joi, 24 martie 2011

Familiile de board games

Acum câteva luni, admirându-mi colecția de jocuri, am observat că pe cutia de Puerto Rico era scrisă, destul de șters e adevărat, cifra 7. Am fugit repede pe boardgamegeek.com ca să aflu ce și cum. Și așa am aflat și eu că există serii de jocuri așa cum există colecții de cărți, deși nu a apărut încă seria „100 de board games pe care trebuie să le ai în bibliotecă” – poate dăm idee vreunui ziar să publice jocuri cu ziarul în fiecare joi.



Astfel am descoperit că prin familie de jocuri, se înțeleg 2 lucruri distincte:
  1. O serie bazată pe un joc de succes care are numeroase expansiuni sau diverse reimplementări cu aceeași tema, dar și cu tematici diferite. Aici, evident, cel mai bun exemplu este seria Monopoly care a inspirat sute de jocuri, multe dintre ele create pentru piața locală sau pentru anumite categorii de oameni. Destul de sigur, orice tematică vă vine acum în minte probabil că a fost aplicată pe structura Monopoly. Cele mai multe dintre jocurile acestor familii au edituri diferite.
  2. O serie care nu are un joc central ci care este lansată ca „familie” de către o singură editură pentru a marca similaritățile dintre acele jocuri. Aceste serii au ca principală particularitate similaritatea ambalajelor, cutiile lor fiind de aceleași dimensiuni și având și alte elemente grafice asemănătoare.
În afară de aceste 2 categorii, pe BoardgameGeek o sa gasiti diverse familii care sunt, mai degrabă, categorisiri pe baza temei (jocuri cu Imperiul Roman, jocuri cu animale etc.) sau pe baza asemănării dintre cutii – familii „informale”.

În mod special interesante mi se par familiile lansate de aceeași editura, Puerto Rico, de care va spuneam in introducere, fiind numărul 7 din familia Alea Big Box, scoasă de alea, desigur, familie care cuprinde până acum 14 titluri. alea este în mod special o editură care s-a ocupat să scoată jocuri în familii de eurogames, familia lor Alea Big Box fiind un exemplu excelent pentru ce poate însemna o serie de jocuri bune.

Familii de board games în special prolifice:
  • Alea Small Box – cuprinzând până acum 5 jocuri, cel mai bine cotat fiind San Juan (locul 94 pe BGG);
  • Alea Medium Box –6 jocuri, printre care Louis XIV (174) sau Glen More (220);
  • Alea Big Box – 14 jocuri, printre care Puerto Rico (2), The Princes of Florence (21), Ra (35), Taj Mahal (74), In the Year of the Dragon (79), Notre Dame (86), Genoa (115) sau Macao (131).
  • Fantasy Flight Big Box – 8 jocuri, printre care Twilight Imperium (27), Runewars (29) sau Descent: Journeys into the Dark (65);
  • Gryphon Games bookshelf series – 11 jocuri, printre care For Sale (157), Roll through the Ages: The Bronze Age (220) sau High Society (378);
  • Kosmos Two-player series – 44 de jocuri, printre care Lord of the Rings: The Confrontation (Deluxe Edition) (72), Lost Cities (170) sau Jambo (197);
  • Project GIPF 6 jocuri, printre care YINSH (48), DVONN (112) sau TZAAR (118).

5 comentarii:

  1. Ar mai fi si Ystari Originals: http://www.boardgamegeek.com/boardgamefamily/187/ystari-originals

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, peste asta am trecut cu vederea. Și ce e cel mai mișto e că jocurile din familia ăstora au literele Y și S în nume toate: Caylus, Yspahan, Caylus Magna Carta, Metropolys etc. Cât narcisism! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Exiista totusi o exceptie: Bombay. Nu stiu pe asta cum de l-au scapat fara S :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Puteau sa-i zică Bonsay și o scoteau la capăt :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Sau cum ar zice un user mai glumet de pe BGG (ca raspuns la intrebarea "Where's the "s" in the title?"):

    "There are no elephants in Dallas" :))

    RăspundețiȘtergere