joi, 15 septembrie 2011

Ce așteptăm? - The Oggboard

Ne grăbim astăzi să vă arătăm un alt proiect extrem de interesant din categoria Kickstarter, The Oggboard. N-o să vă atașez un link către BoardgameGeek pentru că nu îl veți găsi în masiva lor bază de date, motivul fiind că nu este un joc. The Oggboard este un prototip de platformă care încearcă să introducă concepte noi ca Augmented Reality (AR) în jocurile de societate de zi cu zi.


Pentru cei care nu au auzit încă de AR, este un nou concept specific noilor device-uri multimedia dotate cu cameră care presupune o vedere de ansamblu asupra a celor filmate de cameră la care se adaugă diverse elemente bazate pe senzori ca GPS-ul sau sunete ori imagini grafice. Un exemplu foarte simplu sunt imaginile de la transmisiunile de fotbal în care pe gazon sunt desenate diverse imagini, ca distanța până la poartă la loviturile libere sau stemele formațiilor. În fine, multe aplicații de Augmented Reality populează smartphone-urile iOS sau Android, fiind mai mult sau mai puțin utile.

Revenind la oile noastre, proiectul The Oggboard este un design foarte isteț și simplu care folosește iPhone sau iPod Touch (urmând să introducă și suport pentru telefoanele Android) pentru a adăuga imagini grafice tridimensionale și a înfrumuseța jocurile noastre de zi cu zi.

The Oggboard este, în sine, un stativ pe care se așează cele 2 device-uri (suportul deocamdată este doar pentru 2 jucători), camerele lor fiind îndreptate spre tabla de joc pe care se află doar niște cartoane. Atunci când cartoanele sunt întoarse, senzorul primește instrucțiuni despre ce anume creatură este reprezentată pe acel cartonaș și o transpune grafic pe telefon. Atunci când 2 creaturi din tabere opuse se întâlnesc, ele încep să se bată, totul fiind foarte frumos animat și interactiv, pe ecranele device-urilor.

Ca implementare, The Oggboard este foarte potrivit pentru jocuri de tip arenă, în care 2 tabere se bat pe un câmp de luptă. Designerii se angajează să dezvolte 2 jocuri inițiale, ambele pentru iPhone.


În fine, ce cred eu despre acest proiect? Deși sunt mai conservator în privința jocurilor mele, nu pot să spun că nu mă atrage orice proiect care iese din tiparele clasice (așa cum am obișnuit să vă prezentăm în această secțiune). Deocamdată pare că aria de jocuri în care The Oggboard ar putea fi folosit este foarte limitată, cel puțin jocurile europene de resurse ieșind total din schemă. Totuși, poate fi un mod de a atrage mai mult către jocurile de societate pe acei oameni mai sensibili la factorul „eye-candy”, lucru întotdeauna bun.

Un comentariu: