miercuri, 4 aprilie 2012

Review Thebes (de Andrei Popescu)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?

Thebes (Teba) este un joc în care jucătorii devin arheologi care trebuie să călătorească în jurul lumii şi să dobândească cunoștințe despre cinci civilizaţii antice - greacă, cretană, egipteană, palestiniană şi mesopotamiană. Jucătorii trebuie să folosească aceste cunoştinţe pentru a dezgropa artefactele din situri istorice în care au existat aceste civilizatii pentru a găsi comori. Un arheolog care are artefacte poate organiza expoziții. Jocul este câștigat de Arheologul care învață cele mai multe lucruri despre civilizații, deține cele mai valoroase artefacte și organizează cele mai multe expoziții.

În cutie găsim :
  • regulamentul 
  • tabla de joc 
  • 4 pioni arheologi (roțu, galben,albastru,verde) 
  • 4 discuri pentru marcarea timpului (roșu, galben,albastru,verde) 
  • 1 disc pentru marcarea anului 
  • 85 cărți de descoperire
  • 10 cărți de expoziție
  • 5 cărți cu valorile artefactelor 
  • 4 roți ale timpului 
  • 4 seturi de permise de excavare 
  • 155 discuri de excavare (cu artefacte și fără artefacte)
  • 5 săculeți - în care se vor pune discuri cu artefacte și discuri fără artefacte (moloz) 

Jocul se desfășoară pe o perioadă de doi sau trei ani în funcție de numărul de jucători, fiecare an fiind împărțit în 52 de săptămâni. Pentru a călători dintr-un oraș în altul sau pentru a aduna cărți de descoperire și expoziție trebuie să plătești în săptămâni.

Pentru a putea călători pe distanțe mai mari într-un timp mai scurt arheologul beneficiază de o mașină și de un dirijabil.

Pentru a putea excava într-un anumit sit arheologic ai nevoie de cât mai multe cunoştinţe despre locul respectiv. Cu cât deții mai multe cunoștințe cu atât ai șansa să extragi din săculeț mai multe discuri cu artefacte.

Cu ajutorul roții timpului hotărăști în funcție de cărțile descoperire pe care le ai și numărul de săptămâni pe care vrei să îl dai câte artefacte o să extragi din săculeț.

Există și cărți bonus care te ajută să deții mai multe cunoștințe sau să extragi mai multe discuri din săculeț.


Sistemul de joc este intresant pentru că tot timpul trebuie să îți calculezi mișcările astfel încât să plătești cât mai puține săptămâni și să aduni cât mai multe cărți de cunoștințe. La acest joc cel care se află ultimul pe pista de timp este tot timpul primul. Dacă are în față discurile celorlalți jucători poate lua de pe tablă o carte care să îl așeze deasupra celorlalte discuri și astfel tot el să fie cel care efectuează urmatoarea mișcare.

În doi jucători beneficiezi de un timp mai mare pentru a aduna cunoștințe și a merge să excavezi. Cu toate acestea, în patru, resursele sunt mai restrânse şi concurenţa pentru dobândirea acestora mult mai acerbă. Timpul este scurt și e indicat să ajungi primul la site-urile de excavare pentru a avea șanse mai mari să extragi artefacte.

Mi se pare foarte interesant modul de desfășurare al acțiunilor pe pista de timp, dar și folosirea roții timpului. Este un joc foarte distractiv care îmi dă senzația că aș fi într-o cursă pentru descoperirea artefactelor celebre. Poate fi frustrant uneori dacă sunt cărțile de descoperire prea departe de orașul în care ești sau dacă nu extragi artefacte valoroase din săculeț chiar dacă ai plătit multe săptămâni. Este un joc care se poate juca de începatori și care nu durează foarte mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu