miercuri, 20 iulie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Tabla modulară

Mecanismul de joc cu tablă modulară este gândit pentru a crește rejucabilitatea jocurilor de strategie care folosesc o tablă. Principiul este foarte simplu: în loc să folosească o singură tablă mare, jucătorii au la dispoziție mai multe plăcuțe care pot fi lipite una de alta pentru a forma tabla de joc sau plăcuțe care se așează pe tabla de joc pentru a o îmbunătăți . De obicei, alegerea și/sau așezarea tăblițelor este făcută la nimereală pentru a spori imprevizibilitatea jocului.


O altă modalitate de a utiliza acest mecanism este ca modulele să fie folosite alternativ, nu simultan, având aici rolul de a secționa jocul în mai multe nivele, ca în jocurile pe calculator.

Unele dintre cele mai populare jocuri care folosesc acest mecanism sunt:
  • Memoir '44, probabil unul dintre cele mai cunoscute jocuri de război mai ales datorită faptului că nu are o complexitate prea mare, folosește acest mecanism pentru a recrea zonele de conflict din cadrul unora din cele mai faimoase bătălii din cel de-al doilea Război Mondial.
  • Sid Meyer's Civilization: The Board Game, este una dintre cele mai de succes portări ale unui joc de calculator în sfera board games. În acest joc, jucătorii trebuie să construiască civilizații din Antichitate, jocul folosindu-se de mecanismul tablei modulare pentru a simula dezvoltarea succesivă a civilizațiilor.
  • Runewars este un joc de strategie într-un univers fantasy. Jocul este cunoscut mai ales pentru calitatea componentelor sale, dar și pentru tablele modulare de formă hexagonală.
  • Claustrophobia este tot un joc cu temă fantasy, în care cei 2 jucători se bat unul de partea forțelor oamenilor, pe când celălalt controlează armatele enorme de demoni. Jocul folosește acest mecanism pentru a recrea diversele încăperi ale catacombelor în care se desfășoară acțiunea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu