sâmbătă, 7 aprilie 2012

Review Jenga - Turnul Instabil (de Oana Florentina Ezer)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?  

Deși incepători în ale Board Games-urilor, cu doar câteva exemplare în colecția ce promite să se mărească precum Făt Frumos, am descoperit recent un joc aparent simplu, dar care reușește să te țină concentrat o bună perioadă de timp.


Momentul propice pentru a-l juca? Atunci când termini vreo strategie complicată de joc și simți nevoia de a-ți exersa mușchii degetelor și atenția.

Jocul iși are originile în “Jenga”, un joc creat de Leslie Scott, cofondatorul Oxford Games, undeva prin anii ’70. În aproximativ 5 ani era deja distribuit îin majoritatea țărilor lumii. Se estimează că au fost vândute cam 50 milioane de jocuri, adică mai mult de 2.7 milioane de blocuri Jenga de-a lungul timpului.

Dacă strămoșul lui conținea 54 de blocuri de lemn, Turnul Instabil vine cu 57 de blocuri de lemn, deci more fun for everyone.:)

Urmărind principiul cititorii întreabă – cunoscătorii “răspunde”, iată regulile și observațiile de joc:

Cum se joacă? La început se formează un turn de 57 piese de lemn (câte 3 pe fiecare nivel). Cel mai tânăr jucator este cel ce are onoarea să așeze prima cărămidă, urmându-i ceilalți jucători în sensul acelor de ceasornic. Se așează primele 3 cărămizi în aceeași ordine, iar pe nivelul următor, cărămizile se așează perpendicular pe cele de jos. Partea haioasă este extragerea cărămizilor, una cate una. Pe parcursul jocului fiecare extrage câte o piesă din structura turnului şi o plasează pe ultimul nivel, nivel ce trebuie completat până la 3 piese. De notat faptul că nu iți poți folosi ambele mâini.

Strategia de joc? Strategia de joc este simplă și totodată variabilă de la jucator la jucator. Te poți concentra să realizezi o structură stabilă și pentru următorul jucător, sau poți juca la cacealma și să așezi piesa în așa fel încât cel ce urmează va “beneficia” de transipirații reci pe șira spinării…

Ce urmarești? Să câștigi jocul fiind ultimul care pune o cărămidă fără să prăbușească turnul.

Câți pot juca și cât durează? Minim 2 jucători (dar dacă ai chef de o distracție home-alone, poți face și asta), până la cât de mulți încap în jurul turnului. Durata medie de joc este de 15-20 minute.


Vârsta? Păi tocmai ce spuneam că jocul iși are originile prin anii ’70... Glumesc, evident. Se poate juca începând cu 3 ani, pana la 120 și chiar mai mult.:)

Tips & Tricks: Îți recomandăm pentru distracție maximă și dacă ai vecini ce merită o săpuneală, să îl joci cât mai târziu în noapte și pe parchetul gol, fără covor. Efectul pe care îl va avea răsturnarea turnului va avea sigur rezultatul scontat. Dacă totuși ții la liniștea vecinilor tăi, nu pune în practică asta. Tot ca o recomandare călduroasă, așează jocul pe ceva foarte stabil si fără rotile.

Din experientă proprie, jocul mai poate avea și un alt scop în cazul în care ai copii prin preajmă. Poate fi un excelent joc de lego/cuburi de lemn cu scop final nu de a construi un turn, ci mașinuțe, elefanți, pistoale, trenulețe sau orice dictează imaginația copilului tău.

2 comentarii:

  1. marmota elastica10 aprilie 2012 la 09:23

    "50 milioane de jocuri, adică mai mult de 2.7 milioane de blocuri Jenga"... Hmm, n-am inteles eu ceva bine? :)
    Deci un joc are 0.054 blocuri Jenga. :p

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai spune tu ca 50 de milioane ori 54/57 de blocuri nu face "mai mult de 2.7 milioane de blocuri". Eu nu vad nimic gresit. :)

    RăspundețiȘtergere