sâmbătă, 30 aprilie 2011

Board Game Buzz 30 Aprilie

  • Queen Games au anunţat programul lansărilor pentru anul în curs. Astfel, de la cunoscuta editură aşteptăm Paris Connection (mai), Lancaster (mai), Mammut (iunie), German Railways (iulie), reeditarea Res Publica (august), Castelli (septembrie), Dschunke (octombrie), Wallenstein (octombrie).

  • Pe baza unui eşantion de 425 de persoane, cei de la Opinionated Games au întocmit un top 25 al celor mai jucate jocuri ale anului 2010. Scorul din dreptul fiecărui joc este calculat pe baza numărului de jocuri (5 puncte pentru până la 9 jocuri şi 10 puncte pentru 10+ jocuri). Cele mai jucate 5 jocuri din acest top sunt în această ordine Dominion, Race for the Galaxy, Pandemic, Roll through the Ages şi Agricola. Am bifat 4 dintre ele, deci sunt în regulă.


  • Nu puteam să nu menţionez în acest buletin noua continuare Small World - nu este o expansiune, ci un joc de sine stătător - denumită Small World Underground. În noua lume subterană, jucătorii se vor bucura de 15 noi rase şi 21 de noi puteri speciale. Noul joc va fi jucabil tot în 2-5 jucători şi, desigur, va putea fi combinat cu jocul original sau oricare dintre expansiuni.

  • Juriul prestigiosului premiu Spiel des Jahres, probabil în încercarea de a da greutate unui premiu care promovează mai ales jocurile uşurele, a anunţat înfiinţarea unei noi categorii pentru care se va decerna un premiu, anume Kennerspiel des Jahres, adică "Jocul Expert al anului".
  • Aici găsiţi câteva detalii despre varianta pentru Android a jocului Neuroshima Hex, ce va apărea în cursul acestui an. Atenţie, sunt necesare cunoştinţe de poloneză sau, mai simplu, Google Translate.

vineri, 29 aprilie 2011

Prezentare Space Alert

Într-o epocă a digitalizării continue a tuturor domeniilor, pasionații jocurilor de societate par să fie niște conservatori. Acest domeniu se încăpățânează să se opună digitalizării, să rămână la rădăcinile socializării nemijlocite de mijloacele de comunicare în masă și să promoveze modalități de distracție în grup.

Totuși, fiind un domeniu pentru oameni pasionați și atenți la detalii, există o presiune pe designeri să inoveze constant pentru ca jocul lor să aibă succes. De-a lungul ultimilor ani, au apărut foarte multe jocuri care au inovat prin teme și mecanisme, succesul lor fiind pe măsură, însă nu cred că am dat încă de vreun joc pe care să scrie ALTFEL mai mare decât pe cutia Space Alert.


Space Alert a apărut în anul 2008 sub semnătura lui Vlaada Chvatil, un designer care a mai creat jocuri ca Through the Ages: A Story of Civilization sau Dungeon Lords. Este un joc cooperativ pentru de la 1 până la 5 jucători care durează cam 30-40 de minute.

joi, 28 aprilie 2011

Un joc moca pe săptămână - „No Thanks!"

Dacă acum 3 săptămâni v-am arătat cum să vă ocupați timpul de duminică în 2 cu simpaticul What's My Word?, de data asta am să vă arăt cum ne-am confecționat noi săptămânile trecute propriul No Thanks!.


No Thanks! este un filler pentru de la 3 până la 5 jucători care are excelentele particularități de a fi foarte uşor de învăţat și foarte rapid, fiind ideal pentru a-l juca în pauză sau în momentele alea în care nimeni parcă nu reușește să se hotărască cu ce să înceapă sau să continue o sesiune de joc.

miercuri, 27 aprilie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Hand Management

Foarte multe dintre jocurile de societate folosesc cărți de joc pentru diverse aspecte din joc. Acestea creează 2 noi dimensiuni jocului: țin ascunse de cele mai multe ori anumite informații de oponenți și creează un anumit hazard, jucătorul fiind nevoit să tragă cărțile la nimereală.



Dintre jocurile care se folosesc de cărți, multe folosesc un mecanism denumit managementul mâinii de cărți - hand management. Asta înseamnă că jocul îi răsplătește pe jucătorii care joacă unele dintre cărți într-o anumită secvență sau într-un anumit grup. Regula de jucare a cărților poate varia în funcție de multe aspecte cum ar fi poziția pe tablă sau cărțile jucate de oponenți. Un bun management al cărților din mână presupune găsirea secvenței optime de cărți de jucat pentru a obține cel mai mare beneficiu.

Așa cum spuneam, managementul mâinii de cărți este un mecanism extrem de des folosit în jocurile de societate, câteva dintre ele fiind Twilight Struggle, Dominion, Race for the Galaxy, Pandemic sau Ticket to Ride.

luni, 25 aprilie 2011

Sărbători fericite!

Aş vrea să vă urez sărbători fericite şi să aveţi o primăvară urmată de o vară excelente şi să nu uitaţi niciodată de board games ca prilej de relaxare şi socializare. La mulţi ani!

joi, 21 aprilie 2011

Top 5 jocuri din universul Lord of the Rings

Aşa cum observam în reviewul făcut la jocul Lord of the Rings: The Confrontation (Deluxe Edition), universul imaginat de Tolkien la mijlocul secolului XX a fost o vacă de muls extrem de prolifică pentru toate industriile culturale de masă, printre care evident şi cea de jocuri de societate.

Lumea din Lord of the Rings este de interes pentru foarte multe categorii de board gameri - deşi la prima vedere ar părea că se adresează în primul rând celor pasionaţi de fantasy, de aceea a inspirat designeri să creeze jocuri dintre cele mai diverse. Vă voi prezenta aici, pe scurt, câteva dintre cele mai interesante jocuri care au împrumutat probabil cea mai de succes tematică fantasy din istorie.


miercuri, 20 aprilie 2011

Board Game Buzz 20 Aprilie


  • Editura White Goblin Games a anunțat lansarea jocului Cherokee pe data de 28 mai ac. Jocul pare să fie un filler cu cărți în care jucătorii vor trebui să își poziționeze cât mai bine membrii tribului lor într-o piramidă de cărți pentru ca la sfârșitul jocului unul dintre ei să ocupe poziția din vârf. Sună interesant, este pe listă.
  • Fantasy Flight Games au postat un preview al jocului deck building Rune Age, joc care va fi bazat pe scenarii, scenariile determinând condițiile de victorie, diversele evenimente și ce tipuri de cărți sunt disponibile. Sună a un Dominion mult mai tematic și mai puțin haotic. Plus că e făcut de Corey Konieczka, unul dintre cei mai prolifici game designeri.
  • Imaginea de mai jos este cel mai probabil un teaser al unei noi expansiuni pentru Small World. Sau doar rezultatul nemulțumirii vreunui fan?
  • Pentru fanii cei mai petrecăreți ai jocurilor de petrecere, trebuie să știți că a apărut o variantă gonflabilă a jocului Twister pe care încap până la 10 oameni. Prețul evident că este și el tot umflat, ridicându-se la 2000 de dolari. A, tot mai vreți link? Luați de aici.


marți, 19 aprilie 2011

Jocurile fără profesor - Categoriile de jocuri - Living Card Games

Cu acest post am să încep să diversific aria denumită de mine „Jocurile fără profesor” cu altceva decât mecanismele de joc. De această dată am să vă zic câte ceva despre unul dintre tipurile cele mai recente - și la modă - de jocuri, cel denumit Living Card Games. 



luni, 18 aprilie 2011

Space Alert - Sesiuni de învăţare

Prin bunăvoinţa lui Mihai de la Taraba de Jocuri, am reuşit weekendul acesta să testăm în primele 4 sesiuni de joc originalul Space Alert, un joc cooperativ pentru de la 2 până la 5 jucători. Noi l-am jucat în 2, unul dintre jucători fiind logodnica mea, Diana, şi celălalt subsemnatul.

vineri, 15 aprilie 2011

Prezentare Carcassonne

Acest review este scris de Diana Bucur și a apărut pentru prima dată în cadrul concursului organizat de Boardgames-Blog și Taraba de Jocuri, aceasta fiind o versiune updatată. Trebuie menționat că acest review a câștigat concursul, deci vă invit să vă desfătați cu creația logodnicei mele.

Nu pot să scriu un review despre acest joc fără a părăsi măcar puțin cadrul obiectiv și a pune o amprentă personală asupra lui: Carcassonne este primul board game pe care l-am cumpărat. Țin minte și acum ziua aceea de sfârșit de ianuarie când am desfăcut cutia abia cumparată, m-am minunat de piesele mici și colorate și am jucat primul joc, bucuroasă ca în școala primară. Și credeți-mă, am fost o elevă tare entuziastă! Ehei, și de atunci, din ziua aia, am prins rău gustul jocurilor acestora de tablă…



joi, 14 aprilie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Roll and Move

Cum jocurile de societate, la origini, nu au fost de complexitatea aclamată în zilele noastre, mă simt obligat să prezint unul dintre cele mai vechi mecanisme de joc, cel denumit în limba engleză Roll and move, adică dă cu zarul și mută (traducere aproximativă).


miercuri, 13 aprilie 2011

Board Game Buzz 13 Aprilie

  • O idee care m-a făcut să zâmbesc până la urechi a fost cea a jocului TieBreaker, un minijoc care are ca scop de a determina câștigătorul unui alt joc în care există egalitate. Producătorul explică faptul că vrea să rezolve frustrarea de a fi la egalitate cu un „inamic” într-un mod foarte plăcut - printr-un filler care durează un minuțel. Mie mi se pare chiar util!

  • Gryphon Games au anunțat lansarea jocului despre care ați auzit la noi, The Road to Canterbury, și relansarea jocului Montage - o combinație de integrame și board games - în cadrul proiectului Kickstarter, o platformă online care are ca scop promovarea creațiilor designerilor din cele mai diverse zone creative.
  • Fantasy Flight Games au anunțat Deadwood, un joc bazat pe mecanismul de plasare a muncitorilor care are ca tematică Vestul Sălbatic. Jucătorii vor avea fiecare o bandă de cowboy specializați în diverse acțiuni cu care vor încerca să capete controlul clădirilor din micul orășel unde se desfășoară acțiunea. Vor exista dueluri, postere cu „Wanted” și pungi cu monezi de aur. Sună amuzant!
  • Aici găsiți o prezentare doar pentru francofoni a proiectului incipient denumit Rampage, în care jucătorii vor intra în pielea unui monstru gigantic care atacă un oraș cu zgârie-nori și trebuie să distrugă cât mai multe clădiri făcute din meeples - omuleți de Carcassonne. De unde le vin ideile astea?

marți, 12 aprilie 2011

Masa virtuală - Lost Cities

Din ciclul „hai să mai popularizăm jocurile prin variantele lor online!” o să vă prezint astăzi tot un joc de pe Facebook, numitul Lost Cities. Acest joc este varianta pentru omniprezenta platformă socială a jocului cu același nume, creat de Reiner Knizia și lansat în anul 1999. Principala diferență dintre acesta și jocul de societate este că varianta pentru Facebook este una solo, pe când board game-ul presupunea existența unui oponent.


Lost Cities este, așadar, un joc solo în care jucătorul este un arheolog care trebuie să înceapă diverse expediții - colorate galben, albastru, alb, verde și roșu - pentru a câștiga puncte. Tema este așa de puțin importantă la acest joc că puteau să-i spună Jocul lui Reiner Knizia nr. 17, și nu era nicio diferență. Dar asta nu înseamnă că e un joc slab.

luni, 11 aprilie 2011

Top 5 cutii de jocuri care atrag privirile

Un aspect care are o pondere importantă pentru jucătorii de board games este colecţionatul. Majoritatea jucătorilor îşi creează colecţii cu jocurile care le plac cel mai mult, colecţii pentru care unii cumpără biblioteci şi le asează într-o zonă cu maximă vizibilitate din casa lor. Se înţelege deci că aspectul exterior al fiecărui joc este foarte important, mai ales când vin prietenii necunoscători şi se împiedică de biblioteca cu jocuri. Că doar vrem să molipsim tot mai mulţi oameni, nu?

Vă voi prezenta în cele ce urmează câteva jocuri care cu siguranţă or să atragă privirile acestor necunoscători prin originalitatea cutiilor.

1. Bang! The Bullet! este versiunea pentru cei mai avizi colecţionari a jocului de petrecere Bang! conţinând şi câteva expansiuni şi cărţi exclusive. Bang! The Bullet! este un joc de petrecere foarte apreciat pentru 3 până la 8 jucători. Cutia jocului este sub forma unui glonte care se desface pe înălţime, în interiorul său găsindu-se pachetele de cărţi, regulamentul şi o insignă de şerif. Este o cutie metalică ce respectă tema jocului excelent.

duminică, 10 aprilie 2011

Prezentare Lord of the Rings: The Confrontation (Deluxe Edition)

Acest review a apărut pentru prima dată în cadrul concursului organizat de Boardgames-Blog și Taraba de Jocuri, aceasta fiind o versiune updatată.

Universul Lord of the Rings este un adevărat corn al abundenței pentru industria jocurilor de tablă sau virtuale. A inspirat producătorii de jocuri de strategie, de jocuri online și, trecând în sfera board games, a născut jocuri cooperative, de război, de cărți și, în acest caz, un joc special pentru 2 jucători.
Așa cum îi spune și titlul, Lord of the Rings: the Confrontation (Deluxe Edition) este un joc de confruntare în care interacțiunea dintre cei doi jucători este un element central. Această variantă este reimplementarea jocului cu același nume semnat de Reiner Knizia și apărut tot la Fantasy Flight Games în 2002.

vineri, 8 aprilie 2011

Board Game Buzz 08 Aprilie

  • Cu ocazia celui de-al 100lea film din seria binecunoscută de reviewuri ale lui Drakkenstrike, despre care ați citit tot aici pe blog, americanul organizează un concurs în care dă gratis un joc War of Honor, prezentarea lui cu numărul 100, și câteva accesorii pentru acest joc. Tot ce trebuie să faceți este să comentați frumos, atât.

  • Ca să înțelegeți cât de importante au devenit portările jocurilor din punct de vedere financiar, aflați că Reiner Knizia a anunțat că a dat un anume Michael Powers în judecată pentru că a lansat o versiune  pentru iOS a jocului Schotten-Totten sub un alt nume, joc creat, evident, de Knizia.
  • Și tot legat de omniprezentul Knizia, aici găsiți o listă a tuturor portărilor făcute pentru jocurile lui, pe Facebook, iOS sau Android.
  • Pentru fanii jocului 7 Wonders, aici găsiți un preview complet pentru mult așteptatul expansion 7 Wonders: Leaders.

joi, 7 aprilie 2011

Cine ne prezintă jocurile? - UvulaBob

Reviewerul pe care am să-l prezint săptămâna asta este un nene foarte creativ. Deși atunci când te gândești la un review de joc nu te aștepți să ai parte de un articol/film care să te facă să râzi, ei bine, numitul UvulaBob este o minte care a creat o serie destul de lungă de reviewuri video care îmbină utilul cu plăcutul în cel mai haios mod.


Seria lui de prezentări este numită The Untitled Flash-Based Review...Thing, nume din care e lesne să îți dai seama că acest om nu a vrut să se ia întru totul în serios. Deși cu siguranță muncește cu seriozitate. Să mă explic: reviewurile lui UvulaBob sunt unice pentru că sunt atât haioase, cât și instructive și toate astea într-un timp foarte scurt. Adică eu cred că este o realizare faptul că un om reușește să fie amuzant și să îți explice un joc ca Through the Ages: A Story of Civilization în 6 minute și jumătate.

Cei mai, sunt fan al lui UvulaBob, pentru că mă relaxează filmulețele lui. Dar recunosc că dacă vrei să afli cât mai multe despre un joc, ca mine, atunci nu o să-ți fie suficiente prezentările sale. Dar dacă vrei să știi în mare despre ce e vorba în el, sunt de departe cea mai bună idee.

Vă las cu un filmuleț în care prezintă haios și la repezeală Dominion.

miercuri, 6 aprilie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Storytelling

Dacă săptămâna trecută v-am prezentat un mecanism foarte utilizat în jocurile reci, europene, de data asta o să schimb foaia și o să vă prezint un mecanism mai apropiat de jocurile americane, cel de storytelling (povestirea).

marți, 5 aprilie 2011

Prezentare Gloom

Acest review a apărut pentru prima dată în cadrul concursului organizat de Boardgames-Blog şi Taraba de Jocuri, aceasta fiind o versiune puţin adusă la zi. Este primul şi cel mai probabil ultimul review artsy, în stilul "Era vară...", atât de drag în clasa a 4a, pe care l-am scris.


Familiile Castle Slogar, Hemlock Hall, Dark’s Den of Deformity si Blackwater Watch erau parcă dintotdeauna subiectul de bârfă al întregului oraş. Rivalitatea feroce dintre cele patru, dar mai ales modul în care și-o puneau în practică, fascinau bătrâni şi tineri, femei şi bărbați deopotrivă, oameni care, de altfel, nu aveau altceva de discutat în micul oraș englez de secol 18. Războaiele între cele cinci erau deschise, în orice moment existând posibilitatea ca 2, 3 sau chiar toate 4 familiile să participe la împingerea celorlalți către fericire. Am spus fericire? Da, exprimarea nu mi-a jucat feste.



luni, 4 aprilie 2011

Top 5 jocuri sportive

Cine se gândeşte la jucătorul de board games obişnuit se gândeşte la unul care are, ca mine, ochelari, care joacă doar ca să calculeze non stop căi de a câştiga şi care nu iese din casă decât atunci când are neapărată nevoie de doctor. Ei bine, nu e chiar aşa - nu că n-ar exista şi oameni din ăştia - ci, mai degrabă, jucătorul de board games este un nene pasionat, iar pasiunea lui/ei nu e numai pentru board games, ci se extinde şi în alte domenii. Cum ar fi sportul. Cum există şi board gameri pasionaţi de sport, vă voi prezenta, pe scurt, în cele ce urmează, câteva jocuri care au ca temă un sport sau altul.

duminică, 3 aprilie 2011

Board Game Buzz 3 Aprilie

  • Ca fan mai degrabă proaspăt al lui Terry Pratchett, pot să spun că aştept cu interes jocurile inspirate din universul lui care vor fi lansate anul acesta. Primul anunţat este Ankh-Morpork, un joc în care oponenţii se bat pentru supremaţie în oraşul cu acelaşi nume, central pentru scrierile scriitorului britanic. Va fi un joc de controlul ariilor, în care fiecare jucător îşi va plasa creaturile pentru a căpăta acest control. Condiţiile de victorie sunt diferite, existând 7 cartonaşe dintre care îşi vor alege cei maxim 4 jucători, fiecare cartonaş, şi condiţiile scrise pe el, fiind secrete pentru ceilalţi. Ankh-Morpork este un joc dezvoltat de Martin Wallace, designerul unor jocuri ca Brass, Age of Steam, Steam sau London. Aici găsiţi şi un filmuleţ cu nişte băieţi veseli care îl joacă şi un preview mai detaliat, aici.
  • Reiner Knizia a lansat încă un joc pentru Facebook, numitul Poseidon's Realm. Sunt şanse bunicele să auziţi despre el cât de curând chiar aici, la "Ce Jucăm?".
Ctrl+Alt+Del
  • Tot vorbind despre jocuri care te atrag încă de la titlu, aici puteţi citi despre viitorul joc Ctrl+Alt+Del, un joc bazat  pe o bandă desenată cu acelaşi nume. Designerul nu dă prea multe detalii în afară de faptul că va fi un joc de dungeon-crawling în care jucătorii se vor şi ajuta, dar şi încurca între ei. Mie îmi sună a ceartă, deci cred că i-aş zice pas.