marți, 13 septembrie 2011

Gândul zilei - Ce jucăm cu începătorii?

În ultimii ani, de fiecare dată când am avut prieteni invitați la noi acasă, după ce ne-am hotărât ce sucuri și ronțănele punem pe masă, a venit, firesc, întrebarea ce să jucăm ca să îi atragă? După o experiență de câteva grupulețe pe care am putut experimenta, sunt sigur când vă spun următorul lucru: e atât de greu să alegi...


Acum ca să vă faceți o idee, nu e ca și cum ne lăfăim în jocuri, colecția noastră se situează la sub 20 de bucăți, dintre care vreo 3 sau 4 sunt jocuri exclusive pentru 2 jucători, deci, în cele mai multe cazuri, sunt excluse din start, dacă nu vrei să creezi bisericuțe. Ne rămân, de obicei, mai puțin de 10 opțiuni care par într-adevăr viabile pentru o seară/după-amiază de jocuri, din care să alegem. 

Alegerea, cum vă ziceam, este grea și depinde cel mai mult de genul de oameni cu care te întâlnești. Însă nu vă gândiți că fiecare om e ușor de citit: s-ar putea să fiți convinși că un prieten sau o prietenă cu o fire mai analitică, poate cu o slujbă sau înclinații spre calcule, ar trebui să fie atras de cele mai dificile jocuri din colecția voastră și că un altul care este sceptic în privința jocurilor și care zice că a urât întotdeauna Monopoly să-l tratați cu cele mai ușoare și amuzante jocuri din colecție. Însă veți avea deseori surprize - calculatul să spună că Puerto Rico sau Agricola îl plictisește, iar scepticul să spună că Settlers of Catan sau Carcassonne sunt mult prea simple și că vrea ceva mai dificil.

Întâlnirile astea în care nu reușiți descoperiți ce le-ar plăcea invitaților au 2 rezultate: renunțați de tot la board games cu oamenii ăștia, convinși că n-aveți nicio șansă să îi mai molipsiți SAU jucați toată seara Dixit, probabil Jocul pe care nu are cum să-l disprețuiască cineva.

Eu am găsit 2 soluții pentru a deschide apetitul acestor oameni. Fie începeți cu un joc de petrecere la care trebuie să și gândești puțin, nu numai să te prostești, cum ar fi Bang!, ca să le formați apetitul pentru artileria mai grea din partea a doua a întâlnirii, fie începeți direct cu un joc din categoria jocurilor de familie mai complexe (excluzând de aici, după mine, Ticket to RideCatan și Carcassonne), cum ar fi Small World, 7 Wonders sau Stone Age. Cel de-al doilea caz are avantajul de a cerne cât de cât pe cei care chiar nu sunt interesați de așa ceva de cei care sunt ușor de molipsit.

Voi ce jocuri alegeți cu începătorii?

4 comentarii:

  1. Ticket to ride si Carcassonne mi se par excelente pentru incepatori, dar eu am imbolnavit cea mai multa lume cu microbul asta cu ajutorul Saboteur-ului, mai ales ca de multe ori am fost si grupuri mari. De Catan sunt asa satul ca nu-l mai pot juca, desi il recomand oricui vrea sa se apuce de boardgames, stiu ca a avut un rol important in "imbolnavirea" mea

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru incepatori, pe langa cele mentionate deja, as mai adauga Isla Dorada ca alternativa la Ticket to Ride. Are o mecanica asemanatoare, dar este mai frumoas vizual si mai interesant.

    De asemenea pot sa mearga bine si multe dintre jocurile abstracte pentru ca majoritatea se explica si se aranjeaza extrem de repede. Cheita lor este ca desi par usoare la prima vedere se dovedesc a fi mai greu de stapanit, ceea ce creaza dorinta de a mai incerca o partida. Din categoria asta as mentiona Quoridor, Blokus, Ingenious.

    Si inca ceva: trebuie sa acceptam si sa respectam faptul ca nu toata lumea apreciaza aceasta activitate. Cu unele persoane pur si simplu nu merge orice ai incerca.

    adrim

    RăspundețiȘtergere
  3. @omucu Da, sunt toate variante bune, dar si eu m-am cam saturat de ele (Catan si T2R nu m-au dat pe spate niciodata). Insa exista posibilitatea sa ii faci pe oameni sa se plictiseasca cu un joc prea usor, d-aia propuneam altceva... E bun si Saboteur, intra cu Bang! in categoria jocurilor de petrecere in care gandesti nitel.

    @adrim, ne distrugi sperantele! :) Acum chiar stau sa ma gandesc daca chiar e cineva pentru care sa nu existe un joc care sa ii placa sau e doar o chestie de "nu vreau sa invat!". Ca nu stiu pe nimeni care sa nu fi jucat cu entuziasm macar cateva jocuri pe foaie cand erau mici...

    RăspundețiȘtergere