Seria Small World este un exemplu foarte bun cum pentru ca un joc să aibă un succes fulminant, ai nevoie de câteva ingrediente destul de simplu de amestecat. Small World a fost, în primul rând, un joc accesibil. Fără prea multe chichițe în reguli, cu un regulament care putea fi învățat foarte ușor. În al doilea rând, cu o temă interesantă și atrăgătoare - mai ales că designerul a gândit Small World ca un joc light de civilizație. În al treilea rând, cu o grafică colorată și haioasă. În fine, cu un marketing foarte bine pus la punct care să pună în lumină toate aceste atuuri ale jocului. Acum poate credeți că simplific prea mult, dar puneți în locul Small World jocul 7 Wonders și o să înțelegeți mai bine ce spun.
vineri, 30 septembrie 2011
Small World Underground - E oare un joc mai bun Small World băgat sub pământ?
miercuri, 28 septembrie 2011
Mințile din spatele jocurilor - Friedemann Friese
Continuăm saga designerilor de jocuri cu omul care a știut să se promoveze atât de bine că nimeni nu mai îndrăznește acum să își coloreze jocurile în verde sau să și le denumească cu litera F ca să nu fie confundate cu producțiile lui. Cum știți deja, este vorba de designerul Friedemann Friese, un neamț care, după părerea mea, încă nu a scos atât de multe jocuri de succes încât să își merite renumele, dar care și-a făcut cunoscute atât de bine mărcile că a devenit ușor unul dintre cei mai renumiți designeri.
luni, 26 septembrie 2011
Top 5 jocuri de societate bazate pe jocuri video
Dacă săptămâna trecută vă anunțam în exclusivitate (*cough-cough) că ne vom dedulci, cel mai probabil la anul, la Might & Magic Heroes (titlul oficial al ultimului joc din seria Heroes, care a apărut între timp și pe BGG), iată că mi-a venit ideea să trec în revistă cele mai bune implementări sub formă de cartoane și miniaturi ale unor jocuri video dintre cele mai cunoscute.
vineri, 23 septembrie 2011
Gândul zilei - Chiar există oameni cărora să nu le placă jocurile de societate?
Acest articol a rezultat în urma comentariului prietenului adrim postat la articolul anterior de la Gândul zilei, cel legat de ce jocuri să alegem pentru începători. Ei bine, adrim a reușit să mă pună pe gânduri cu următoarele rânduri: Si inca ceva: trebuie sa acceptam si sa respectam faptul ca nu toata lumea apreciaza aceasta activitate. Cu unele persoane pur si simplu nu merge orice ai incerca.
joi, 22 septembrie 2011
Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Mișcarea din punctul A în punctul B
miercuri, 21 septembrie 2011
Board Game Buzz 21 Septembrie
- Și acum ca să ne iasă din sistem: 7 Wonders a mai câștigat un premiu, acela oferit de Deutsche Spiele Preise, organizatoarea târgului Spiel 2011. Jocul lui Antoine Bauza a fost votat de jucători drept cel mai bun joc al anului, devansând jocuri ca Die Burgen von Burgund, Troyes sau Navegador. Gata.
- Donald X. Vaccarino, designerul megacumpăratului Dominion a dat un interviu aici pentru site-ul Meepletown în care vorbește, inevitabil, despre jocul care l-a făcut celebru și despre viitoarele lui proiecte (cum ar fi interesantul Nefarious).
- În aceeași linie și pentru același site, designerul Antoine Bauza este intervievat și vorbește despre jocul 7 Wonders, despre ale cărui decernări vă promit că nu o să mai auziți pe blogul nostru. Aici.
- Expansiunea Gosu: Kamakor poate fi jucată de ceva mai mult de o săptămână pe site-ul Board Game Arena. Mai multe detalii și acces, găsiți aici.
- În fine, cea mai interesantă știre pe care am auzit-o perioada asta (și despre care vă spunem în exclusivitate pe la noi, hehe) este transpunerea sub formă de joc de societate a mult-așteptatului Heroes of Might & Magic VI. Da, ați înțeles bine, este vorba despre cea mai nouă variantă a jocului care ne-a încântat multora adolescența. Singura problemă este că prima ediție a jocului de societate, ce este așteptată în luna noiembrie, va fi exclusiv în limba poloneză, editura Axel și designerul Martin Tomczyk urmând să lanseze versiuni și în limbile de circulație internațională. Ca detalii, să ne așteptăm la o tablă modulară, castele, eroi cu armate, artefacte și vrăji.
marți, 20 septembrie 2011
Există viață după Monopoly - Stone Age
Astăzi a venit rândul unui alt joc să intre în colimatorul prezentărilor pentru începători, la Există viață după Monopoly. Este vorba de jocul Stone Age, unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de strategie pe care le puteți găsi astăzi în România. Stone Age a apărut acum 3 ani, în 2008 și s-a impus încet-încet pe o piață tot mai aglomerată de jocuri, ajungând să fie pe primul loc în topurile foarte multor jucători.
luni, 19 septembrie 2011
Editurile de jocuri - Rio Grande Games
Una dintre editurile cele mai prezente pe rafturile pasionaților de board games din România este Rio Grande Games, editura care publică o proporție foarte mare dintre cele mai de succes jocuri europene. Dacă în primele 2 articole în care vă prezentam succint edituri de jocuri m-am oprit la 2 edituri de ameritrash-uri, de data asta vă voi spune câteva cuvinte despre editura care a adus celor mai mulți jocul Carcassonne.
joi, 15 septembrie 2011
Ce așteptăm? - The Oggboard
Ne grăbim astăzi să vă arătăm un alt proiect extrem de interesant din categoria Kickstarter, The Oggboard. N-o să vă atașez un link către BoardgameGeek pentru că nu îl veți găsi în masiva lor bază de date, motivul fiind că nu este un joc. The Oggboard este un prototip de platformă care încearcă să introducă concepte noi ca Augmented Reality (AR) în jocurile de societate de zi cu zi.
miercuri, 14 septembrie 2011
Minţile din spatele jocurilor - Vlaada Chvátil
marți, 13 septembrie 2011
Gândul zilei - Ce jucăm cu începătorii?
În ultimii ani, de fiecare dată când am avut prieteni invitați la noi acasă, după ce ne-am hotărât ce sucuri și ronțănele punem pe masă, a venit, firesc, întrebarea ce să jucăm ca să îi atragă? După o experiență de câteva grupulețe pe care am putut experimenta, sunt sigur când vă spun următorul lucru: e atât de greu să alegi...
luni, 12 septembrie 2011
Board Game Buzz 12 Septembrie
Decernarea premiilor pentru cele mai bune jocuri în viziunea utilizatorilor sitului BoardgameGeek.com a intrat în linie dreaptă. Dacă sunteți sau deveniți suporter al saitului sau dacă cheltuiți 20 de GeekGold (moneda specifică a comunității) puteți să participați în alegerea listei de jocuri nominalizate și apoi a jocului care câștigă la fiecare categorie. Nominalizările se pot face până pe 30 septembrie, iar votarea se va face până pe 31 octombrie. Este foarte simplu de votat așa că nu mai stați pe gânduri!
- O știre interesantă vine de la Washington DC, unde Muzeul Internațional al Spionajului a anunțat că va vinde jocul de societate Confusion: Espionage and Deception in the Cold War, foarte potrivit tematicii muzeului.
- Regulile pentru expansiunea Ghost Stories: Black Secret, așteptată de mulți pasionați, sunt disponibile de ceva vreme aici.
- Dovedind de ceva vreme că opțiunea Kickstarter este una foarte viabilă pentru multe proiecte interesante, iată că editura Clever Mojo Games are un succes important în privința donațiilor pentru expansiunea Alien Frontiers: Factions, care promită să implementeze posibilitatea de a juca cu un al cincilea jucător, în afară de alte câteva îmbunătățiri. Proiectul a strâns deja de 2 ori și jumătate suma de care aveau nevoie inițial, așa că jocul va fi sigur pe rafturi în anul care vine.
duminică, 11 septembrie 2011
Top 5 jocuri de societate pentru Android
În articolul de astăzi revenim tot cu o restanță a noastră pentru voi, rămasă după ce v-am descris cele mai interesante 5 jocuri pentru device-urile Apple. De data asta, vom pătrunde pe o piață mai mică, dar în creștere a portărilor de jocuri de societate pe platforma Google Android. Din păcate, numărul de titluri nici măcar nu se compară cu ceea ce găsim în App Store, dar, cum ziceam, pare să fie o situație temporară, producătorii îndreptându-și tot mai mult atenția către telefoanele și tabletele Android.
joi, 8 septembrie 2011
Jocurile fără profesor - Categoriile de jocuri - Ameritrash
Dacă acum câteva săptămâni vă prezentam una dintre categoriile mari în care cad multe dintre jocurile moderne de societate, iată că a venit momentul să vă prezint și cealaltă categorie în mare măsură antagonică primei, ameritrash. Spre deosebire însă de eurogames, caracteristicile jocurilor de tip ameritrash nu sunt nicidecum la fel de clare și universal valabile, imaginația fiind cuvântul din spatele fiecărui design de acest gen. Există însă câteva caracteristici care se aplică majorității jocurilor despre care vă voi vorbi acum.
marți, 6 septembrie 2011
Ce așteptăm? - Risk Legacy
Nu multe jocuri te dau pe spate atunci când auzi despre cum funcționează. Majoritatea jocurilor bune de astăzi sunt îmbunătățiri ale unor mecanisme deja utilizate sau combinații nemaifolosite între mecanisme, totul bazându-se pe o temă reimplementată sau, arareori, nouă. Jocul despre care vă voi vorbi aici m-a lăsat cu gura căscată, din toate punctele de vedere pentru că pare să fie o adevărată revoluție.
luni, 5 septembrie 2011
Septembrie este luna jocurilor de petrecere la Taraba de Jocuri
Povestea Forumului BoardGames spusă chiar de Tatăl lui (Interviu cu adixor)
Deseori eu și Alex ne aducem aminte de primele zile când am descoperit forumul despre board games, de prima întâlnire cu forumiștii, la Moeciu, și de cât de tare ne-am minunat de felul cum se scurgea timpul acolo, pe lângă jocuri. Una dintre amintiri este clar legată de răbdarea cu care Adixor și minunata lui soție, Cristina, au stat pe lângă noi și ne-au explicat regulile multora dintre jocurile descoperite atunci... Cred că Adixor, în calitate de tată al forumului, căuta noi adepți. Nu știu de restul, dar pe noi ne-a convertit cu siguranță, așa că, în cinstea acestui fapt, și amintindu-ne cu dor de acele vremuri, ne-am gândit să-l luăm puțin la descusut...
joi, 1 septembrie 2011
Board Game Buzz 1 Septembrie
Editura italiană de board games dV Giochi organizează un concurs foto cu ocazia celei de-a zecea aniversări a companiei. Editura pune la bătaie 4 premii pentru cele mai haioase fotografii care înfățișează în vreun fel unul dintre 4 linii de jocuri: cunoscutul Bang!, Wolf Party, One&Fun sau Maestro. Grăbiți-vă, data limită este 15 octombrie! Mai multe detalii, aici.
- Și o știre plictisitoare: 7 Wonders a câștigat premiul „Jocul anului” în Finlanda. Când se va termina?
- Nonconformistul designer Friedemann Friese a anunțat că a regândit designul Rețelei Energetice și că va lansa în noua formă jocul Funkenschlag: Die ersten Funken, adică Prima Scânteie, un joc amplasat tematic în Epoca de Piatră care sună extrem de asemănător cu Stone Age. Se laudă însă că va fi o Rețeaua Energetică mai rapid și mai dinamic, deci nu poate decât să ne intereseze, nu?
- În fine, un joc haios: Poseidon's Kingdom, un joc de aventură în care jucătorii încearcă să recupereze tridentul lui Poseidon și să își elibereze prietenii din ghearele maleficului Hans the Kraken. Jocul se laudă cu niște modele unul și unul, după cum puteți vedea deasupra.