luni, 23 aprilie 2012

Gândul zilei - Despre extensii, expansiuni și alte cuceriri

Foarte multe dintre jocurile moderne de societate beneficiază, la un anume timp după lansare, de extensii (numite și expansiuni). De cele mai multe ori, extensiile modifică într-o măsură mai mică sau mai mare experiența de joc adăugând elemente noi sau mărind numărul de jucători în care se joacă jocul.


Unele dintre jocuri ajung să trăiască mulți ani și să înfloreasă în diverse feluri datorită extensiilor. Cel mai bun exemplu este clasicul Carcassonne, care de la lansarea din 2000 a beneficiat de 10 extensii mari și vreo 20 de extensii mici. Acum, practic, aproape orice nemulțumire ai avea legată de jocul de Carcassonne o poți rezolva (măcar parțial), cu ajutorul unei extensii. Vrei mai multă interacțiune, mai mult noroc sau, poate, mai multă strategie? Toate astea se pot rezolva prin diverse adiții.

duminică, 22 aprilie 2012

Geeky (Sort of) Bachelor Night la Tabiet

Căsătoria este un punct de cotitură în viața unui om, așa ni se spune constant. Ca să îl marcheze, oamenii dau petrecere, se duc la biserică, la primărie și pleacă în luna de miere. A, și mai nou, mai fac ceva, petrecerea burlacilor, un moment care vrea să ne arate nouă (proaspeților însurăței) ce s-a pierdut și ce nu mai avem voie să facem. Bine, acuma e nițel haios cum faci vineri ce n-ai voie să mai faci începând de sâmbătă, dar înțelegeți voi ideea.


În ideea asta, vineri seara mi-am lăsat nevasta să stea cumințică acasă și am dat o raită în Ceainăria Tabiet, „ca băieții”. Unde am ajuns bălind, cu ochii injectați de așteptarea de a dezbrăca niște cutii, de a mângâia cărți de toate felurile și de a ne purta urât cu niște zaruri.

joi, 19 aprilie 2012

Cum arată câștigătorii concursului „Ce tot jucăm de 1 an?”

Acum vreo 2 săptămâni, premiam 3 bravi revieweri și menționam o haioasă revieweriță pentru cele mai bune articole postate în cadrul concursului „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?

Între timp, oamenii și-au primit premiile, le-au desfăcut și chiar jucat, iar noi am considerat că ar fi frumos să le vedem și fețele (bucuroase, evident, în prezența premiilor). Așa că iată-i:

Sergiu Dima (locul I), bucuros după o partidă de Chicago Express, pe care, după banii din buzunar și cutia ținută invers, sigur a câștigat-o

Octavian Caimacan (locul II), la întâlnirea cu jocul Mykerinos 

Paul Vîlcu (locul III), între acvarii cu pești și jocul SmileyFace 

Felicitări încă o dată tuturor câștigătorilor (și Oanei, care n-a apucat încă să se bucure de premiul ei)!

miercuri, 18 aprilie 2012

Editurile de jocuri - Z-Man Games

Una dintre cele mai prolifice și mai cunoscute edituri de board games, Z-Man Games este o editură americană de jocuri ce s-a născut în anul 1999, lângă New York. Deși numele editurii pare mai degrabă din cultura gangsta, iată că numele vine de la fondatorul Zev Shlasinger, un evreu. Din 2011, editura este deținută de Filosofia Games, o companie canadiană.


Lansarea editurii din 1999 a fost legată de încercarea de a reedita Collectible Card Game-ul Shadowfist, un joc din 1995, relansare care se pare că i-a încununat pe americanii noștri de succes. Astfel că au continuat și iată cum în zilele noastre sunt una dintre cele mai prolifice edituri de board games. Dar Z-Man nu publică numai board games, ci și card games sau RPG-uri (live, nu virtuale).

marți, 17 aprilie 2012

Board Game Buzz 17 Aprilie

  • Întrucât industria board games trebuie să se miște odată cu și mai ales în urma celei de film, iată că Fantasy Flight Games au anunțat expansiunea The Hobbit: Over Hill and Under Hill pentru îndrăgitul LOTR: The Card Game. Expansiunea vine cu 3 noi scenarii care îl au în centru pe Bilbo Baggins, scenarii care, însă, nu sunt bazate pe filmele lui Peter Jackson care urmează să apară, ci pe cartea originală. Expansiunea aduce un nou tip de carte, comorile, care trebuie descoperite și pot fi apoi folosite și în celelalte scenarii, iar Bilbo Baggins este un erou central al scenariilor, moartea lui ducând la pierderea scenariului. Când s-o așteptăm? În trimestrul 3 din anul ăsta.

  • Tot Fantasy Flight Games ne aduce anul ăsta o reeditare (prima în limba engleză) a unui joc din 2009, Ugg-Tect. E vorba de un joc de petrecere, total neserios, în care jucătorii se străduiesc să ridice structuri primitive. Însă și limbajul lucrătorilor este primitiv, așa că jucătorii se vor conforma doar la o comunicare formată din gemete și mârâieli. A, dacă nu v-am convins, aflați că jocul va veni cu o bâtă pe care o veți folosi pe ceilalți jucători.
  • Editura Moonster Games a anunțat pentru anul acesta o nouă variantă a succesului GOSU, numit, simplu GOSU2. Aparent, designerii au simțit nevoia unor modificări a jocului de bază, în sensul de a-l face independent de limbă (textul de pe cărți va fi înlocuit de simboluri), va avea o altă structură a clanurilor, o nouă abilitate („link”) și nu va mai avea jetoane de activare. Ce vor însemna schimbările nu prea e clar, dar editura a promis regulamentul peste o lună.
  • Ce de-al doilea stoc de Eclipse va sosi în luna iunie a acestui an în magazine. Diferențe nu vor fi prea multe fată de prima versiune, în afară de câteva corecturi necesare.

vineri, 13 aprilie 2012

Review Kingdoms - Matricea de castele

Jocul din acest review ne-a fost oferit spre testare de către Lex Hobby Store.

Despre Reiner Knizia ați citit, probabil, de nenumărate ori pe acest site, dar și pe altele. Este un nume omniprezent în colecțiile de board games, pentru că are la activ câteva sute de jocuri în cei 55 de ani de viață ai lui. Dacă unele se pierd în mulțime, nefiind neapărat niște capodopere, sunt destule cele care merită timpul și banii voștri. Iar jocul de astăzi, Kingdoms, este cu siguranță unul dintre acelea.


Kingdoms este un eurogame rapid, pentru 2-4 jucători, care se joacă în vreo 30 de minute și care folosește ca mecanism de bază plasarea de plăcuțe (a la Carcassonne). Nu trebuie să faceți un puzzle ca în cazul clasicului Carc, dar plăcile interacționează între ele și vă aduc puncte (sau vi le iau). Designul este vechi din 1994, dar a fost resuscitat anul trecut de editura Fantasy Flight Games pentru că o merită. Jocul este acum pe locul #636 în topul Board Game Geek.

luni, 9 aprilie 2012

Câștigătorii concursului „Ce tot jucăm de 1 an?”

Seara bună! Bună pentru mai mulți oameni decât v-ați imagina. Noi însă am fost în fibrilații până la această oră. De ce? Scriitorii de reviewuri din România care citesc Ce Jucăm? au ajuns să aibă o calitate excepțională, domnule! Ne-a fost mult mai greu să departajăm munca celor 11 oameni care ne-au trimis reviewuri pentru concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” decât ne-am fi așteptat noi acum câteva săptămâni când am pornit concursul. Și asta ne bucură foarte tare.



Totuși, un rezultat trebuia să anunțăm, pentru că sunt convins că au fost câțiva care au stat cu sufletul la gură. Așa că un juriu format din Mihai de la Taraba de Jocuri, partenerul nostru, pe de o parte, și eu și Diana, pe de altă parte, am notat și am apreciat cele mai reușite 3 reviewuri din cele 12 din concurs. Am apreciat atât stilul și ușurința scrierii, dar am pus un mare preț pe impresiile personale care fac din review review, nu doar o repovestire a regulamentului.

Acestea fiind spuse, iată podiumul nostru:

Cum am petrecut seara de vineri în Ceainăria Tabiet

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc că poate trece o săptămână fără să fac o sesiune mai consistentă de jocuri, simt că a trecut timpul pe lângă mine. Și cum sunt un om de acțiune, pun la cale o seară de distracție cu board games, ca să îndepărtez pericolul, nu? Ei bine, așa am procedat și vinerea asta, când am poposit în Ceainăria Tabiet împreună cu Diana și alți 2 prieteni pentru o sesiune de jocuri cum se cuvine.

duminică, 8 aprilie 2012

Reviewuri participante la „Ce tot jucăm de 1 an?”

Iată că am ajuns aproape de finalul concursului nostru aniversar, „Ce tot jucăm de 1 an?”, sprijinit de prietenii de la Taraba de Jocuri. A fost un concurs din care am învățat noi înșine multe, în care am citit despre niște jocuri pe care acum d-abia așteptăm să le încercăm și în care mi-am dat seama că românii sunt tot mai pasionați de jocuri, domnule.


Am primit în total 12 recenzii, una mai interesantă ca alta, din care vom alege 3 care vor urca pe podium și vor fi răsplătite cu câte unul din cele 3 jocuri puse la bătaie. Acestea fiind spuse, în ordinea trimiterii, concurenții din concurs sunt:
  1. Summoner Wars (de Paul Vîlcu)
  2. Cyclades (de Sergiu Dima)
  3. Cutthroat Caverns (de Paul Vîlcu)
  4. Thebes (de Andrei Popescu)
  5. Stone Age și extensia Style is the Goal (de Carmen Preotu)
  6. Airlines: Europe (de Ion Iovan Arthur)
  7. Rețeaua Energetică (de Norina Grigoraș)
  8. Ra (de Ciprian Constantin)
  9. Jenga - Turnul Instabil (de Oana Florentina Ezer)
  10. Colosseum (de Alexandra Antohi)
  11. Citadels (de Valentin Dumitriuc)
  12. Twilight Struggle (de Octavian Caimacan)
Vom analiza cu ochiul nostru critic, pe care l-am antrenat tot pe site și vom reveni cu o decizie asupra celor care vor ocupa podiumul despre care vă ziceam. Spor la citit celor care nu au văzut încă rodul muncii acestor oameni!

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Review Twilight Struggle (de Octavian Caimacan)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?  

Twilight Struggle este, în mod evident, pentru multă lume THE GAME. Cu un design simplu și elegant tronează de multă vreme pe prima poziție în topul BGG, devansând zeci de mii de alte jocuri.

Pentru alții, este acel joc care prin pozitia de "king of games" și prin adâncimea despre care vorbește toată lumea, inspiră frică și respect, făcându-l un challenge care trebuie evitat până când faci lvl suficient în lumea boardgameurilor.

Să trecem acum la analiza mecanismelor și a mecanicilor care guvernează acest joc.

Review Citadels (de Valentin Dumitriuc)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?  

Undeva, într-o monarhie de pe la sfârșitul Evului Mediu și început de Renaștere, tu, ca și proaspăt conducător al unui orășel mic din împrejurimile capitalei, îți dai seama că a venit timpul să fii luat mai în serios. E destul de clar încă de la început că soarta ta va fi strâns legată de prosperitatea și dezvoltarea orașului, și faptul că ești o fire întreprinzătoare și poți vedea lucrurile în ansamblu îți va fi de ajutor. Mai ales că în capitală se găsesc destui oameni influenți care te pot ajuta cu diverse servicii dacă le șoptești bârfa potrivită sau le aduci o sticlă din vinul preferat. Din păcate însă, nu ești singurul conducător de orășel care s-a prins cum merg lucrurile, și va trebui să te grăbești sau vei rămâne în urmă. Cumva, simți că doar conducătorului care va reuși să facă din orășelul lui cel mai valoros și impresionant burg din jurul capitalei îi vor fi acordate onorurile, ceilalți urmând a fi dați uitării…



Cam așa ar putea suna o povestioară introductivă despre contextul jocului Citadels. Este un joc bazat pe cărți, cu destul de multă interacțiune între cei de la 2 la 7 jucători, și care nu ar trebui să dureze mai mult de o oră. Și totuși, în funcție de ceilalți jucători, jocul poate naște multă pasiune și încrâncenare. Să vedem și de ce :)

Review Colosseum (de Alexandra Antohi)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?  

Despre Colosseum, din câte am remarcat, nu știe foarte multă lume, motiv pentru care m-am hotărât să vă povestesc despre el. Jocul face parte din categoria de "jocuri bune de 5 persoane pe care nu le vom vinde niciodată". Dar haideți să vedem împreună de ce l-am încadrat în această categorie. 


Colosseum este un joc distractiv și foarte interactiv, care se joacă în 3-5 jucători și durează, în funcție de jucători, în jur de 1,5-2 ore. Jocul are la bază tehnica licitației, dar și cea a negocierii cu ceilalți juători, totul fără a lipsi însă complet noțiunea de "noroc". 

Review Jenga - Turnul Instabil (de Oana Florentina Ezer)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?  

Deși incepători în ale Board Games-urilor, cu doar câteva exemplare în colecția ce promite să se mărească precum Făt Frumos, am descoperit recent un joc aparent simplu, dar care reușește să te țină concentrat o bună perioadă de timp.


Momentul propice pentru a-l juca? Atunci când termini vreo strategie complicată de joc și simți nevoia de a-ți exersa mușchii degetelor și atenția.

Jocul iși are originile în “Jenga”, un joc creat de Leslie Scott, cofondatorul Oxford Games, undeva prin anii ’70. În aproximativ 5 ani era deja distribuit îin majoritatea țărilor lumii. Se estimează că au fost vândute cam 50 milioane de jocuri, adică mai mult de 2.7 milioane de blocuri Jenga de-a lungul timpului.

Review Ra (de Ciprian Constantin)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?  

Iniţial jocul a fost publicat în 1999 în Germania, şi a fost distribuit într-o traducere în limba engleză de către Rio Grande Games. Ediţiile ulterioare de limba engleza au fost publicate de către Überplay şi din nou de către Rio Grande Games. Ultima dintre acestea a crescut numărul de jucători de la original, 3-5 la 2-5, aceasta fiind singura modificare efectuată asupra tuturor ediţiile în rest folosindu-se aceleaşi reguli. Ra a câştigat în 2000 International Gamers Award, s-a clasat al doilea în 1999, Deutscher Spiele Preis.


Ra se poate juca în doi până la cinci jucători create de Reiner Knizia în jurul lui Ra, zeul-soare din Heliopolis în cultura egipteană antică.

Jucătorii iau rolul de facţiuni se luptă pentru putere şi prestigiu în Egiptul antic. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să concureze pentru a aduna favoarea faraonului, acumularea de bogăţie, să dezvolte tehnologii, să construiască monumente, cultive pământul şi să omagieze zeii.

Ra este un joc de licitaţie, în cazul în care jucătorii concurează pentru aceleaşi resurse pentru a obţine puncte de victorie (sau să nu piardă puncte de victorie) la sfârşitul fiecărei epoci (faza de notare) sau la terminarea jocului. Desfășurarea jocul constă din 3 epoci care reflecta istoria Egiptului antic si nu au un număr predefinit de ture.

vineri, 6 aprilie 2012

Review Rețeaua Energetică (de Norina Grigoraș)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm? 

Este varianta în limba română a jocului Power Grid, apărut în anul 2004 și aparținând lui Friedemann Friese. Scopul este de a alimenta cu energie cât mai multe orașe, tehnicile de joc fiind construirea și licitarea. Este un joc pentru 2-6 persoane și durează circa 2 ore. În acest moment ocupă locul 5 în topul BGG (Board Game Geek), fapt care nu-i garantează totuși, și locul printre cele mai populare jocuri la noi.

Review Airlines: Europe (de Ion Iovan Arthur)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?

Airlines: Europe este un joc produs de Abascusspiele apărut în anul 2011, al cărui designer este Alan R. Moon. Pe dl. Alan R. Moon cei mai multi pasionati de boardgames il cunosc datorita fenomenului Ticket to Ride (pentru care a obținut Spiel des Jahres in 2004), dar puțini știu că designerul a mai câștigat odată cel mai important premiu din lumea jocurilor de societate pentru Elfenland (in 1998).

 

Eu unul am cumpărat jocul deoarece în grupul meu prinsese foarte bine Ticket to Ride: Europe (fiind probabil cel mai apreciat joc) și am crezut că Airlines: Europe este practic o versiune cu avioane. Nimic mai greșit, deoarece Airlines: Europe este un joc cu un substrat economic pronunțat și clar un joc mai dificil decât Ticket to Ride

Airlines: Europe împrumută elemente din jocuri mai vechi ale designerului sus-amintit, respectiv de la Airlines și Union Pacific, fiind o versiune mai simplă și mai directă a primului (Airlines).

joi, 5 aprilie 2012

Review Stone Age și extensia Style is the Goal (de Carmen Preotu)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?

Stone Age este un joc de 2-4 jucători care are ca temă viața în epoca de piatră. Este un worker placement game în care fiecare jucător se străduiește să acumuleze cât mai multe resurse pe care să le folosească pentru a-și construi o colibă cât mai frumoasă, să-și făurească unelte care să îi ajute în munca de zi cu zi și să vâneze astfel încât tribul lui să nu moară de foame și să-și mărească familia în “coliba dragostei”.

miercuri, 4 aprilie 2012

Review Thebes (de Andrei Popescu)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?

Thebes (Teba) este un joc în care jucătorii devin arheologi care trebuie să călătorească în jurul lumii şi să dobândească cunoștințe despre cinci civilizaţii antice - greacă, cretană, egipteană, palestiniană şi mesopotamiană. Jucătorii trebuie să folosească aceste cunoştinţe pentru a dezgropa artefactele din situri istorice în care au existat aceste civilizatii pentru a găsi comori. Un arheolog care are artefacte poate organiza expoziții. Jocul este câștigat de Arheologul care învață cele mai multe lucruri despre civilizații, deține cele mai valoroase artefacte și organizează cele mai multe expoziții.

Jocuri pentru copii - Găinușa buclucașă

Acest joc ne-a fost oferit de echipa de la cutia.ro

De când am început să joc board games, m-am gândit că unul dintre pilonii educației viitorilor mei copii vor fi jocurile de societate. Cred că îmbină perfect socializarea cu învățarea, cu stimularea proceselor cognitive, așa cum au nevoie copiii pentru o dezvoltare armonioasă. Dar, până la jocul pe care vi-l voi prezenta astăzi, nu am avut de-a face cu prea multe jocuri moderne pentru copii, deci nu știam prea bine la ce să mă aștept.


Cu această totală lipsă de așteptări am deschis cutia jocului Găinușa buclucașă (Chicken Cha Cha Cha în original). Nu mă înțelegeți greșit, mă așteptam la un joc simpluț, desenat colorat, care să atragă atenția și privirile oricărui copil. Dar nu m-aș fi așteptat nicicând să mă distrez eu, într-un grup exclusiv de adulți, jucându-l.

luni, 2 aprilie 2012

Unboxing Nexus Ops

Țineți-vă bine, căci peste 300 de ani, avansul tehnologic al oamenilor va fi dependent de o resursă pe care nu o putem găsi pe Terra, rubium! Și, evident, ca în capitalismul sălbatic, corporațiile se luptă pentru orice planetă pe care se găsește această resursă, ducând adevărate războaie între trupe de elită, dar și creaturi extraterestre capturate de acestea.


V-am povestit, pe scurt, premisa din spatele jocului Nexus Ops pe care am avut ocazia să îl testăm datorită prietenilor de la Lex Hobby Store. Prima variantă a acestui joc a apărut în anul 2005 la editura Avalon Hill (Hasbro), dar, între timp, drepturile s-au mutat la editura Fantasy Flight Games care ne prezintă astăzi ediția a doua a jocului.

duminică, 1 aprilie 2012

Top 5 lucruri care nu îmi plac la board games (și soluțiile lor)

Jocurile de societate sunt cel mai mare hobby al meu. Și îmi imaginez că este și printre pasiunile voastre atâta vreme cât sunteți aici și citiți acest articol. Dar, ca la orice hobby, există și o parte întunecată. O parte care mă împiedică să le joc uneori sau îmi displace profund atunci când le joc. Acuma nici amatorii de pescuit nu pot pescui unde și când vor nu, la fel e și cu amatorii de jocuri video, care au nevoie de upgrade-uri peste upgrade-uri de hardware.


Dar chiar așa, ce dezavantaje ar putea avea jocurile de societate? Iată 5 dintre ele: