luni, 17 octombrie 2011

Ce aşteptăm? - Top 15 cele mai interesante jocuri de la Essen 2011 (Partea I)

Marele târg Spiel (pe numele lui complet International Spieltage SPIEL) ţinut în fiecare an în octombrie în oraşul german Essen (nume sub care mai este şi cunoscut), este cea mai mare manifestaţie centrată pe board games din lume. Este un eveniment pe care toţi pasionaţii îl aşteaptă, fie pentru a participa la el, fie pentru a-l urmări de pe margine. Motivul este unul simplu, sute de jocuri se lansează sau sunt anunţate în fiecare an la Spiel, iar anul ăsta nu este nicio excepţie. 

Aşa că m-am gândit să contabilizez săptămâna asta jocurile anunţate pentru Spiel 2011 (20-23 octombrie) şi  să vă spun şi vouă ce jocuri şi de ce mă entuziazmează.


15. Drako
Drako este un joc asimetric rapid, pentru 2 jucători, bazat pe tactică, semnat de designerul Adam Kaluza și care va fi lansat de editura REBEL.pl. Interesant este că simulează o luptă dintre un dragon (unul dintre jucători) prins de 3 pitici (celălalt jucător), care încearcă să-l vâneze. Se așteaptă să dureze cam 30 de minute un joc, fiind genul de filler care îți pune creierul la contribuție instant.

Are un sistem interesant, bazat pe cărți, care conțin diferitele acțiuni pe care le pot lua jucătorii. Dragonul poate să se miște pe tabla de joc, să muște, să sufle foc sau să zboare, iar piticii vor putea să se miște individual sau în grup, să atace cu topoare, să tragă cu săgeți sau să încerce să-l prindă cu plase. Managementul mâinii de cărții este mecanismul de bază la acest joc, un joc în care interacțiunea între jucători pare să fie la un nivel maxim.


14. Ora et Labora
Un joc despre care aţi mai auzit pe site-ul nostru, Ora et Labora este noua creaţie a cunoscutului designer Uwe Rosenberg, tăticul Le Havre şi Agricola, şi va marca reîntoarcerea designerului la mecanismul de plasare de lucrători, atât de prezent în topul nostru. Jocul va fi editat de Z-Man şi Lookout Games şi va putea fi jucat de 1 până la 5 jucători în aproximativ 2 ore.

Aşa cum v-am mai spus, în acest joc, jucătorii iau rolul câte unui stareţ de mănăstire medievale pe care vor trebui să o administreze cât mai bine, aşa că probabil va fi mai mult labora decât ora. Cum viaţa mănăstirii va presupune multă muncă, călugării se vor ocupa de diverse tipuri de manufacturi. La fel ca în Agricola, jucătorii au câte o tablă proprie pe care vor putea construi clădirile care devin disponibile treptat, în funcţie de resursele pe care reuşesc să le strângă. În fine, jocul va avea o variantă cu Franţa şi una cu Irlanda, existând diferenţe de reguli între cele 2. Jocul pare interesant, însă nu mă aştept la prea multe inovaţii de la designerul german.


13. Drum Roll
Un titlu foarte interesant este și Drum Roll mai ales datorită temei care sunt sigur că va atrage o largă categorie de public. Jucătorii sunt administratorii unei companii de circ de la începutul secolului XX. Va trebui să plănuiți cele mai bune și profitabile spectacole de circ în câteva mari orașe. Pentru asta veți avea la dispoziție câteva tipuri de numere (îmblânzitori, acrobați, ciudați, magicieni și jongleuri), angajați ale căror dorințe va trebui să le îndepliniți pentru a-și atinge potențialul maxim.

Drum Roll arată că un joc de plasare de lucrători ușurel, în care competiția maximă va fi pe resursa umană, combinată cu nevoia de a scoate cei mai mulți bani pe numerele lor. Jocul este creat de Dimitris Drakoupoulos și Konstantinis Kokkinis și va fi editat de Artipia Games. Va putea fi jucat între 2 și 4 jucători și va dura cam o oră și jumătate. Grafica se anunţă spectaculoasă, aşa cum îi stă bine unui joc despre fascinantul univers al circului.


12. Mob Ties: The Board Game
Cum Mafia de sorginte italiană din America ne-a fascinat ani de-a rândul, cum putea să nu existe un joc complet care să simuleze viața de mafiot americano? Plecat de la un proiect Kickstarter, Mob Ties: The Board Game face exact acest lucru, fiind un joc tematic despre familii de mafioți rivale care se luptă atât pentru supraviețuire cât și pentru a pune mâna pe cea mai mare bucată de cașcaval.

Este un joc pentru 3-6 jucători care e de așteptat să dureze maxim 90 de minute. Drept capo mafiot, veți avea mai multe opțiuni în raport cu rivalii, începând de la dobândirea controlului unor locații-cheie din oraș, la negociere, în forme mai mult sau mai puțin violente, sau la păcălitul poliției federale. În ciuda graficii înspre desen animat, se anunță un joc plin de violență, care s-ar putea să placă multora.


11. Prêt-à-Porter
Un joc cu o tematică neobișnuită este Prêt-à-Porter, care abordează lumea modei din perspectivă economică. Gândit de Ignacy Trzewiczek și editat de Portal, jocul de față pune în mâinile jucătorilor frâiele unei companii care creează haine și care intră în competiție cu alte companii similare în cadrul show-urilor de modă. În mod evident, un joc cu care pot fi atrase doamnele și domnișoarele înspre acest hobby, în Prêt-à-Porter contează aprecierea publicului și a presei, fiind acordate premii pentru cele mai inspirate decizii în materie de modă.

Ca mecanisme, acest joc se bazează pe plasare lucrătorilor, pe planificarea în avans a tururilor și pe un set important de cărți. Şi faptul că este semnat de designerul unor jocuri ca Stronghold sau 51st State nu poate decât să ne ţină cu ochii pe el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu