vineri, 13 aprilie 2012

Review Kingdoms - Matricea de castele

Jocul din acest review ne-a fost oferit spre testare de către Lex Hobby Store.

Despre Reiner Knizia ați citit, probabil, de nenumărate ori pe acest site, dar și pe altele. Este un nume omniprezent în colecțiile de board games, pentru că are la activ câteva sute de jocuri în cei 55 de ani de viață ai lui. Dacă unele se pierd în mulțime, nefiind neapărat niște capodopere, sunt destule cele care merită timpul și banii voștri. Iar jocul de astăzi, Kingdoms, este cu siguranță unul dintre acelea.


Kingdoms este un eurogame rapid, pentru 2-4 jucători, care se joacă în vreo 30 de minute și care folosește ca mecanism de bază plasarea de plăcuțe (a la Carcassonne). Nu trebuie să faceți un puzzle ca în cazul clasicului Carc, dar plăcile interacționează între ele și vă aduc puncte (sau vi le iau). Designul este vechi din 1994, dar a fost resuscitat anul trecut de editura Fantasy Flight Games pentru că o merită. Jocul este acum pe locul #636 în topul Board Game Geek.

Desfășurarea jocului

Jocul de Kingdoms are 3 runde, numite aici epoci. La începutul jocului, jucătorii primesc câte o plăcuță la nimereală din pachet pe care o țin secret și toate castelele de nivel 2, 3 și 4 (adică cu 2, 3 și respectiv 4 turnulețe) și un număr de castele de nivel 1 ce depinde de câți jucători sunt la masă (2 castele pentru 4 jucători, 3 pentru 3 și 4 pentru 2). Celelalte plăcuțe se așează într-un pachet, în spațiul special de pe tablă.

În afară de cărțile cu valori pozitive (de la +1 la +6) și cele cu valori negative (de la -1 la -6), există 5 cărți speciale: 2 munți (împart linia și, respectiv, coloana pe care se află în 2), un dragon (pe coloana și linia pe care se află dragonul valorile pozitive sunt ignorate la calcul), o mină (dublează valoarea coloanei și a liniei pe care se află) și un vrăjitor (crește nivelul castelelor lipite de el cu 1).
La tura lor, jucătorii au următoarele opțiuni:
  1. Să ia o plăcuță din pachet și să o plaseze pe hartă.
  2. Să aleagă un castel dintr-ale lor și să îl plaseze pe hartă.
  3. Să plaseze pe hartă plăcuța cu care au început tura.

Tura se încheie în momentul în care toate spațiile de pe hartă (30 în total) sunt ocupate. Jocul are doar 23 de plăcuțe, deci, la sfârșitul unei ture, vor fi pe hartă cel puțin 7 castele. 

Sfârșitul turei aduce cu sine punctarea, care funcționează foarte simplu: pentru fiecare castel de pe hartă se calculează suma de pe coloana pe care se află + suma de pe linia pe care se află (valoarea poate fi negativă). Rezultatul se înmulțește cu nivelul castelului respectiv. Rezultatul astfel obținut reprezintă suma de bani pe care o va primi (sau o va pierde) jucătorul de pe urma acestui castel.

La începutul turei următoare, castelele de nivel 1 folosite se întorc la proprietarii lor, iar cele de nivel 2 și mai mare folosite se întorc în cutia jocului. Piesele se reamestecă, iar jucătorii primesc iar câte o plăcuță secretă.

Prezentare detaliată

Componente: 10/10
Așa cum toată lumea se așteaptă de la Fantasy Flight Games, versiunea lor de Kingdoms vine cu o calitate superioară a componentelor: cartoane groase și rezistente, desene frumoase și o funcționalitate foarte mare a pieselor. Regulamentul este, la rândul lui, excelent scris.

Tematică: 5/10
Nimic surprinzător la Kingdoms, tematică este lipită pe un joc abstract gândit cap-coadă de Knizia. E adevărat că tema cu dezvoltarea regatelor pe un spațiu restrâns și în concurență cu ceilalți are suficient sens pentru a atrage și pe cei care se feresc de abstracte.

Ușurința în a-l învăța: 10/10
E un joc foarte simplu de prins, atât la nivel de reguli, cât și la nivelul strategiei. Regulamentul prietenos face o treabă excelentă pentru cei care n-au pe cineva care să le explice regulile.

Decizii strategice: 8/10
Gândit la rece, jocul pare (și probabil este) foarte mult influențat de noroc, adică de ordinea în care pică plăcuțele, mai ales cele speciale. Asta nu înseamnă însă că jocul nu te pune să gândești, ba aș zice că este unul dintre cele mai intense jocuri de 30 de minute pe care le-am încercat până acum. Tabla este suficient de mică astfel încât să nu te blochezi în variante, dar opțiunile sunt suficiente ca să te oblige să îți calculezi atent mișcarea.

Noroc: 7/10
Norocul este aproape la fel de important la acest joc cum e și strategia. Iar asta se vede mai ales la ordinea (și momentul) în care pică plăcuțele speciale. Spre exemplu, un dragon care pică în primele ture va fi inutil pentru că va fi ocolit de toată lumea. Sigur, cele 3 opțiuni de desfășurarea a turei unui jucător scad această impresie, dar e un joc în care o carte bună te poate ajuta foarte mult.


Interacțiune: 10/10
Aspectul în care aș recomanda Kingdoms cel mai mult, conflictul dintre jucători este nemijlocit și foarte intens. Atenție, însă, dacă îl jucați cu oameni care se supără ușor. pentru că e genul de joc la care trebuie să alegi dintre un jucător și altul pe cine ataci. Și nu, nu este un joc de jucat doar cu soția/prietena, decât dacă sunteți amândoi 2 persoane foarte calme. O problemă ar fi aici că dacă unii jucători se aliază împotriva altora, conflictul ăsta direct riscă să devină frustrant.

Scalabilitate: 8/10 (ok în 2, cel mai bine în 3-4)
Problema pentru care nu aș recomanda oricui jocul în 2 este conflictul la cuțite în această configurație (mai ascuțit decât în 3 sau 4). Sigur, e posibil ca multora să le placă foarte tare Kingdoms în 2, dar voi vă știți: cât sunteți de rezistenți la enervare? În 3 și 4 jocul curge cam la fel de frumos, 4 fiind varianta optimă.

Rejucabilitate: 9/10
Nu este un joc cu sute de cărți sau zeci de variante, dar cu siguranță este unul care oferă satisfacție prin conflictul direct într-un timp scurt și, prin acest aspect, cred că vă va ține în priză timp îndelungat.

Concluzie: 8/10

Kingdoms e un joc care merită să stea pe rafturile voastre cu siguranță. Un joc pe viață și pe moarte care vă solicită cunoștințele de matematică primară și care, mai ales, vă satisface nevoie de interacțiune neintermediată. E un joc pe care eu nu l-aș refuza niciodată, fiind un filler excelent care face ce trebuie să facă un joc de genul ăsta: să vă trezească apetitul pentru jocuri pe muchie de cuțit. Și cred că este genul de filler care are șanse bune să devină fel principal în multe grupuri de pasionați.

Kingdoms poate fi cumpărat de la LEX HOBBY STORE la un preț foarte tentant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu