luni, 26 septembrie 2011

Top 5 jocuri de societate bazate pe jocuri video

Dacă săptămâna trecută vă anunțam în exclusivitate (*cough-cough) că ne vom dedulci, cel mai probabil la anul, la Might & Magic Heroes (titlul oficial al ultimului joc din seria Heroes, care a apărut între timp și pe BGG), iată că mi-a venit ideea să trec în revistă cele mai bune implementări sub formă de cartoane și miniaturi ale unor jocuri video dintre cele mai cunoscute.

1. Sid Meier's Civilization: The Board Game este unul dintre cele mai de succes jocuri ale anului trecut, un joc de civilizație, evident, o categorie de jocuri de care foarte mulți pasionați de board games sunt atrași. Deși probabil e redundant să vă mai spun că seria Civilization este una dintre cele mai de succes și de renume serii de jocuri de strategie de pe PC, că Sid Meier este considerat un geniu al game designului și că jocurile lui sunt așteptate de milioane de oameni cu sufletul la gură, ei bine, se pare că am făcut-o. 

Jocul de societate de față, că el ne interesează, traduce fidel în mecanisme specifice jocurilor de acest gen conceptele cele mai cunoscute ale jocului pentru PC, adică transpune jucătorul în pielea conducătorului unui popor dintre cele mai mari din istorie și îi cere acestuia dezvoltarea acelei civilizații din punct de vedere tehnologic, militar, economic și cultural. Alt lucru specific seriei, și jocul de societate oferă 4 modalități diferite de a câștiga. Toate astea sub egida calității specifice editurii Fantasy Flight Games.


2. Un alt joc de societate portat după un joc PC care are foarte mulți fani inclusiv în România este Starcraft: The Board Game. Starcraft este tot un joc de strategie care nu mai necesită nicio prezentare. Dacă ai sub 35 de ani, nu cred că ai cum să nu-ți fi trecut măcar pe la ureche cuvinte ca terran, protos sau zerg, rasele din joc. 
Ei bine, jocul de societate este fidel aceleiași rețete, fiind prezente în el toate cele 3 rase, cu câte 2 eroi diferiți pentru fiecare. În total, 6 jucători se pot bucura de Starcraft: The Board Game în același timp, jocul lăudându-se cu concepte ca o tablă modulară formată din planete pentru care rasele se bat, un sistem foarte interesant de ordine și 180 de miniaturi foarte asemănătoare cu unitățile din joc. Ca și jocul PC, jocul de societate Starcraft a beneficiat și el de o expansiune denumită Starcraft: Brood War.


3. Doom: The Board Game este bazat pe o serie foarte veche de jocuri video de tip shooter (primul apărând în 1993), jocul de societate apărând și el în 2004. Cum un joc de tip shooter este mai dificil de transpus în sfera jocurilor de societate, jocul de față este bazat pe scenarii în care unul dintre jucători va controla hoarde demonice care invadează o bază spațială de pe Marte, iar ceilalți vor controla câte un militar american trimis să rezolve situația, ce altceva?
Jocul necesită cooperarea dintre jucătorii „buni” pentru a-l bate pe cel „rău” și a distruge demonii de pe baza spațială.


4. Hitul absolut în materie de jocuri este, evident, World of Warcraft. Joc care nu avea cum să nu primească și o transpunere sub formă de joc de societate, care a venit în anul 2005 sub numele World of Warcraft: The Board Game.
Fidel MMORPG-ului extrem de popular, jucătorii își vor da mâna în 2 echipe, Hoarda și Alianța, și vor călători de-a lungul ținutului Lordaeron pentru a omorî diverși monstruleți, devenind treptat mai puternici. Scopul final al jocului este înfrângerea unui Overlord. Jocul oferă posibilitatea personalizării înalte a caracterului de joc, astfel că ai de ales din 16 personaje, combinate din cele 8 rase și 9 clase din WoW.


5. Ultimul joc din acest top este foarte proaspăt pe rafturi, adică Gears of War: The Board Game. Editat tot de Fantasy Flight Games, editură care a reușit să umple întregul top, jocul de faţă promite să ne pună în faţa unor situaţii la fel de explozive ca cele din jocurile apărute în seria pentru XBOX 360 şi PC.
În Gears of War: The Board Game, gândit de Corey Konieczka, jucătorii vor intra în pielea unor soldaţi sprijiniţi o coaliţie internaţională să apere lumea de la distrugerea de către armatele de extratereştri Locust care au invadat Pământul. Jocul foloseşte concepte şi mecanisme care au făcut jocul video cunoscut ca folosirea acoperirii sau trasul de gloanţe "în orb". Pentru cei interesaţi de acest joc inedit, Drakkenstrike l-a acoperit într-un review detaliat, aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu