joi, 16 iunie 2011

Cine ne prezintă jocurile? - Scott Nicholson

Probabil faptul că reviewerul Scott Nicholson apare în această serie de articole doar în episodul 5 va părea pentru mulți un lucru bizar. Asta pentru că Scott Nicholson este unul dintre cei apreciați și urmăriți realizatori de recenzii pentru jocuri, și pentru mine fiind unul dintre favoriți. Am să vă spun însă imediat de ce nu este pe primul loc.
Scott Nicholson a devenit cunoscut cu seria de reviewuri video BGWS - Board Games with Scott în cadrul căreia a postat în mod constant tip de 5 ani, până la sfârșitul anului 2010, pe situl lui, boardgameswithscott.com. Scott nu are însă, așa cum au avut primii revieweri pe care i-am prezentat pe blog, un stil constant. A căutat întotdeauna să se îmbunătățească, să își schimbe activitatea și modul de abordare, acesta fiind și motivul pentru care a mai renunțat să filmeze în cadrul seriei care l-a făcut cunoscut. Probabil cele mai evident atribute ale lui Scott Nicholson însă sunt plăcerea cu care vorbește despre jocuri și erudiția sa. E interesant întotdeauna să îl auzi prezentând pentru că are un stil clar și foarte plăcut de a vorbi, chiar și pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de limba engleză.

Ușurința cu care Scott a făcut de-a lungul timpului reviewuri se trage din modul în care își câștigă existența. Este profesor de studii informatice în Syracuse, New York, lucru care se va vedea imediat în reviewuri: stilul lui este cald și părintesc, exact ca cel al unui profesor (bun). Printre alte fapte diverse, Scott Nicholson are 40 de ani și s-a născut într-un sătuc din Oklahoma (alte detalii interesante despre el, aici).

În privința activității sale, pe situl lui Scott are postate 71 de filmulețe din serie, ultimele 6 nefiind, de fapt, reviewuri, ci analize pe baze tematice sau ale mecanismelor de joc pe care unele jocuri le folosesc. Toate filmele lui sunt recomandabile, cele mai apreciate fiind cel pentru Defenders of the Realm, cel despre Catacombs sau cel despre Agricola. Deși Scott a renunțat să mai posteze pe situl lui, el încă are o activitate importantă pe BoardgameGeek și participă la articolele prezentate pe podcasturile OnBoardGames.net.

Vă ziceam însă că nu este preferatul meu atunci când caut să mă informez despre un joc. De ce? Pentru că, prin natura sa, Scott încearcă să facă show, nu neapărat să informeze. Ceea ce îmi place foarte tare, majoritatea filmelor lor merită urmărite chiar dacă nu ești un mare fan board games. Însă dacă chiar doresc să aflu o părere mai clar argumentată despre un joc, caut în alte surse, pentru că consider filmele lui Scott ceea ce s-ar numi infotainment, un lucru pentru care merită însă toată aprecierea.

Vă las să urmăriți 2 filme de-ale lui Scott. Primul este unul dintre cele mai interesante filmulețe făcute de Scott, cel în care recomandă alte jocuri pentru cei care n-au jucat altceva decât Monopoly plecând de la diferite aspecte din acest joc. Cel de-al doilea este ultimul lui film, postat acum 3 zile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu