luni, 19 septembrie 2011

Editurile de jocuri - Rio Grande Games

Una dintre editurile cele mai prezente pe rafturile pasionaților de board games din România este Rio Grande Games, editura care publică o proporție foarte mare dintre cele mai de succes jocuri europene. Dacă în primele 2 articole în care vă prezentam succint edituri de jocuri m-am oprit la 2 edituri de ameritrash-uri, de data asta vă voi spune câteva cuvinte despre editura care a adus celor mai mulți jocul Carcassonne.


Rio Grande Games nu are o istorie foarte lungă, fiind fondată în 1997 de Jay Tummelson, un american care lucra la o altă editură americană, Mayfair Games. Observând potențialul pe care jocurile europene, foarte rar traduse în engleză atunci, le-ar avea pe piața americană, Tummelson a fondat propria editură exact cu acest scop, acela de a localiza pentru piața americană jocuri europene.

Mișcarea lui Tummelson probabil că a fost un pion important în explozia jocurilor de societate pe care o trăim în zilele noastre, piața americană fiind acum cel puțin la fel de importantă ca cea germană pentru jocurile europene. Misiunea declarată a editurii este aceea de a promova jocurile educative care nu se bazează pe noroc și care pot reprezenta un mod educativ și plăcut pentru familii de a petrece timp împreună.

Din acel an, Rio Grande Games au reușit să publice cele mai interesante jocuri care se potrivesc acestui tipar: jocuri europene de gândire care nu durează mai mult de 2 ore (majoritatea), perfecte pentru o familie într-o dimineață de duminică.

Printre cele mai cunoscute și bine cotate jocuri din portofoliul Rio Grande Games avem:
  • Carcassonne - un clasic despre care nu trebuie să vă mai spun mare lucru, va ajunge cât de curând să fie la fel de cunoscut ca Monopoly. Prezentare avem și noi pe blog aici.
  • Puerto Rico - un joc care a ocupat foarte mult timp prima poziție în topul BGG, un joc de strategie cu minim de noroc despre colonizarea insulei cu același nume pe care noi îl preferăm deseori în detrimentul celorlalte jocuri din colecția noastră.
  • Dominion - jocul de cărți care a reușit să creeze o isterie în industrie în ceea ce privește jocurile de deck-building. A primit atât de multe premii că m-aș plictisi să vi le enumăr și are deja 6 expansiuni. Prezentări la noi pe blog aici și aici.
  • Power Grid, editat la noi ca Rețeaua Energetică, un joc de licitație foarte interesant care a cucerit foarte mulți români.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu