joi, 14 aprilie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Roll and Move

Cum jocurile de societate, la origini, nu au fost de complexitatea aclamată în zilele noastre, mă simt obligat să prezint unul dintre cele mai vechi mecanisme de joc, cel denumit în limba engleză Roll and move, adică dă cu zarul și mută (traducere aproximativă).



De pe-acum sunt sigur că vă apar în cap tot felul de jocuri care se bazează pe acest mecanism simplu care necesită o explicație foarte simplă: jucătorul, la tura lui, dă cu zarul (sau zarurile) și apoi alege unul dintre pionii săi (asta dacă are mai mulți) pe care îl mută o distanță egală cu valoarea de pe zar. Mai simplu de atât nu există! Desigur, simplitatea acestui mecanism a făcut ca multe dintre jocurile care îl folosesc să aibă foarte mulți detractori, din cauza faptului că implică prea puține alegeri (asta dacă implică vreuna).

Totuși, majoritatea jocurilor care uzează de zar pentru a determina mișcarea pionilor folosesc diverse alte reguli pentru a crește numărul de posibilități strategice. Trebuie însă menționat că aceste jocuri sunt totuși pentru cei care preferă hazardul oferit de zaruri.


Cele mai cunoscute jocuri care folosesc acest mecanism? Jocuri pe care le știe toată lumea ca Table/Backgammon, Monopoly, Cluedo, dar și jocuri mai noi ca Last Night on Earth: The Zombie Game sau Formula D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu