Acest articol a rezultat în urma comentariului prietenului adrim postat la articolul anterior de la Gândul zilei, cel legat de ce jocuri să alegem pentru începători. Ei bine, adrim a reușit să mă pună pe gânduri cu următoarele rânduri: Si inca ceva: trebuie sa acceptam si sa respectam faptul ca nu toata lumea apreciaza aceasta activitate. Cu unele persoane pur si simplu nu merge orice ai incerca.
Ce am eu de spus? Nu sunt de acord, dom'le! Eu cred că oamenii găsesc această activitate plăcută în grade diferite, într-adevăr. Sunt câțiva care numai asta ar face, s-ar juca toată ziua, categorie pentru care scriem noi aici pe blog în general, sunt foarte mulți care se joacă ocazional, cu grupul de prieteni, majoritatea jocurilor adresându-li-se, și mai sunt cei care nu joacă deloc, care fie au jucat și nu le-a plăcut, fie n-au jucat.
Sigur, veți spune că acum, ca adulți, preferințele s-au schimbat. Nu mai ai atâta timp sau chef pentru activități de genul ăsta. Aici cred că singura problemă este prejudecata că adulții nu se mai joacă. Lucru care mi se pare complet fals. Suntem mereu atrași de competiție și de risc, fie că jucăm la pariuri, la loto sau că ne uităm la televizor (emisiunile cele mai de succes sunt cele de tip concurs, chiar dacă nu sunt neapărat de cultură generală, ci de talent sau reality show-uri). Ne place să urmărim cu sufletul la gură evenimente sportive, pentru că ne atrage neprevăzutul. Ca să nu mai spun de jocurile pe calculator, consolă sau telefon, despre care nici nu cred că are rost să vă mai spun cum se aseamănă cu jocurile de societate.
Ei bine, eu cred că mulți nu văd că baza jocurilor de societate este aceeași cu a oricărei alte forme de divertisment de succes. Te joci pentru a intra în competiție și pentru a savura riscul. Și un aspect la care board game-urile sunt în avantaj față de alte forme de distracție, ai parte de un lucru de care mulți duc lipsă acum, de interacțiune socială cu oameni plăcuți. Jocurile de societate scot din oameni ce e mai bun pentru că îi provoacă intelectual.
Așa că gândul meu pentru cei care spun acum că nu le plac jocurile de societate este: mai încercați o dată. Probabil că nu ați jucat ceva care să vi se potrivească. Nici mie nu îmi plac toate jocurile, dar frumusețea este că diversitatea este incredibilă, mai mare decât pe calculator sau la televizor. Încercați un joc haios într-un grup de prieteni, atunci o să înțelegeți la ce m-am referit.
țomapant *love*
RăspundețiȘtergereDa, interesant articol. Aș adăuga pe scurt câteva lucruri strict legate de cele scrise aici. Consider că joaca în general este esențială pentru dezvoltarea personalității, pentru creativitate, pentru gândirea “out of the box”, pentru structurarea și pentru organizarea proceselor cognitive și de gândire. Există si o prezentare TED care a fost pusă și pe forum și subliniază rolul esențial al jocului în societățile post-comuniste care suferă de un adevărat sindrom al “seriozității”, în care joaca și jocurile sunt privite cu suspiciune drept manifestări ale lipsei de maturitate: http://www.youtube.com/watch?v=fT_XvLzNd0o Ori nu e deloc cazul ca lucrurile să fie așa. Pentru că un nou trend care se manifestă în tot mai multe domenii de la web design și până la training și coaching se folosește de un proces numit GAMIFICATION, în care se suprapun elemente de joc peste cele existente pentru a crea un look-and-feel proaspăt și foarte antrenant și căruia greu îi reziști. Inclusiv BoardGameGeek este construit pe aceleași principii, un site despre boardgames nu are cum să nu stimuleze joaca. Despre GAMIFICATION aici: http://www.youtube.com/watch?v=6O1gNVeaE4g și aici: http://www.youtube.com/watch?v=7ZGCPap7GkY Și închei citând un mare maestru de arte marțiale filipineze: “Există două situații în care creierul nostru și capacitatea de învățare sunt la maxim: când ne jucăm și când ne luptăm.” Eu zic că e momentul să ne luptăm pentru a ne juca mai mult. :)
RăspundețiȘtergereDaniel Indru @ goingcardboard.ro