joi, 5 aprilie 2012

Review Stone Age și extensia Style is the Goal (de Carmen Preotu)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?

Stone Age este un joc de 2-4 jucători care are ca temă viața în epoca de piatră. Este un worker placement game în care fiecare jucător se străduiește să acumuleze cât mai multe resurse pe care să le folosească pentru a-și construi o colibă cât mai frumoasă, să-și făurească unelte care să îi ajute în munca de zi cu zi și să vâneze astfel încât tribul lui să nu moară de foame și să-și mărească familia în “coliba dragostei”.

Jocul conține :
  • o tablă de joc foarte frumos desenată
  • 4 table individuale pentru tribul fiecărui jucător.
  • 58 de resurse din lemn (lemn, cărămidă, piatră și aur)
  • 40 meeples (cate 10 pentru fiecare trib)
  • 8 cuburi din lemn pentru zona de scor și pentru hrană 
  • 53 de discuri reprezentând hrana
  • 28 colibe
  • 18 unelte 
  • 1 marker pentru primul jucător 
  • 36 cărți de civilizație
  • 7 zaruri 
  • 1 pahar din piele
  • regulamentul 
Fiecare jucător își va începe jocul cu un trib alcătuit din 5 meeples și cu hrană în valoare de 12 puncte. Fiecare trib își va trimite oamenii în pădure ca să taie lemne, în carierele de argilă sau piatră și pe râu ca să gasească aur. În colibele pentru unelte și hrană își perfecționează uneltele și obțin mai multă mâncare iar în ”coliba dragostei” vor procrea noi membri ai tribului. Pentru a aduna mai multă hrană oamenii se duc și la vânătoare.

La finalul jocului învinge cel care a adunat cele mai multe puncte în zona de scor. Pentru a obține cât mai multe puncte îți poți plasa meepleșii în zona cărților de civilizație care îți aduc bonusuri pentru numărul de colibe, pentru meeples, pentru cât de avansat ești pe zona de scor pentru hrană și pentru cât de avansat ești în zona uneltelor dar și pentru câte arte deții (artele sunt reprezentate de simbolurile de pe cărți care au în fundal culoarea verde). Cărțile îți aduc bonusuri la sfârșitul jocului (contează partea de jos a cărților), dar și în timpul jocului (partea de sus a cărților). Pentru a a le cumpăra trebuie să plătești 1,2,3 sau 4 resurse. Colibele pe care le folosești plătind în resurse îți aduc și ele puncte.

Zarurile și paharul se folosesc pentru a vedea câte resurse obții din fiecare zona în care ți-ai plasat meepleșii. Pentru fiecare membru al tribului se dă cu câte un zar, iar pentru a obține resursele se împarte numărul obținut la zar la un anumit număr în funcție de resursa pe care o dorești. (pentru hrană la 2, pentru lemn la 3, pentru cărămida la 4, pentru piatră la 5, și pentru aur la 6).

Pentru a obține cât mai multe resurse poți folosi unelte care te vor ajuta dacă nu ai suficiente puncte la zar.

La sfârșitul fiecărei runde fiecare jucător trebuie să își hrănească tribul.

Jocul se termină în momentul în care se termină cărțile de civilizație sau dacă se termină unul din teancurile de colibe. (în 2 jucători se folosesc 2 teancuri cu câte 7 colibe fiecare, în 3 se folosesc 3 teancuri cu 7, și în 4 câte 4 teancuri cu 7).

Acum jocul se poate juca și cu extensia Style is the Goal care aduce componentele necesare pentru al cincilea jucător. Are o hartă nouă care se așează peste cea existentă deja și reprezintă zona de schimb. Tot în extensie există noi resurse reprezentate de ornamente (colți și inele) pe care le poți schimba dacă avansezi pe zona de schimb în resurse.


Cu cât ești mai sus acolo cu atât schimbul este mai avantajos. Extensia mai conține cărțile de civilizație care îți aduc și bonusuri legate de zona de schimb. Pe lângă acestea mai primești și 15 colibe noi .

Jocul depinde destul de mult de factorul de noroc, dar este necesară și strategia. Este mult mai fun dacă se joacă în 4 sau 5 și are o rejucabilitate destul e mare. Fiecare jucător este activ tot timpul jocului, nu trebuie să aștepți prea mult până fac ceilalți acțiunile. Jocul îți dă posibilitatea să faci multe acțiuni într-o rundă și te lasă să te plictisești. Este un joc foarte bun pentru începători pentru că nu are multe reguli și este ușor de învățat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu