joi, 30 iunie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Licitația

Unul dintre cele mai populare mecanisme din jocurile de societate, licitația, este unul dintre modurile în care jocurile economice rezolvă problema acumulării de resurse limitate. Adică jucătorii, care doresc să își însușească același tip de resurse, se bat pe ele făcând o ofertă, de obicei monetară, pentru acele resurse. 

Licitația în Rețeaua Energetică
Licitația presupune ca pornind de la un preț inițial, pe rând, fiecare jucător să facă o ofertă până când unul dintre jucători este declarat câștigător al bunului sau resursei care face obiectul licitației. De obicei, atunci când nu există oameni interesați de ceea ce se licitează, existe diverse alte mecanisme pentru a face licitația mai interesantă, cum ar fi scăderea prețului inițial. 

Cei mai mulți dintre noi suntem probabil familiari cu acest mecanism de joc din Monopoly, unde, dacă picai pe o proprietate nevândută până atunci și nu doreai să o cumperi, acea proprietate era scoasă la licitație. Iar licitația era simplă, cu strigare, fiecare putând oferi cât dorea, dacă dorea. Cel mai cunoscut și popular joc de societate care se bazează în foarte mare parte pe licitație este Power Grid/Rețeaua Energetică, în care jucătorii trebuie să își cumpere fel de fel de centrale electrice pentru a produce electricitate, cumpărarea centralelor realizându-se prin licitații.

Până acum, ați citit pe blogul nostru despre 2 jocuri de licitație, No Thanks! și Hotel Samoa, 2 jocuri foarte diferite în celelalte aspecte. Dacă în No Thanks! jucătorii licitau invers, în sensul că scopul jocului era acumularea cât mai puținor cărți, licitația fiind, deci, o modalitate de a evita cumpărarea lor, în Hotel Samoa jucătorii licitează în orb, adică folosesc cărți pe care le arată simultan, cel care are cea mai bună valoare, câștigând dreptul de a aduce turiști în hotel și/sau de a-și îmbunătăți hotelul.

Unele dintre cele mai populare jocuri de licitație sunt:
  • Power Grid, publicat în România de Ideal Boargames sub numele de Rețeaua Energetică;
  • El Grande, în care jucătorii se luptă pentru a deține controlul cât mai multor provincii din Spania medievală;
  • Cyclades, una dintre revelațiile de acum 2 ani, un joc în care jucătorii încearcă să fie primii care reușesc să construiască 2 orașe în insulele Greciei Antice, încercând să intre și în grațiile celor mai importanți zei;
  • For Sale, un joc ușurel despre cumpărarea de proprietăți imobiliare, care conține 2 tipuri de licitație, licitația standard, în prima fază, de cumpărare, și licitația simultană, în cea de-a doua fază, de vânzare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu