewolves of Miller's Hollow, Wits and Wagers, Telestrations sau Identik.