Acum câteva zile, într-o frumoasă seară de sfârșit de iulie ni s-a făcut poftă de un joc care nu mai poposise de mult pe masa (sau, în cazul de față covorul) de joc. Nu că n-ar fi meritat, că de, e în top 3 pentru mine și Diana, ci pentru că ne-am luat cu altele, am descoperit jocuri noi, am colectat impresii pe care să le împărtășim cu voi. Adevărul e că nu se mai putea! Dacă săptămâna trecută v-am arătat că ne pricepem la Puerto Rico, pe care l-am încins în Ceainăria Tabiet, săptămâna asta vă arătăm cum știm noi să ne gospodărim fermele în Agricola.
Acum ca să fie totul clar, am jucat un joc complet, cu toate cărțile, pentru 3 jucători, cel de-al treilea jucător fiind, ca de obicei, Cristina. Și frumos a mai fost! Ca să punem în temă pe toată lumea, Agricola este un joc bazat pe mecanismul de plasarea a lucrătorilor în care jucătorii primesc la început un teren pe care se află doar o casă de 2 camere cu 2 ţărani în ele, gospodărie pe care vor trebui să o dezvolte treptat până în ultima rundă a jocului. Agricola este un joc care trebuie abordat exhaustiv, în sensul că jucătorii trebuie să treacă prin tot ce oferă jocul, altfel fiind penalizaţi la final. Adică dacă nu ai la final nicio oaie, o să pierzi un punct, dacă nu ai niciun teren arat, la fel etc.
De la primele ture bătaia mare a fost pe lemn. E clar că lemnul este, de departe, cea mai importantă resursă, cel puţin la început, când trebuie să faci cu el garduri, extensii de case, grajduri sau să îţi cumperi diverse cărţi. Diana şi Cristina şi-au luat de la început partea leului în privinţa lemnului, eu rămânând multe ture fără. M-am concentrat pe altele, cum ar fi aratul terenurilor, fiind într-adevăr un an bun pentru producţia de grâu. Fetele s-au ocupat repejor să îşi facă ţarcuri, Diana mai ales umplându-şi jumătate din spaţiile din fermă după 2-3 ture.
Oiţe haioase în ţarcul Cristinei |
Chiar dacă eram un pic în avantaj cu 3 lucrători, a durat ceva până m-am stabilzat. Într-adevăr, jocul e dificil fără animale. Cu un ţarc cu cel puţin 4 oi ai cam rezolvat problema mâncării la recoltă. Fără, te bazezi pe pescuit, cărţi sau Day Laborer (care îţi dă instant 2 porţii). Eu am pescuit de am secat lacul şi, din turele superioare, m-am bazat pe făcut pâine şi gătit legume. Le-am oferit tot confortul ţăranilor mei renovându-le casa şi construindu-le a patra cameră. Ai fi zis că muncesc de se spetesc! Nici vorbă, ferma mea era cam amărâtă, familie de intelectuali, nu oameni ai câmpului. De partea cealaltă, la Diana, lucrurile mergeau excelent. Oi, porci, vaci, grâu, toate se simţeau excelent pe proprietatea ei. Iar Cristina s-a ataşat aşa tare de animalele ei că mereu ţinea una în casă.
Cum arată o fermă câştigătoare (a se observa animăluţele Dianei) |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu