luni, 20 iunie 2011

Există viață după Monopoly - Settlers of Catan (Coloniștii din Catan)

Astăzi debutează o nouă serie de articole pe Ce Jucăm?, serie pe care am numit-o „Există viată după Monopoly”, în care voi încerca să prezint succint și într-un limbaj cât mai de înțeles pentru cei neinițiați într-ale jocurilor de societate câteva board games ușoare, de succes, cu șanse cât mai mari de a place oricui. Acestea sunt deci articole pe care vă sfătuiesc să le împărțiți oricui credeți că are potențial de a lua „microbul”.

Voi începe seria cu Settlers of Catan / Coloniștii din Catan, cel mai apreciat și vândut joc de societate din acest secol, de la care a pornit explozia board games pe care o trăim astăzi. Haideți să vedem ce înseamnă el.

Coloniștii din Catan este un joc economic simplu, destul de rapid (durează cam 90 de minute o partidă) și care se poate juca în 3 sau 4 jucători. Cum o regulă de aur pentru majoritatea jocurilor de societate este „mai mulți = mai bine”, recomandabil va fi oricând să jucați Coloniștii în 4. 

În acest joc, jucătorii trebuie să colonizeze cât mai eficient insula Catan, construind drumuri și așezări. În fiecare tură, se dă cu zarul pentru a stabili ce zone ale insulei produc resurse în tura respectivă. Aceste resurse ajung la jucătorii care au așezări în acele zone, ei folosindu-le pentru a se dezvolta mai mult.

De ce să joci Coloniștii din Catan?
1. Fiecare joc este diferit - harta pe care se desfășoară jocul este formată din 19 hexagoane cu forme de relief diferite (pășuni pe care pasc oi, munți în care se găsește minereu, dealuri împădurite, câmpii cu lanuri de grâu sau deșert uscat).
2. Are foarte multă interacțiune - cum jucătorii îți vor cere ȚIE resurse, oferindu-ți altceva la schimb, tu poți să decizi dacă îi încurci neacceptând schimbul. Sau îi poți încurca construind pe hartă în locurile care știi că i-ar interesa.
3. Nimeni nu stă degeaba - pentru cei care au jucat Monopoly, Scrabble sau orice alt joc din cele mai cunoscute, sigur țineți minte cum mergeau lucrurile: tura mea - mă gândesc, îmi rezolv treaba, tura ta - te gândești, îți faci treaba etc. În Coloniști, jucătorii fac lucrurile în același timp: se dă cu zarul, fiecare ia resurse sau se fac schimburi simultan.
4. Există mult suspans până la sfârșit - nu vă plictisesc jocurile în care după 30 de minute, e clar cine va câștiga pentru că are un avans foarte mare? În cazul Coloniștilor, suspansul durează până la sfârșit, deoarece jucătorii pot acumula puncte în mai multe feluri, deci până la ultima tură, de obicei, câștigătorul nu este decis.
5. Jocul poate fi abordat în mai multe feluri - cel mai plictisitor la un joc este atunci când știi exact ce ai de făcut ca să îți asiguri câștigul. Toată lumea știe care sunt cele mai bune cartiere la Monopoly, sau ce căsuțe trebuie să nimerești ca să primești multe puncte la Scrabble. Jocurile moderne de societate, cum este și Coloniștii din Catan, au multe căi de a fi abordate, deci le veți putea juca de zeci de ori fără să vă plictisiți.

Coloniștii din Catan se găsește atât în limba română cât și în limba engleză având prețuri pe la 120 de lei (ediția românească) sau 150 de lei (ediția în limba engleză). Nu uitați să verificați standurile de jocuri din hypermarketuri, îl găsiți și acolo!

5 comentarii:

  1. http://www.playcatan.com/
    Pentru cei ce vor sa incerce varianta online

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumim, Răzvan! Trebuie însă spus că versiunea online nu înlocuiește pe cea de tablă. Nu ai nici pe departe interacțiunea din jocul adevărat. Așa că încercați jocul real, ca să știți ce înseamnă Settlers of Catan!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ha ha! Astept cat de curand articolul "Exista viata dupa Catan"

    adrim

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu, dar am postat acest link pentru a-i familiariza cu jocul pe cei ce nu-l cunosc. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. @adrim Păi, cam tot blogul în afară de seria asta nouă de articole e despre ce ai zis tu :)

    @Razvan Mulţumim încă o dată de comentariu! E foarte bună sugestia şi te mai aşteptăm pe la noi! :)

    RăspundețiȘtergere