duminică, 10 aprilie 2011

Prezentare Lord of the Rings: The Confrontation (Deluxe Edition)

Acest review a apărut pentru prima dată în cadrul concursului organizat de Boardgames-Blog și Taraba de Jocuri, aceasta fiind o versiune updatată.

Universul Lord of the Rings este un adevărat corn al abundenței pentru industria jocurilor de tablă sau virtuale. A inspirat producătorii de jocuri de strategie, de jocuri online și, trecând în sfera board games, a născut jocuri cooperative, de război, de cărți și, în acest caz, un joc special pentru 2 jucători.
Așa cum îi spune și titlul, Lord of the Rings: the Confrontation (Deluxe Edition) este un joc de confruntare în care interacțiunea dintre cei doi jucători este un element central. Această variantă este reimplementarea jocului cu același nume semnat de Reiner Knizia și apărut tot la Fantasy Flight Games în 2002.


Ce conține cutia
  • Un manual foarte clar, plin de ilustrații și exemple conținând explicații pentru puterile fiecăruia dintre personaje.
  • hartă împărțită în 16 sectoare și făcută dintr-un carton gros și rezistent. Harta este foarte frumos desenată, rămânând în același timp suficient de simplă ca să nu încurce cu informații fără valoare pentru joc.
  • 2 seturi de câte 9 personaje pentru fiecare dintre cei 2 jucători (în total 36 de personaje cu caracteristici diferite). Artworkul celor 2 seturi pune personajele în 2 lumini diferite, unul reflectând mai degrabă lumea idilică gândită de Tolkien, iar celălalt încrâncenarea din lumea LoftR (personajele Sauron fiind în special infricoșătoare).
  • Stative pentru personaje cu culori și steme specifice celor 2 facțiuni.
  • 18 cărți de luptă, câte 9 pentru fiecare jucător și alte 8 cărți speciale, folosite optional. Cărțile de luptă sunt de 2 feluri, Putere și Text. Cărțile au și ele ilustrații excelente, la fel ca și celelalte componente.
  • Jetoane de draft cu cele 2 seturi de personaje. 
Cum se joacă
LotR: The Confrontation folosește o mecanică ce derivă din jocul de șah, cu o tablă împărțită în mai multe sectoare ocupate de piese, jucătorii mișcându-și personajele unul către celălalt. Modalitățile de mișcare a pieselor diferă în funcție de zona în care se mișcă un personaj (spre exemplu, în sectoarele muntoase existând restricția ca un singur personaj să staționeze la un moment dat, față de celelalte sectoare, unde pot staționa 2). Diferența cea mai importantă față de șah este aceea că piesele sunt ascunse, fiecare carte cu personaje fiind cu spatele către oponent. O altă diferență față de șah este modul de rezolvare a confruntărilor dintre piese.
Confruntarea, elementul central al jocului, este rezolvată în 2 etape:
  1. Mai întâi, se rezolvă puterile fiecărui personaj. Acestea variaza de la diverse forme de retragere (Frodo se poate retrage din luptă în lateral atunci când este atacat, Pippin se poate retrage înapoi) până la puteri de a omorî instant un anumit personaj (Gimli omoară direct Orcii).
  2. Dacă ambele personaje sunt în joc după această fază, se trece la rezolvarea luptei cu ajutorul cărtțlor. Fiecare jucător își alege o carte dintre cele 9 și o așează cu fața în jos. Cartile sunt arătate simultan, primele rezolvându-se cărțile Text. Valoarea de pe cărțile de Putere se adaugă la valoarea de pe cartea cu personaj jucată. În urma rezolvării cărților, confruntarea se încheie cu una, ambele sau niciuna dintre personaje scoase din joc (dacă vreuna sau ambele personaje se retrag). După încheierea acestei faze, cărțile folosite sunt decartate și puse separat.
Jocul se termină în momentul în care Frodo ajunge în Mordor (caz în care câștigă Frăția Inelului) sau când 3 personaje Sauron ajung in The Shire ori cand Frodo este omorat (cazuri in care castiga Sauron). 
Ce aduce în plus varianta Deluxe
Reimplementarea Deluxe a jocului LotR: The Confrontation, aduce în plus 8 cărți speciale, dintre care 2 pot fi folosite într-un joc. Aceste cărți sunt diferite de cărțile de luptă prin faptul că pot fi jucate oricând în joc, o singură dată.
În plus, față de prima variantă, în jocul de față, fiecare carte cu personaje are 2 fețe, pe cealaltă există o variantă diferită a aceluiași personaj sau un personaj complet nou. Interesant este că Smeagol și fața lui urâtă, Gollum, apar pe spatele a 2 personaje clasice, fiecare în facțiuni diferite. Pentru a crește rejucabilitatea, producătorul a inclus în cutie și o serie de jetoane de draft în cazul în care jucătorii vor să își aleagă la nimereală cu ce fațetă a fiecărui personaj vor să joace.
În cazul jocului cu fațeta alternativă a lui Frodo, condiția ca Frodo să rămână în viață pentru ca Frăția să câștige este înlocuită de condiția ca Frodo SAU Sam să rămână în viață, în cazul în care Frodo moare Sam devenind purtătorul inelului și cel care trebuie să ajungă în Mordor pentru ca Frăția să câștige. 
Impresii
  • Tema: foarte bine integrată în gameplay. Tematica Lord of the Rings i se potrivește ca o mănușă acestui joc întrucât lupta dintre Frăția Inelului și armata lui Sauron, înfățișând Binele și Răul, reprezintă o dihotomie care se pretează excelent unui joc pentru 2 jucători.
  • Componente: calitate excelentă. Totul este foarte frumos și solid lucrat, inclusiv cărțile, desenele fiind un mare plus pentru temă. Singurul minus pe care îl am la capitolul prezentare este cutia. FFG au ales cutia standard, Medium Square, pentru un joc care are destul de puține componente și care sunt nevoluminoase. Deși această opulență o întâlnim la multe alte jocuri (Race for the Galaxy, anyone?), FFG a dat cu bâta în baltă lăsând puțin spațiu în cele 3 compartimente ale cutiei, compartimente în care încap destul de greu toate stativele.
  • Durata: variabilă. Atunci când am ales acest joc m-au atras 2 aspecte: faptul că este un joc pentru 2 jucători și faptul că se joacă destul de repede, în aproximativ 30 de minute. Deși despre primul lucru nu se pot spune multe, despre durata unui joc trebuie menționat că poate varia destul de mult în funcție de jucători. Este un joc care creează un anume grad de AP, lucru care crește durata. Dar toate aceste momente sunt pline de suspans, plictisul nefiind o problemă. 
  • Accesibilitate: oricine îl poate juca. Regulile sunt foarte ușor de învățat, totul fiind în fața jucătorilor (puteri și efecte), singurele lucruri de ținut minte fiind ordinea diverselor acțiuni și restricțiile de mișcare pe hartă. Totuși, înțelegerea strategiilor durează câteva jocuri, astfel că un jucător începător va avea nevoie de ceva jocuri pentru a avea șanse împotriva unuia cu experiență. 
  • Gameplay: intens. Faptul că personajele și cărțile de luptă alese sunt ascunse nu numai că crește tensiunea, ci creează și noi dimensiuni strategice. Astfel, jocul de strategie devine unul de deducție și bluf, interacțiunea dintre cei doi jucători fiind una foarte mare.
  • Rejucabilitate: enormă! Rejucabilitatea este foarte mare întrucât, în afară de un joc cu fațetele clasice ale personajelor și un joc cu fațetele alternative, jucătorii pot opta pentru un joc cu personaje alese la întâmplare cu ajutorul jetoanelor de draft, numărul de combinații diferite fiind foarte ridicat.
Concluzie
Cutia Lord of the Rings: the Confrontation (Deluxe Edition) este, de fapt, cutia Pandorei. La prima vedere, pare un obiect simplu și fără prea multă valoare, dar atunci când o deschizi și îi privești strategiile intestine, îți dai seama că ceea ce se dezlănțuie prin intermediul tău și al partenerului de joc este o experiență intensă pe care eu o recomand tuturor. 
Nota 8.5/10

2 comentarii:

  1. eu cred ca o varianta nr. 2 care sa aduca mai mult echilibru jocului ar fi excelenta.
    e adevarat, atunci cand se aleg combinatiile de fatete alternative, probabilitatea ca echilibrul de putere sa fie (mai) egal este mai mare, insa ca o parere generala, eu cred ca jucatorul Sauron e avantajat.

    RăspundețiȘtergere
  2. E greu sa echilibrezi jocul, asta e clar. In reguli recomanda sa se joace 2 jocuri, ca sa apuce fiecare jucator sa joace cu ambele factiuni.

    RăspundețiȘtergere