marți, 23 august 2011

Top 5 jocuri de societate pentru iOS

Ne îndreptăm fața în acest post către o zonă gri a jocurilor de societate. Zic gri pentru că e greu să mai numești joc de societate sau board game un joc care se joacă integral în fața unui aparat electronic. Dar, ca să satisfac curiozitatea unei mulțimi tot mai mari de oameni deținători de device-uri Apple, aveți în cele ce urmează cele mai bune portări ale unor jocuri de societate pentru sistemul iOS. Nu vă speriați, utilizatori de Android, va veni și momentul unui articol similar pentru sistemul de operare Google.

1. Nu numai unul dintre cele mai jucate jocuri de societate, dar și una dintre cele mai bune portări, Ticket to Ride pentru iOS arată chiar mai bine decât jocul original. Un joc făcut special pentru multiplayer, unde se pare că strălucește, Ticket to Ride oferă și posibilitatea de a juca single player sau leaderboards unde te poți compara cu prietenii. Mai mult, odată cu jocul au fost lansate 3 extensii, 1910, Europe și Switzerland.

2. Hey, That's My Fish! este o altă portare bună a unui joc de societate. Deși îi lipsește componenta online, HTMF se poate juca cu prietenii pe același aparat, întrucât nu este un joc cu variabile ascunse. Ar putea candida cu succes și la titlul de „jocul cu cele mai haioase animații”.

3. Reiner Knizia's Ra - domnul Knizia, despre care vă spuneam aici că este printre puținii designeri de jocuri full time, este foarte prezent prin jocurile lui pe piața în creștere a jocurilor de societate electronice. Dacă aici și aici vă prezentam două portări ale jocurilor lui pe Facebook, trebuie să vă spunem că unul dintre cele mai bine văzute portări de pe iOS este cea a jocului Ra, un joc de licitație specific Reiner Knizia. Se pare că portarea nu numai că arată bine, dar oferă posibilități de single player cu până la 5 jucători, dar și multiplayer cu prietenii sau cu oponenți aleși la nimereală.

4. Ca să vedeți că se poate porta orice, chiar și jocuri cu complexitate peste medie, iată că există portarea Ascension: Chronicle of the Godslayer. Ascension este un joc de deck-building, în stilul Dominion, dar cu o complexitate mai ridicată și cu un target mai apropiat de Magic: The Gathering decât de Dominion. Oferă atât posibilitatea de a juca cu AI, mai mult pentru învățare pentru a trece mai apoi la sistemul online foarte bine implementat. Dacă aș avea iPad, asta mi-aș cumpăra sigur!

5. Și ca să înțelegeți că Knizia-mania e în floare, ultimul în top, cu voia dvs. Reiner Knizia's Samurai, un joc foarte popular prin Ceainăria Tabiet datorită simplității lui și, iată, o portare de succes pentru iOS. Deși se abate grafic puțin de la jocul de societate, care era gri și mai fad, portarea fiind foarte colorată, se pare că această versiune recreează foarte fidel sentimentul de a juca adevăratul Samurai. Oferă desigur, atât posibilitatea de a juca single cât și multiplayer online. La Apple Store, oameni buni!

3 comentarii:

  1. Carcassonne pe iOS am inteles ca e foarte tare, eu sunt pe android, deci si pe android e mai in urma un pic treaba, dar se misca si aici lucrurile

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesante mai pareau si Puerto Rico HD, un Catan mai vechi sau Neuroshima Hex. Din pacate, si eu tot pe Android sunt asa ca nu am avut ocazia sa le incerc pe niciunul. Pe android se misca nitel mai incet si probabil va fi cam greu sa isi revina, dar mai e si cate un joc care merita jucat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Carcassonne e foarte ok pe iOS, Neuroshima Hex de altfel e foarte ok. Am mai jucat (am pe iPod) Bang! si Kingsburg (care e putin mai problematic deoarece neavand harta desfasurata e mai greu sa alegi ce personaje influentezi).

    Carcassonne si Bang! (versiunile iOS) sunt foarte bine facute si producatorii se lauda ca vor aduce si extensiile. Neuroshima Hex cred ca are deja cateva extensii adaugate (nu stiu sigur :))

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere