joi, 18 august 2011

Mințile din spatele jocurilor - Reiner Knizia

Începem această serie cu un simbol al jocurilor europene, doctorul Reiner Knizia, unul dintre cei mai prolifici și apreciați designeri de jocuri de societate din lume. El este unul dintre simbolurile eurogame-urilor și unul dintre puținii autori care fac asta full-time, fiind practic imposibil să nu auziți de domnul Knizia într-un articol despre designul de jocuri.

Despre Reiner Knizia - omul, trebuie să știți că e născut acum 54 de ani în Germania și se poate lăuda că a creat primul lui joc la vârsta fragedă de 8 ani. Are un doctorat în matematică, motiv pentru care mulți îl gratulează cu ceremoniosul dr. Reiner Knizia. Interesant este că a renunțat în 1997 la slujba pământească pe care o avea, în conducerea unui bănci internaționale, pentru a se ocupa exclusiv de jocuri. Dacă asta nu e succes, ce mai e? De vreo 18 ani, domnul Knizia locuiește în Marea Britanie.

Jocurile lui Reiner Knizia sunt, în cele mai multe cazuri, eurogame-uri clasice. În sensul că matematicianul Knizia pornește de la premisa că jocul trebuie mai întâi să provoace mental jucătorul, înainte de a-l introduce în tema jocului, aceasta fiind secundară. Deși stilul în care își creează jocurile este, de obicei, inconfundabil, Knizia a creat tot soiul de jocuri de societate, de la jocuri de cărți la jocuri pentru copii.

Cele mai apreciate jocuri ale lui Reiner Knizia:
  • Tigris & Euphrates, un joc de civilizație care folosește mecanismul de așezare de plăcuțe. Este considerat cea mai mare realizare a matematicianului.
  • Lost Cities, un joc de familie pentru 2 jucători care se folosește de cărți pentru a introduce jucătorii în pielea unor arheologi. Jocul poate fi jucat de ceva timp și pe Facebook, așa cum v-am arătat aici.
  • Lord of the Rings, unul dintre primele jocuri cooperative, în care jucătorii joacă pe unul dintre hobbiții din Frăția Inelului pentru a-l înfrânge pe Sauron.
  • Ra este unul dintre cele mai bune jocuri din lunga serie de jocuri de licitație a lui Reiner Knizia.
  • Samurai, tot un joc de plasare de plăcuțe, mai simplu decât Tigris & Euphrates, fiind și unul dintre jocurile preferate ale multor jucători români.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu