marți, 28 iunie 2011

Top 5 minciuni spuse de jucătorii de jocuri de societate

Întrucât suntem cu toții cei de aici pasionați de un domeniu în foarte mare parte necunoscut majorității, ne-am găsit cu toții, cred eu, în situația de a convinge oameni că jocurile de societate sunt un mod agreabil și interesant de a-ți petrece timpul liber. 


Mai mult, probabil că și voi, ca și noi, v-ați chinuit să convingeți diverși oameni să se joace ceva cu voi, în speranța că le transmiteți „febra” acestor jocuri. Și chiar dacă jocurile sunt interesante, frumoase, un mod excelent de a-ți petrece timpul și un mod de socializare și orice altă descriere elogioasă mai găsiți voi, cu siguranță v-ați surprins aruncând diverse minciunele pentru a fi mai convingători. Iată câteva dintre cele mai comune minciuni pe care le folosesc oamenii în relațiile dintre ei și board games:

1. Jocurile de societate sunt o modalitate serioasă de a-ți petrece timpul liber. Este o afirmație așa de fermă că te întrebi cum o poți combate. Ei bine, dacă te gândești că ceea ce facem noi este să pretindem cum că am cuceri castele, că construim drumuri sau orașe, că omorâm virusuri, că făurim linii de cale ferată între orașele europene și toate astea cu pioni de plastic sau lemn și cu cărți pe o tablă de carton, parcă te face să te dai 2 pași în spate, nu?

2. Este mult mai simplu decât pare. O minciunică tipică în relația cu cei care nu au avut contact cu jocurile de societate. Bine, poate că ție, după 20 de jocuri de Agricola, să îți ari câmpul, să îl plantezi, să strângi animale și să renovezi casa în 2 ture ți se poate părea ceva ușor. Asta dacă nu uiți să faci copii, să construiești țarcuri, să îți cumperi cuptoare și să le dai oamenilor ocupații.
Un joc "mult mai simplu decât pare".
3. Seamănă cu Coloniștii din Catan! O minciună foarte întâlnită pentru că îi poți convinge pe mulți să joace Catan, că toți au auzit de el, dar Puerto Rico, spre exemplu, a ajuns la urechile mai puținor oameni. Și dacă colonizarea Catanului seamănă cu colonizarea insulei Puerto Rico, eu mă las de jucat.

4. Nu durează așa mult! Să zicem că poți ști exact cât durează un joc. Deși cu oameni care d-abia au atins Monopoly, nu te poți aștepta să curgă jocul ca în regulament, dar să presupunem. Asta e o minciună foarte întâlnită cu oamenii care se arată sceptici înainte de un joc și cărora, dacă le-ai spune că terminați peste 2 ore, probabil ar prefera să deschidă televizorul.

5. Am terminat cu cumpăratul. Asta este o minciună pentru noi. Chiar dacă la sfârșit adăugați un interval de timp (...anul ăsta), știm cu toții că orice nouă lansare entuziasmantă ne face pe mulți dintre noi să căutăm moduri de răzgândire. Știi, au băgat promoție la jocul ăla de care îți ziceam ieri... E superieftin! Și așa ne mințim și pe noi înșine.

3 comentarii:

  1. Ha ha, inspirat articol.

    Ar mai merge aici:
    "Nu conteaza cine castiga"
    "Inca o partida si gata"

    (adrim)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ti-a placut :)

    Imi mai venisera si mie niste idei, dar astea au fost cele mai bune si, in plus, stricam formatul de top 5 :) Oricum, asta cu "Nu conteaza cine castiga" am tot zis-o si eu, mai ales la final, ca, de, Diana e foarte competitiva si primeam flacari dupa ce bateam (nu se intampla prea des, trebuie sa marturisesc).

    Iar asta cu "inca o partida si gata", hmm, ni se intampla mai ales la Pandemic, la inceput, cand ne chinuiam sa batem jocul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cateva din minciunile de mai sus se regasesc(surprinzator) si in acest top 10: http://boardgamegeek.com/geeklist/26239/the-top-ten-lies-told-by-boardgamers .

    RăspundețiȘtergere