vineri, 1 iulie 2011

Există viață după Monopoly - Carcassonne

Carcassonne este alegerea firească pentru cel de-al doilea episod din această serie pentru că este unul dintre cele mai populare și cele mai vândute jocuri de societate. Cu atât mai mult că de vreun an încoace, Carcassonne are și o variantă în limba română publicată de Ideal Boardgames pe care o puteți găsi atât la magazinele de profil cât și în unele hypermarketuri.


Carcassonne, în afară de jocul în cauză, este un oraș medieval bine păstrat din Franța, jocul referindu-se la dezvoltarea unei hărți ca în vremea Evului Mediu prin construirea de cetăți, drumuri sau mănăstiri. Și totul se face sub forma unui joc ca de puzzle, adică jucătorii au la dispoziție niște plăcuțe pătrate cu bucăți din hartă pe care ei trebuie să le lipească la bucățile deja existente pentru a se dezvolta, având opțiunea de fiecare dată de a plasa pe piesa pe care au așezat-o un omuleț. Carcassonne are și meritul de fi introdus poate cel mai faimos pion de joc din lume, cel denumit „meeple”, pion care a inspirat designerii multor alte jocuri de societate.

De ce să joci Carcassonne?
1. Este un joc simplu de învățat, dar strategic. Jocul poate fi explicat în 3 minute, de fapt, cele câteva rânduri de mai sus explică cea mai mare parte din reguli. Deși este un joc simplu, Carcassonne necesită destul de multă gândire la fiecare tură pentru a găsi cel mai bun loc în care să îți așezi piesa și apoi pionul.
2. Este mereu diferit. Jocul de bază conține 72 de plăcuțe, cele mai multe diferite (există și dubluri), care pot fi așezate în orice mod vă doriți.
3. Este foarte rapid! Un joc de Carcassonne de obicei nu ține mai mult de 45 de minute, deci uitați de orele petrecute în fața jocului de Monopoly în plictiseală.
4. Te ține în suspans până la final. Deși fiecare construcție pe care o termini pe hartă (cetate, drum sau mănăstire) este punctată imediat ce este completată, la final mai există o rundă de punctare pentru construcțiile lăsate neterminate, astfel că până la ultima tură, nu va fi niciodată clar cine a câștigat.
5. Poate fi îmbunătățit constant. În magazinele care vând jocuri de societate există foarte multe extensii care aduc îmbunătățiri foarte interesante jocului, ele costând mai puțin decât jocul original.

Cum spuneam, Carcassonne este disponibil atât în limba română (având câteva cărți în plus) cât și în limba engleză, prețul la care el poate fi cumpărat fiind undeva pe la 95 de lei. Este un cadou excelent pentru o familie care dorește să își petreacă timpul liber jucându-se cu copiii, dar este și o modalitate foarte bună de a vă relaxa într-un grup de prieteni, Carcassonne fiind potrivit cam pentru orice vârstă.

Pentru cei interesați despre o prezentare mai detaliată a jocului, avem aici pe blog un review.

Un comentariu: