Continuăm saga designerilor de jocuri cu omul care a știut să se promoveze atât de bine că nimeni nu mai îndrăznește acum să își coloreze jocurile în verde sau să și le denumească cu litera F ca să nu fie confundate cu producțiile lui. Cum știți deja, este vorba de designerul Friedemann Friese, un neamț care, după părerea mea, încă nu a scos atât de multe jocuri de succes încât să își merite renumele, dar care și-a făcut cunoscute atât de bine mărcile că a devenit ușor unul dintre cei mai renumiți designeri.
Acum recunosc, am exagerat puțin, de dragul argumentării, încă apar jocuri preponderent verzi și jocuri care încep cu F, însă Friedemann Friese și-a făcut de-a lungul timpului din aceste 2 trăsături o marcă inconfundabilă a jocurilor lui. Sigur, litera F se mai pierde în titlurile în engleză ale jocurilor (originalul Funkenschlag s-a transformat în engleză în Power Grid), dar omul nu se dă bătut. Scoate jocuri aproape exclusiv în cadrul editurii proprii (care nu se putea numi altfel decât 2F-Spiele) și chiar își ține părul vopsit în verde, ca să își arate atașamentul pentru această culoare.
Deși până acum pare un articol despre un fel de Lady Gaga al board games, nu este chiar așa, Friese are suficiente merite în industrie ca să fie menționat aici. Designerul are 41 de ani, fiind născut în orășelul Stadthagen din Germania. După ce a încercat fără succes să își termine studiile în matematică, în 1992 s-a apucat în mod profesionist de design de board games, înființându-și tot atunci și propria editură.
Din 1997 a început să lanseze jocuri de familie moderne, care însă au avut un succes mediu. Marea sa realizare însă a venit în 2004, când a scos pe piață Power Grid, editat în România ca Rețeaua Energetică. Acest joc se baza pe un mecanism de licitație care a atras mulți pasionați, jucătorii trebuind să dezvolte rețeaua energetică a Germaniei sau Statelor Unite încercând să acopere cât mai multe orașe. Deciziile de a-și îmbunătăți rețeaua energetică a unui jucător le deschide și celorlalți aceeași oportunitate, așa că jocul este o luptă între nevoia de eficientizare a propriei rețele și de blocare a dezvoltării celorlalți jucători.
Friedemann Friese s-a făcut cunoscut datorită abilității lui de a îngloba teme inedite și pline de umor în mecanisme din cele mai diverse și, mai ales, de a crea din acest melanj jocuri pentru categorii foarte diferite de public. Toate astea, desigur, sub auspiciile culorii verzi și a literei F.
Cele mai apreciate jocuri ale lui Friedemann Frise:
- Power Grid / Rețeaua Energetică
- Fearsome Floors - un family game interesant în care jucătorii sunt prizonieri în pivnițele Furst Fieso, scopul lor fiind să scape cât mai repede, cel puțin înainte să îi pape monstrul.
- Famiglia - un joculeț pentru 2 jucători care recrează viețile tumultoase ale șefilor de mafie din SUA și străduințele lor de a recruta cei mai buni oameni de pe stradă, toate astea cu o grafică haioasă în stil de desenat animat.
- Power Grid: Factory Manager - un joc de licitație de sine stătător, dar inspirat din Power Grid, în care jucători se ocupă de managementul unei fabrici.
- Fauna - un joc de familie de tip trivia în care jucătorii încearcă să ghicească caracteristicile (greutate, înălțime, lungime, habitatul etc.) unor animale.
- Felix: The Cat in the Sac - tot un joc de familie bazat tot pe licitație în care jucătorii trebuie să se bată să aleagă cele mai bune pisici date spre adopție, dintr-un grup mare de pisici în care s-au strecurat multe mâțe bătrâne și rele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu