duminică, 1 aprilie 2012

Top 5 lucruri care nu îmi plac la board games (și soluțiile lor)

Jocurile de societate sunt cel mai mare hobby al meu. Și îmi imaginez că este și printre pasiunile voastre atâta vreme cât sunteți aici și citiți acest articol. Dar, ca la orice hobby, există și o parte întunecată. O parte care mă împiedică să le joc uneori sau îmi displace profund atunci când le joc. Acuma nici amatorii de pescuit nu pot pescui unde și când vor nu, la fel e și cu amatorii de jocuri video, care au nevoie de upgrade-uri peste upgrade-uri de hardware.


Dar chiar așa, ce dezavantaje ar putea avea jocurile de societate? Iată 5 dintre ele:


1. Cititul de regulamente
Îmi imaginez că toți v-ați lovit de problema cititului unui regulament stufos. Și că au fost jocuri pe care nu le-ați pus pe masă mult timp din acest simplu motiv: nu citiserăți regulamentul și nu vă venea niciun fel de chef pentru asta. Adevărul este că partea cu regulamentul este deseori o corvoadă și mă face să mă simt ca atunci când învățam o lecție știind că voi fi ascultat la clasă.

Întotdeauna cineva stă să citească
regulamentul
SOLUȚIA (parțială): Să mergeți la întâlniri de board games sau să puneți un prieten să citească regulamentul. Pe scurt, să vă învețe altcineva jocul.

2. Setupul
Deși variază de la joc la joc, pregătirea unora dintre ele pentru jocul propriu-zis poate dura mult de tot, uneori până la 30 de minute. Așezarea inițială este cu atât mai enervantă cu cât cutiile jocurilor sunt mai puțin compartimentate, astfel încât totul să fie ușor de găsit.

SOLUȚIA: Cutiile de stocare în care puteți așeza piesele exact în felul în care ar trebui să le găsiți pentru setup. Se găsesc cam prin orice hypermarket în raionul de pescuit.


3. Am chef, dar cu cine joc?
Dacă un joc video îl pornești când ai chef și atunci te joci și ți-ai satisfăcut pofta, jocurile de societate au nevoie de pregătire, trebuie să stabilești întâlniri, să vă plimbați pe drumuri, să vă găsiți o masă mare etc. Iar asta în cazul fericit în care găsiți ușor amatori pentru un joc sau altul. Dar dacă vreți să jucați ceva anume, nu Dixit, Catan sau știu eu ce joc s-ar accepta oricând la voi în grup?

SOLUȚIA (parțială): Magazinele de jocuri care oferă spații de joacă, Ceainăria Tabiet și diversele întâlniri ținute tot mai des.

4. Abordările diferite
Mi s-a întâmplat uneori să pornesc la un joc foarte entuziasmat și să abordez cu chef diverse strategii pentru ca să fiu dezamăgit de jocul „ușurel” al unui adversar care „ce dacă?” și-a pierdut în fața mea orice șansă de a mai câștiga. Am mai discutat eu despre cum jucatul de board game pendulează între competiție și distracție, dar cred că tuturor le place mai tare să câștige un joc la care s-au străduit.


SOLUȚIA: Atunci când vreți să vă simțiți rotițele în mișcare și cum competitivitatea vă face sângele să fiarbă, alegeți-vă adversari care știu jocul și le place să câștige ca și vouă. Îi găsiți mai ușor prin intermediul Forumului, pe la întâlniri.

5. Dependența de nou
Toți vrem să cumpărăm jocurile cele mai noi, ne entuziasmăm la maximum când auzim de o nouă apariție interesantă pe Board Game Geek și, mai ales, facem pauze mari de la un joc sau altul din colecție care ne place tare doar pentru ca să ne umplem timpul cu ce e nou. Deși asta ne cam usucă de bani, nu prea ne pasă pentru că vrem să simțim cât mai des miros de carton proaspăt.

SOLUȚIA (parțială): Pentru foarte multe jocuri, este plin internetul de variante de reguli care să vă mai împlinească. Jucați-le și în diferite configurații de jucători, pentru că și astfel jocurile deseori diferă.

10 comentarii:

  1. La numarul 1 intra si REcititul de regulamente. Mai ales la jocurile mari, care dureaza mult timp si pe care le joci de doua ori pe an. Le mai cunosti regulile, dar IAR trebuie sa citesti cele peste 20-30 de pagini pentru a te asigura ca le joci bine. Iar cand ai multe jocuri incepi sa le incurci regulile, asa ca iar trebuie sa citesti manualul pentru a te asigura ca nu joci Stone Age cu regulile de la Puerto Rico. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie cel mai enervant mi se pare faptul ca ai ditamai cutia cand de fapt  la majoritatea jocurilor totul incape in jumatate din ea. Ocupa spatiu, e greu sa o transporti. Intr-adevar la unele jocuri e necesar dar la majoritatea mi se pare ca s-a ales formatul doar pentru a-si motiva pretul.

    RăspundețiȘtergere
  3. E adevărat, @acidutzu , e cam același tip de corvoadă să stai să recitești un regulament. Dar e măcar mai acceptabil să îți reamintești ceva decât să stai să înțelegi ce a vrut să spună designerul la partea asta. Oricum, cred că ar fi o treabă amuzantă să încerci să joci Stone Age cu regulile de Puerto Rico. Mai ales când o să încerci să încarci resursele pe nave. „Unde sunt vapoarele că vreau să îmi pun tot aurul pe ele?”

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, @Bennu , și pe mine mă enervează treaba asta cu spațiul ocupat degeaba din cauza cutiilor prea mari. Dar, într-adevăr, nu e o problemă generală. Generală s-ar putea să fie la jocurile de cărți (eu am observat la RftG, Lord of the Rings: The Card Game sau Lord of the Rings: The Confrontation). Și, evident, o cutie mai mare se vede mult mai bine pe un raft, deci și asta contează

    RăspundețiȘtergere
  5. La jocurile de carti apar multe extensii si e normal sa fie loc in cutie. 

    RăspundețiȘtergere
  6. La un moment dat jocul poate sa devina un scop in sine, ajungand chiar sa denatureze scara noastra de valori si de apreciere a timpului. Acestea sunt semnele dependentei. In acest moment bucuria dispare.

    Remediu: E bine sa ai mai multe pasiuni, hobyuri pe care sa le alternezi. Uneori prinde foarte bine o pauza.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar ai vazut cat de mare este Carcassonne Big Box? :) Incap mult mai bine intr-o cutie cu separatoare de la sectiunea de pescuit a supermarket-ului (cum zicea AlexD) sau ceva asemanator pentru surubele, dibluri si piulite de la magazinele de scule.

    RăspundețiȘtergere
  8.  Corect! Poate singura justificare ar fi cutiile de dimensiune standard, cu laturi de 30cm si grosime variabila (Catan, Ticket to Ride, Small World si multe alte titluri in general de la Days of Wonder, Fantasy Flight Games, Kosmos, etc). Ti-e mai mare dragul cand iti vezi colectia aliniata frumos in biblioteca. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ca solutie pentru problema nr 1, care ma calca pe bataturi cel mai des, as aminti review-urile si tutorialele video. E imposibil sa nu gasesti pe youtube, mai ales pentru titlurile mai populare.

    Inainte de a citi regulamentul, aloc 5-10 minute unui filmulet. Apoi timpul de parcurge cap-coada al unui regulament se reduce semnificativ. Informatia se aseaza mai ordonat, vezi mai bine fiecare pas, tura, set de reguli. Ca sa nu mai zic ca se intampla ca dupa un astfel de filmulet sa nu mai ai nevoie de regulament decat pentru mici neclaritati.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu stiu cum de am scapat-o pe asta, @Alecs , mai ales ca ma mai ocup si eu de un review-2. Excelenta sugestie! :)

    RăspundețiȘtergere