duminică, 24 iulie 2011

Bacu' la Board Games, concurs Taraba de Jocuri şi Ce Jucăm? - Agricola, lucrare de Valentin Dumitriuc

Mai jos aveți impresiile lui Valentin Dumitriuc despre jocul Agricola , fotografiile aparținând aceluiași autor.


1. Cum ați început să jucați prima dată acest joc?

L-am primit cadou de la colegii de muncă, într-o perioadă de început în care nu mai jucasem decât Puerto Rico. Primul joc a durat vreo 5 ore, dintre care jumate din timp am citit și am crezut că am înțeles regulie, le-am explicat, și am făcut pauze de recitit condițiile de excepție. De fapt abia la al treilea joc le-am înțeles pe deplin, dându-ne seama că în primele două omisesem unele detalii foarte importante :)

2. Cum se joacă jocul?
Fiecare jucător controlează o familie de agricultori, pornind cu o parcelă de pământ, o căsuță de lemn cu două camere, și evident cei 2 membri ai familiei. Scopul este ca la sfârsitul celor 14 runde de joc să aibe cea mai prosperă gospodărie. În acest sens, jucătorul poate să își trimită oamenii să are pământul, să cultive grâu sau legume, să își extindă casa, să construiasca grajduri și țarcuri, să obțină animale și resurse necesare altor îmbunătățiri ale gospodăriei, sau să facă niște copii :)

Pentru a obţine un scor bun, este recomandat ca jucătorul să se dezvolte în cât mai multe (dacă nu toate) din direcțiile prezentate anterior, pentru că la sfârşit ele reprezintă criterii de punctare sau de DEpunctare. În plus, la anumite momente de timp, vine iarna, şi jucătorul trebuie să aibe mâncare pentru a-şi hrăni familia, altfel trebuind să cerşească, ceea ce îi va afecta negativ (şi serios) scorul final. De aceea trebuie bine ales momentul apariţiei unui nou mebru al familiei, pentru că deşi acesta oferă avantaje, reprezintă o gură în plus de hrănit.

La început, fiecare primeste 14 cărţi aleatorii cu "ocupaţii" sau îmbunătăţiri minore, care vor oferi diverse bonusuri în momentul în care sunt jucate, jucătorul făcându-şi astfel strategia în funcţie de ele. În fiecare rundă există un număr de acţiuni care pot fi revendicate, şi pe măsură ce jocul avansează, altele devin disponibile. O acţiune poate fi însă "executată" doar de către un singur jucător pe rundă, şi limita de acţiuni pe rundă este dată de numărul membrilor familiei. De aceea este util să ai o familie numeroasă şi să fii printre primii căruia îi vine rândul, pentru că altfel poţi să nu apuci să efectuezi acţiunile dorite, acestea fiind deja ocupate de ceilalţi jucători. Nu eşti singurul care râvneşte la grămada mare de resurse, sau la cele 3-4 oi care pot fi tăiate, asigurând mâncarea familiei pentru două ierni :)

3. Ce vă place la joc?
• Este complex, multitudinea de aspecte de care trebuie să te ocupi îţi testează serios capacităţile. Pentru mine asta reprezintă o provocare.
• Interacţiunea cu ceilalţi jucători. Se întâmplă foarte rar să fii singurul care plănuieşte să execute o anume acţiune, şi ar fi indicat să îţi poţi da seama din timp de planurile celorlalţi ca să le-o iei înainte.
• Planificarea în avans şi faptul că trebuie să ai mereu la îndemână câteva planuri de "avarie" în caz că nu totul iese cum ai vrea.
• Luarea deciziilor. Odată împărţite cărţile iniţiale, jocul nu mai depinde de noroc, ci de ceilalţi, de tine şi de alegerea soluţiei optime la un moment dat.
• În general, spre sfârşitul jocului, lucrurile se precipită, de multe ori o decizie foarte bună te poate face să recuperezi din terenul pierdut, sau una nu tocmai inspirată poate determina schimbarea câştigătorului
• Multitudinea de strategii care pot fi abordate, faptul că nu există una universal valabilă. Mecanica echilibrată a jocului.
• Rejucabilitate foarte mare, atât prin ordinea aleatoare a noilor acţiuni care apar în fiecare rundă, cât şi prin cele 3 stack-uri de cărţi iniţiale, de dificultate variabilă, cu care se poate juca.
• Posibilitatea de a juca "single player", tu contra jocului. Sau "family game" - o variantă mai uşoară, cu mai puţine reguli :)


4. Ce nu vă place la joc?
• Regulile, deşi logice, sunt înfiorător de multe. Este nevoie de cineva cu experienţă care să le cunoască şi să le explice (şi repete) la început şi pe parcursul jocului.
• Durează destul de mult (cam 2-3 ore)
• Nu e foarte intuitiv de la început. Cea mai auzită replică la sfârşit, din partea celor care jucaseră pentru prima oară a fost "Aha. Abia acum am înţeles ce trebuia să fac de fapt" :)

5. Cui i-ați recomanda jocul ales?
Nu prea este un joc pentru cei care nu au răbdare şi timp. În schimb, celor cărora le plac jocurile complexe, le plac deciziile şi flexibilitatea în luarea lor, o să le placă în mod sigur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu