marți, 14 iunie 2011

7 reguli pentru a avea în colecție doar jocuri pe care să le joci

Zilele trecute a expirat timpul oferit sondajului cu privire la dimensiunea colecțiilor voastre pe blogul nostru. Acest mini-sondaj, de fapt, dorea să surprindă cam câte jocuri aveți în colecție pentru a fundamenta articolul care urmează. Ca rezultate, nereprezentative, evident - au votat 36 de oameni - s-a dovedit că aproximativ 3 sferturi din votanți au colecții de peste 10 jocuri, majoritatea votanților (38%) având peste 20.
Colecția lui Chuckila, care a făcut furori pe BGG

Dacă ne gândim că pentru pasiunea pentru jocuri de societate este relativ nouă pentru cam toată lumea - cei mai mulți au început în ultimii 2 ani să își formeze colecțiile - iese că foarte mulți au o rată de 5-10 jocuri cumpărate pe an. Ceea ce poate e mult, poate e puțin, dar cu siguranță foarte mulți dintre voi s-au lovit de problema regretului cumpărării unui joc a cărui funcție este aceea de a susține firele de praf. Eu știu că am pățit-o și am simțit nevoia ca unora dintre jocuri să le ofer o altă casă. În acest articol îmi permit să vă dau câteva sfaturi prețioase, zic eu, pentru a fi mai aproape de a avea o colecție doar cu jocuri pe care să le jucați și pentru a răspunde la întrebarea Ce Jucăm?

1. Urmăriți notele pe care jocurile le au pe BoardGameGeek. Deși nu este o metodă chiar sigură, deoarece gusturile sunt diverse, notele de pe BGG exprimă părerea majorității despre acel joc. Deși nu vă gândiți că orice joc din top 10 vă va plăcea, nota pe care un joc o are este un bun punct de plecare.

2. Citiți păreri diverse și expuse clar despre jocuri. Fie că alegeți să citiți reviewuri sau postări scurte de forum, e important să știți părerile oamenilor despre jocuri. Țineți minte însă că pe forumuri și în majoritatea reviewurilor vor scrie preponderent oamenii cu păreri puternice despre un joc anume, deci veți găsi, de obicei, oameni care urăsc sau iubesc acel joc.

3. Jucați jocurile care vă interesează înainte de a le cumpăra, dacă este posibil. Deși nu e mereu o opțiune, deoarece e posibil să nu existe la noi în țară acel joc, întâlnirile tot mai dese organizate de Ceainăria Tabiet sau de The Ark sunt posibilități excelente de a vă face o idee clară despre un joc anume.

4. Nu vă cumpărați jocuri redundante. Dacă aveți un joc cu anumite mecanisme, e de obicei o idee proastă să îți cumperi ceva prea asemănător decât dacă îl va înlocui pe primul.

5. Fiți atenți la ceea ce le place prietenilor voștri. Regula asta pornește de la ideea că jocurile de societate sunt făcute să le jucați... în societate, deci cu un grup de oameni, fiind deci important și ceea ce este mai cerut la astfel de întâlniri.

6. Nu vă cumpărați jocuri OK. Sunt zeci de mii de intrări în baza de date a BoardGameGeek, deci măcar câteva sute vă vor entuziasma. Credeți că e cazul să dați banii pe ceva care nu vă face prea mare plăcere nici ca idee?

7. Micșorați-vă colecțiile fără milă, când este cazul! Nu cred că e niciodată o idee bună să păstrați un joc pentru că e posibil să îl jucați cândva, cu un prieten care vine o dată pe an la voi. Sau un joc care e considerat de majoritate bun, dar nu vă place. Cu siguranță există cel puțin 5 alte jocuri pe care le-ați putea primi la schimb și pe care le-ați juca mai des.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu