miercuri, 4 aprilie 2012

Jocuri pentru copii - Găinușa buclucașă

Acest joc ne-a fost oferit de echipa de la cutia.ro

De când am început să joc board games, m-am gândit că unul dintre pilonii educației viitorilor mei copii vor fi jocurile de societate. Cred că îmbină perfect socializarea cu învățarea, cu stimularea proceselor cognitive, așa cum au nevoie copiii pentru o dezvoltare armonioasă. Dar, până la jocul pe care vi-l voi prezenta astăzi, nu am avut de-a face cu prea multe jocuri moderne pentru copii, deci nu știam prea bine la ce să mă aștept.


Cu această totală lipsă de așteptări am deschis cutia jocului Găinușa buclucașă (Chicken Cha Cha Cha în original). Nu mă înțelegeți greșit, mă așteptam la un joc simpluț, desenat colorat, care să atragă atenția și privirile oricărui copil. Dar nu m-aș fi așteptat nicicând să mă distrez eu, într-un grup exclusiv de adulți, jucându-l.

Scurtă descriere
Găinușa buclucașă este un design din 1998 al germanului Klaus Zoch, fiind publicat inițial la editura proprie, Zoch Verlag, ediția în limba română fiind distribuită de Lineart, adică cutia.ro. Jocul poate fi jucat în 2-4 jucători, dar este de recomandat să fie cât mai mulți la masă, 4 fiind numărul cel mai propice pentru un joc amuzant.

Jocul are 3 tipuri de componente:
  • cartonașele în formă de ou;
  • cartonașele în formă de hexagon
  • miniaturile de lemn, 2 cocoși și 2 găini (diferențiate de creastă și cioc), fiecare cu câte o pană prinsă de dos
Componentele au o calitate foarte bună, miniaturile de lemn putând rezista și bătăilor dintre micuți, iar cartoanele sunt suficient de groase și calitative pentru multe jocuri în care imaginile să nu se șteargă.


Cartonașele în formă de ou sunt așezate unele lângă altele, în cerc, cu fața în sus, iar hexagoanele sunt puse cu fața în jos, în interiorul acestui cerc (fără a le pune, însă, unele peste altele). Toate găinușele primesc în partea dorsală câte o pană.

Cum se joacă?
Găinușa buclucașă este un joc pe care orice pici îl poate deprinde foarte repede. Este un joc bazat mai ales pe memoria fotografică, atât de dezvoltată la copii, pentru că necesită asocierea imaginilor de pe cartoanele în formă de ou (cu fața în sus) cu cele de pe cartoanele în formă de hexagon (așezate cu fața în jos).

Mai exact, o găinușă, la tura ei, vrea să înainteze câte un pas. Pentru asta va trebui să aleagă un hexagon (cu fața în jos) și să-l întoarcă. Dacă imaginea de pe hexagon corespunde celei de pe oul pe care va ateriza la următorul pas, atunci ea înaintează și repetă figura cu noua imagine din fața ei. Dacă nu, își pierde turul în favoarea următoarei găinușe.


O regulă foarte haioasă este aceea că atunci când o găinușă prinde din urmă o altă găinușă, prima îi fură acesteia din urmă toate penele de pe ea. De fapt, aceasta este și condiția de victorie, întrucât jocul se termină doar în momentul în care una dintre găinușe reușește să strângă toate penele pe spatele ei.

Plusuri și minusuri
+ Imaginile sunt un mare plus al jocului: cu tematică mai degrabă de Paști (ouă, găinușe, iepurași), imaginile sunt foarte frumos desenate și colorate, animăluțele de pe ele având tot felul de forme și expresii haioase.
+ Interacțiunea pe care o presupune săritul unei găinușe peste alta stimulează comunicarea și socializarea dintre participanții la joc, iar jumulirea în sine reprezintă elementul de conflict suficient pentru a face jocul foarte incitant.
+ Durata unui joc este de doar 15-20 de minute, în mod normal, așa că vă puteți distra cu Găinușa buclucașă și atunci când nu aveți prea mult timp la dispoziție, iar copiii nu vor apuca să se plictisească.
+ Funcționează remarcabil și cu adulții, fiind un joc la care orice configurație (doar copii, doar adulți sau un mix între ele) fiind foarte amuzantă. Este, astfel, un joc perfect pentru o familie. Mai ales că este unul dintre acele jocuri în care chiar te poți aștepta să iei bătaie de la un copil.

- Regulamentul are câteva erori minore, nu la capitolul formulare a regulilor, ci pur și simplu erori de scriere.


Concluzie
Găinușa buclucașă m-a luat prin surprindere întrucât deși titlul copilăresc v-ar putea face să îl ocoliți, este un joc care merge excelent atât cu adulți, cât și cu copii. Stimulează memoria fotografică și este suficient de simplu și scurt pentru a fi o opțiune foarte bună pentru orice moment și în orice grup. Și acum că se apropie Paștele, poate ar trebui să fie pe primul loc în lista voastră de cadouri de la Iepuraș.

Găinușa buclucașă poate fi cumpărat la un preț excelent de la cutia.ro

5 comentarii:

  1. Tema asta a dezvoltarii abilitatilor si intelectului copilului prin jocurile de gandire (boardgames) este foarte mult discutata in tarile civilizate si foarte putin adusa la cunostinta parintilor (cel putin in tara noastra). Studiile unor specialisti de la diverse universitati de prestigiu au ajuns la concluzia ca in cel putin 3 luni petrecute cu astfel de jocuri cel putin o ora doua pe saptamana va imbunatati considerabil (cu aproape 80% capacitatea de a rezolva probleme si calcule matematice, si cu 30% capacitatea de a intelege mai bine un text citit) la copii. De la 4-5 ani in sus astfel de jocuri ii pregateste si le dezvolta din timp acele abilitati si deprinderi necesare pentru a se descurca in viata, la scoala in societate, etc. Pentru cei interesati, in aceasta categorie a jocurilor pentru copii, alaturi de GAINUSA BUCLUCASA, mai intra cu succes: DIE KINDER VON CARCASSONNE, QUORIDOR, BLOKUS, SABOTEUR, ZOOLORETTO, HEY THATS MY FISH, BEATTLESHIPS, JENGA (TURNUL) etc, si lista e lunga. Problema cea mare este ca parintii au ramas doar la stadiul "Nu te supara frate", jocurile gen dau cu zarul si numar casutele, si......in orice casa "prostul joc ptr copii Monopoly. Acest joc a indepartat copii de boardgames, parintii si copiii crezand ca tot ce inseamna boardgames ptr copii, dureaza 2 ore si la toate parintii se chinuie sa joace prost sa se termine jocul cat mai repede, dar ce sa vezi zarul ala al naibii tot aduce bani si uite asa jocul dureaza 2 ore in care nu mai stim ce sa facem de plictiseala si sa nici nu oprim jocul. Doua ore in care dai cu un zar numeri casute si tot iei si arunci bani, fara sa gandesti nicio strategie. In concluzie sunt binevenite aceste reviewuri, iar daca ar fi si video ar fi si mai bine, ar afla parintii ca exista si alte jocuri decat sa dai cu un zar si sa muti plictisit unde te duce zarul. Iar pana a intelege parintii efectul benefic al boardgamesurilor asupra copiilor, in romania e posibil poate peste vreo 20-30 de ani. O initiativa ar fi cea de la mindlab.ro, dar se pare ca in ultima vreme au lasat garda jos, ptr ca nu a prins in romania.....asa cum era de asteptat de altfel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate, @Costea , video review-urile necesită mult mai multă muncă decât un review scris. Pentru că presupun atât filmarea, cât și montajul (2 lucruri nu foarte simple), în afară de structurarea propriu-zisă a ideilor. Eu am realizat deja 3 video-reviewuri și pot să spun că, deși îmi place s-o fac, îmi vine greu să mă apuc de ele. Dar pot să promit că or să mai urmeze în viitor pe Ce Jucăm?

    Iar despre folosirea jocurilor de societate în procesul de învățare, nu pot decât să sper că, încet-încet, ele vor pătrunde în școli, pe măsură ce diriginți sau învățători mai dezghețați la minte vor înțelege că metodele alternative de învățare sunt mult mai atractive pentru elevi decât cele clasice. Lucrurile se mișcă încet-încet și în direcția aceasta, deci cred că sunt speranțe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Saptamana aceasta a fost campania "Scoala altfel" si discutam cu cativa elevi ce fac si spuneau ca nu mai stiu profesorii ce sa faca cu ei, ii scot in parc, ii duc la strans hartii....dar sunt curios cati producatori de jocuri din romania (stiu ca sunt putini) si spun atunci cate magazine de boardgames din tara au profitat si au cerut acceptul si au prezentat boardgames in scoli profitand de aceasta ocazie. Sunt sigur ca nu multe, ca romanul asa e invatat, sa vina clientul la usa, el sa nu faca nimic, iar daca nu vine mai mareste pretul pentru ca are putini clienti. De aceea s-a ajund ca un Chicken Cha Cha pe un site sa fie 59 de lei iar pe un altul 169 de lei. Da, asa e, lucrurile se misca incet, incet...dar oare e folosita toata forta in aceasta miscare?

    RăspundețiȘtergere
  4. De la o vreme incoace am reprofilat orientarea familiei mele pe boardgames deoarece am descoperit rolul excelent pe care aceste tipuri de jocuri il are in dezvoltarea capacitatii de gandire si de memorare. Achizitionand aceasta Gainusa Buclucasa, am constatat cu foarte mare uimire ca baietelul meu de sase ani Razvan, are o memorie vizuala fantastica si rand pe rand, toti membrii familiei am ajuns sa refuzam sa mai jucam acest joc prea des cu el pentru ca nu avem nici cea mai mica sansa sa luam toate coditele....el ne face praf pe toti iar noi sfarsim prin a fi ofticati de lipsa de memorie pe care constatam ca o detinem cu succes. E adevarat ca atunci cand avem prieteni in vizita (si mari si mici) ii punem pe toti sa joace cu Razvan...iar noi radem pe infundate ca stim ca pana acum nu a reusit ABSOLUT NIMENI sa il invinga la acest joc. Ce mai jucam in ultima vreme in familie si il recomandam tuturor este Mancala (Awale), Gemblo, precum si Abalone (noi avem varianta Quatro). Nu mai pot sa va zic decat ca este una din cele mai frumoase variante de a petrece timpul liber cu intraga familie. 

    RăspundețiȘtergere
  5. Superb, ma bucur ca asa cum spunea AlexD se misca treaba. Ma bucur sa aud ca mai sunt parinti care joaca boardgames cu copiii, eu sincer am incercat sa conving si alti parinti dar nu prea am reusit, multi prefera sa ii lase in fata televizorului ore in sir, sau in fata calculatorului. Iar cand aud cat costa un boardgames......renunta definitiv la idee, spunand, da sunt jocuri bune dar nu dau 100 de lei pe un joc, cand nu te supara frate e 15 lei. No comment.

    RăspundețiȘtergere