marți, 20 decembrie 2011

Prezentare Qwirkle - Motivul pentru care Scrabble ar trebui să se gândească la pensionare

Pe la sfârșitul lunii octombrie, echipa de la cutia.ro ne anunțau cu mândrie că este disponibilă o nouă ediție a jocului Qwirkle, o ediție multilingvă, în maghiară, cehă, slovacă, poloneză și, mai ales, română. La această ediție, ne anunțau clujenii, au lucrat inclusiv ei pentru a scoate pe piață un joc cu o calitate perfect comparabilă cu a celor din Occident.


E bine, Qwirkle este jocul care mi-a reconfirmat că cel mai ușor să atragi oamenii către fenomenul board games este cu jocuri simple, abstracte, dar totuși pline de substanță. V-am descris, desigur, jocul de față, cel mai nou câștigător al celui mai prestigios premiu din această industrie, anume Spiel des Jahres 2011, adică jocul anului în Germania. Interesant este că jocul are vreo 5 ani, dar el a venit în lumina reflectoarelor odată cu lansarea lui în Germania și cu primirea acestui premiu.

Informații importante: Qwirkle este un joc abstract semnat de Susan McKinley Ross, o americancă ce se ocupă cu designul de astfel de jocuri minimaliste, dar și de jucării. Ediția din România este editată de Cutia împreună cu alte 3 edituri din celelalte țări participante. Se joacă în 2-4 jucători, un joc durând 30-45 de minute. În acest moment, Qwirkle are o notă medie de 6.89 pe BoardGameGeek și ocupă locul #406 în topul de pe site.

Componente
Deși nu am pus mâna pe ediția în limba engleză a jocului, trebuie să menționez că cei de la Cutia au făcut o treabă foarte bună cu această ediție. Jocul are toate șansele să fie pasat la următoarea generație, fiind ajutat mai ales de faptul că piesele sunt în totalitate din lemn.

Ce înseamnă Qwirkle:
  • O cutie pătrată și mare care conține siglele celor 4 edituri care au participat la această ediție, inclusiv cutia.ro
  • Insertul cutiei este inutil după desigilarea pieselor, se vede treaba că a fost gândit să fie aruncat, nu păstrat, ceea ce nu e nicio problemă.
  • Un regulament de doar 2 pagini în română (și în celelalte limbi) care explică și exemplifică foarte frumos toate regulile jocului.
  • Un sac alb din pânză de unde ne vom trage piesele.
  • 108 piese de lemn (câte 6 dintr-o culoare, fiind 6 culori în joc, iar fiecare piesă având 3 dubluri).

Desfășurarea jocului
Regulile jocului de Qwirkle sunt extrem de simplu de reținut și explicat, mai ales că regulamentul de doar 2 pagini face o treabă excelentă în a le expune. Este un joc de plasare de plăcuțe și de construire de seturi. 

Fiecare jucător are în fața lui mereu 6 piese pe care le trage din sac. După ce plasează piese în tura lui, jucătorul trebuie să tragă alte plăcuțe pentru a ajunge iar să aibă 6. Plăcuțele stau foarte bine în picioare, având o grosime ideală pentru această poziție. 

Jocul începe cu jucătorul care reușește să facă cea mai mare formație cu cele 6 piese de început..

În fiecare tură, jucătorii aleg orice număr de plăcuțe din fața lor și le lipesc la același rând într-o formație nouă (Foto 1) SAU le lipesc la aceeași formație deja existentă (Foto 2).


Practic, scopul jocului și singura modalitate de punctare este prin lipirea uneia sau mai multor plăcuțe la un rând deja plasat pe masa de joc. Există 2 reguli mari și late:
  • Plăcuțele puse trebuie lipite de același rând.
  • Atunci când se lipește o plăcuță, ea trebuie să fie compatibilă cu toate piesele cu care se învecinează.
Punctarea: Jucătorii primesc câte 1 punct pentru fiecare plăcuță pusă + câte 1 punct pentru cele deja existente în rând. În plus, cel care încheie un rând de 6 (un Qwirkle), primește cele 6 puncte + 6 puncte bonus.

Impresii
  • Ediție calitativă care poate rezista la foarte multe partide. Jocul de Qwirkle se bazează în totalitate pe materiale extrem de rezistente, piesele fiind de lemn gros, iar sacul fiind de pânză. Așa că nu trebuie să vă faceți griji că o să se tocească sau strice în vreun fel jocul vostru.
  • Un joc pentru toate vârstele. Qwirkle este așa de ușor de explicat și jucat că nu are cum să nu atragă oameni de orice vârstă și la orice nivel de experiență cu jocurile. Este un joc recomandabil mai ales pentru jucat în familie, cu copiii sau bunicii.
  • Va atrage în mod special jucătorii de Scrabble. Datorită similarităților la nivel de mecanisme, Qwirkle îi va atrage foarte tare pe cei cărora le place Scrabble. Sunt de părere că o să-i atragă mai mult chiar decât bătrânul joc de cuvinte, pentru că este un joc mult mai echilibrat și mai strategic.
  • Deciziile strategice interesante nu se lasă așteptate. Jocul este un du-te-vino la nivelul strategiei, pentru că te invită constant să lipești tot ce ai ca să câștigi punctele repede, însă te dă înapoi faptul că poți să le creezi adversarilor situații în care să facă Qwirkle (rând complet). Strategia de joc nu este complexă, însă te ține destul de tare în priză pe tot parcursul jocului.
  • Merge jucat în orice număr, de la 2 la 4 jucători. Nu recomandăm însă în mai mulți. Qwirkle este foarte simpatic de jucat în orice număr, devenind mai greu în 3 și mai ales în 4 jucători. Asta pentru că cu cât sunt mai mulți la masă, cu atât atenția la oportunitățile deschise adversarilor trebuie să fie mai mare. Totuși, nu pot recomanda Qwirkle în mai mult de 4 jucători pentru că devine haotic - nu mai ai cum să ții cont de toate mutările adversarilor.
Concluzie
Trebuie să recunosc că Qwirkle m-a surprins. A fost un succes instant cu colegii de muncă, oameni care nu aveau neapărat jocuri de societate la activ. Este un joc foarte bun pentru atras astfel de oameni pentru că e simplu, rapid și foarte ofertant. Luați-l oricând în calcul pentru făcut cadou, mai ales acum, de Crăciun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu