vineri, 26 august 2011

Editurile de jocuri - Avalon Hill

Dacă prima postare din această serie despre editurile care ne furnizează jocuri s-a focalizat pe o companie care este de câțiva ani foarte la modă, astăzi o să mergem puțin în trecut ca să vă spun povestea uneia dintre cele mai influente companii din această industrie, Avalon Hill.


Avalon Hill a fost fondată în 1954 de către Charles S. Roberts, un american pasionat de jocuri, pentru a lansa în același an ceea ce este considerat primul joc de război modern, Tactics. După o mică reorganizare din 1958, a urmat perioada de glorie a acestei companii, care a reușit să lanseze nu mai puțin de 18 jocuri de societate în 6 ani, cele mai apreciat fiind Tactics II, D-Day, Civil War sau Gettysburg.


Avalon Hill a făcut pionierat într-un segment al jocurilor foarte apreciat astăzi: jocuri de strategie bazate pe fapte istorice reale (zic foarte apreciat pentru că locul 1 în topul BGG este ocupat de un derivat al jocurilor Avalon Hill, Twilight Struggle). Jocurile lor recreau bătălii istorice faimoase, un lucru care a captat foarte mult interesul oamenilor fiind folosirea de miniaturi și teren modelat în format tridimensional, similar cu cel folosit la modelarea trenurilor miniaturale. Un alt lucru introdus de ei a fost tabla formată din plăcuțe hexagonale, Gettysburg fiind primul joc care le-a folosit, în 1961. Au inventat concepte ca zonele de control, efectul terenului asupra moralului trupelor și au creat jocuri care țineau zile și chiar săptămâni. Se pare că pentru a rezolva problema duratei, au pus la punct și un sistem de a juca jocurile prin poștă.

După 1962, când au fost cumpărați de o altă companie, Avalon Hill a continuat să editeze jocuri, multe dintre ele având succes. Însă direcțiile companiei s-au diversificat, doar aproximativ jumătate din jocurile companiei fiind jocuri istorice de război după această dată. Au dezvoltat sau preluat licențe de jocuri de strategie (ca Twixt sau Diplomacy), economice (ca Acquire) sau chiar role-playing games (ca Lords of Creation).

După ce la sfârșitul anilor '80, compania s-a destrămat, Hasbro a cumpărat drepturile pentru numele și sigla acesteia și a continuat să le publice o parte din jocuri. Mai mult, a editat noi jocuri și a legat unele dintre jocurile mai vechi de acest nume (ca Axis and Allies).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu