joi, 8 septembrie 2011

Jocurile fără profesor - Categoriile de jocuri - Ameritrash

Dacă acum câteva săptămâni vă prezentam una dintre categoriile mari în care cad multe dintre jocurile moderne de societate, iată că a venit momentul să vă prezint și cealaltă categorie în mare măsură antagonică primei, ameritrash. Spre deosebire însă de eurogames, caracteristicile jocurilor de tip ameritrash  nu sunt nicidecum la fel de clare și universal valabile, imaginația fiind cuvântul din spatele fiecărui design de acest gen. Există însă câteva caracteristici care se aplică majorității jocurilor despre care vă voi vorbi acum.


Mai întâi însă, puțintică etimologie... Termenul evident peiorativ de ameritrash a fost folosit pentru prima dată acum aproape 11 ani de către europeni pentru a descrie jocurile de calitate proastă făcute pe continentul american. Era o perioadă în care hulita editură Hasbro cumpărase de 3 ani editura Avalon Hill, jocurile americane fiind în declin, iar polul jocurilor de societate mutându-se în Germania.

O primă caracteristică a jocurilor ameritrash este prevalența tematicii față de orice alt aspect al jocului. Tematica, spre deosebire de eurogames unde are mai degrabă un rol secundar, este punctul central al jocurilor din această categorie. Designerii folosesc diverse șiretlicuri pentru a introduce jucătorii cât mai mult în atmosfera pe care jocul o recreează. Centrarea pe tematică și dramatism este cea mai evidentă diferență între ameritrash și eurogames.

O a doua caracteristică este calitatea și detaliul componentelor. Este un loc comun existența în cutiile acestor jocuri a multor componente extradetaliate de tip miniatură. Nu vă așteptați să găsiți în cutii meeples sau alte componente simpliste, totul este aici colorat și cât mai aproape de realitate.


Hazardul este folosit în foarte multe jocuri ameritrash pentru a introduce mai mult jucătorul în atmosfera jocului creând situații neașteptate. Jocurile se folosesc deseori de zaruri pentru a impune factorul noroc, dar și alte metode cum ar fi cărțile de joc.

În fine, central în jocurile de acest tip, conflictul este de cele mai multe ori direct și violent. Dacă la eurogames jucătorii se confruntau rar și doar indirect, pentru un spațiu de pe hartă sau pentru o resursă, la jocurile ameritrash jucătorii se atacă adesea, eliminarea unui jucător înainte de finalul jocului fiind un lucru des întâlnit.

După anii '90, s-au dezvoltat foarte mult și jocurile tematice americane, astăzi lupta fiind oarecum egală între cele 2 tabere, fiecare având publicul ei fidel. Cele mai apreciate jocuri de tip ameritrash le găsiți în lista de jos:
  • Arkham Horror este unul dintre jocurile-cult apărute în acești ani, un joc bazat pe universul Cthulhu al lui H.P. Lovecraft în care jucătorii vor trebui să coopereze pentru a-l împiedica pe unul dintre Antici să distrugă lumea.
  • Cosmic Encounter este unul dintre puținele jocuri din anii '70 care au reușit să se impună și 40 de ani mai târziu, beneficiar al 4 reimplementări, este un joc în care mai multe civilizații intergalactice se luptă pentru a fi cea care colonizează cel mai asiduu sistemele planetare ale celorlalți.
  • Last Night on Earth: The Zombie Game este un joc care a deschis o serie lungă de jocuri cu zombii, în care jucătorii pot lua partea supraviețuitorilor sau a zombilor într-un scenariu apocaliptic.
  • Battlestar Galactica este nu numai unul dintre cele mai apreciate jocuri cooperative, dar și poate cea mai reușită transpunere a unui film serial într-un joc; este un joc în care jucătorii, membri ai echipajului, trebuie să conlucreze pentru a-i descoperi pe trădătorii Cyloni din rândurile lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu