sâmbătă, 22 octombrie 2011

Ce aşteptăm? - Top 15 jocuri anunţate pentru Essen 2011 (Ultima parte)

Cu surle și trâmbițe, a venit vremea să vă înșirăm cele mai interesante 5 jocuri din cele ce urmează a fi lansate la Essen-ul de anul acesta (de alaltăieri, în desfășurare). 


Un disclaimer care poate ar fi mers postat în prima parte a topului ar fi că topul ăsta nu are cum să reflecte calitatea reală a celor 15 jocuri din el (sau a altora care nici măcar n-au fost incluse). Poate doar printr-o mare coincidență acest top 15 să corespundă ulterior notelor de pe BGG. Eu doar am răsfoit regulamentele, am citit câteva păreri preliminare și descrieri și v-am servit vouă impresiile la cald. Dacă și numai dacă jucați un joc o să vă dați seama dacă e sau nu bun pentru voi. Aceste fiind spuse, nu trageți în pianist! Top 5 cele mai interesante de la Spiel 2011...


5. Last Will
Last Will mi s-a părut un joc foarte interesant din mai multe motive. Este construit de un designer din excelentul val ceh, de care v-am vorbit (Vladimir Suchy, autorul Shipyard și 20th Century) și pare să fie un joc atrăgător atât datorită premisei și temei, cât și datorită îmbinării câtorva mecanisme sau a graficii. Să mă explic... Last Will pune jucătorul într-o situație în care mulți s-au visat, drept unul dintre nepoții potențiali moștenitori ai unui unchi foarte bogat care are nenorocul să moară. Iar testamentul lui spune că moștenirea se va duce la nepotul care știe să se distreze cel mai bine cu banii lui. Adică scopul jocului...

Jocul pleacă de la un mecanism de plasare de lucrători, fiecare nepot având un ajutor pe care îl pot plasa pe tablă. În funcție de locul în care este plasat, jucătorii au mai multe opțiuni, de la tras un număr de cărți, la plasat mesageri, la câte acțiuni sunt disponibile în următoarele faze. Și tot legat de locurile în care își plasează lucrătorii, jucătorii pot juca mai multe tipuri de cărți, toate referindu-se la cheltuirea (cât mai cu cap) a banilor, de la tocmirea unui chelner să îți umfle nota la vânzarea la un preț cât mai mic a unei proprietăți sau la cumpărarea alteia la un preț cât mai mare. E interesant că majoritatea acțiunilor au atât un avantaj cât și un dezavantaj (de exemplu, întreținerea proprietăților te costă, lucru bun, dar le și crește valoarea, deci le vei vinde mai scump). Restul vă las pe voi să descoperiți, eu unul mi-aș cumpăra acest joc.


4. Mage Knight Board Game
Mage Knight Board Game este un joc despre care n-am putut să mai aștept să vă spun pe larg încă de săptămâna trecută, însă, de dragul coerenței, am să reiau aici câteva dintre ideile de bază. Cred că este jocul cel mai mare, în toate sensurile, din acest top, fiind un proiect foarte ambițios semnat de Vlaada Chvatil. Practic, acest joc încearcă să recreeze atmosfera și eroismul RPG-urilor cu care unii au crescut, punând jucătorii în pielea unor eroi, al căror scop este să exploreze și să rezolve problemele colțișorului de lume în care își fac veacul.

Jocul merită un loc cât mai sus în lista voastră de jocuri care trebuie cercetate pentru că este o combinație impresionantă între genul deck-building atât de la modă acum și o lume ce se dezvăluie treptat, simulată printr-o hartă din hexagoane. Dezvoltarea personajelor este simulată prin mărirea pachetului de cărți de aptitudini, existând diverse locații pe hartă unde eroii își pot crește faima și puterea prin rezolvarea de questuri. Nu mă aștept să fie un joc foarte cumpărat din cauza dimensiunii sale (150 de minute, multe componente și un preț pe măsură), dar asta nu înseamnă că nu o să vrea toată lumea să-l joace.


3. Panic Station
Intrăm deja în top 3 cu un joc care pe mine m-a atras de când am auzit primele vorbe despre el. Motivele sunt foarte simple: îmi plac jocurile de deducție, îmi place suspans cât mai mult într-un joc și îmi plac temele SF plauzibile. V-am descris pe scurt jocul de față, pe care mulți l-au numit Battlestar Galactica în 45 de minute. Semnat de belgianul David Ausloos și editat, în varianta ce va fi disponibilă la noi, de White Goblin Games, cred că Panic Station va fi jocul din această listă ce va apărea cel mai repede la întâlnirile din România (Taraba de Jocuri deja primește precomenzi la 85 de lei).

Reîntorcându-ne la joc, vom controla fiecare câte 2 personaje, un om și un android, trimiși să investigheze o potențială infecție extraterestră de la un reactor. Inițial, jucătorii vor coopera pentru a extermina infecția, însă la un moment dat, cineva devine gazdă a infecție, fără ca ceilalți să știe cine, gazdele având ca scop să îi infecteze pe ceilalți. Se pare că jucătorii vor avea destule opțiuni, variind de la a-și acorda primul ajutor, la a-i ataca pe potențialii infectați. Se anunță un joc foarte intens și plin de interacțiune, genul care nu poate fi jucat în mai puțin de 4-5 jucători pentru potențial maxim.


2. Colonial: Europe's Empires Overseas
Cred că ați aflat despre mine că sunt un fan al jocului Puerto Rico. Îmi plac jocurile centrate pe un mecanism simplu de înțeles, dar care oferă multe posibilități strategice (în cazul lui, alegerea de roluri) și care reușesc să nu se piardă în detalii inutile. Jocul de pe locul 2 al topului nostru, nu numai că are o apropiere tematică de fostul #1 BGG, dar se bazează pe un mecanism foarte interesant, acela al programării acțiunilor. Pe scurt, jucătorii au 6 cărți fiecare cu câte 2 roluri (Negustorul, Savantul, Exploratorul etc.), din care aleg în fiecare tură 4, într-o succesiune tot la alegerea lor. Apoi, în 4 faze, jucătorii dezvăluie în același timp prima carte și, având în vedere și opțiunile celorlalți, aleg una dintre cele 2 acțiuni de pe carte. Acest mecanism și tema m-au făcut să mă gândesc la Puerto Rico, dar cred că acest joc îl va bate la capitolul complexitate.

Alte informații despre el ar fi că este semnat de un designer începător, Cristophe Pont, că va fi editat de Stratagem Ltd și că este un joc de la 3 până la 6 jucători pe care BGG îl listează la 120 de minute. Mai mult, pentru că știu că mulți sunt influențați de aspect, jocul arată superb, toate componentele îmbinând funcționalitatea cu stilul de desen din perioada colonială.


1. MIL (1049)
Am ajuns și la locul 1 al topului, un joc care a reușit să mă intrige de la titlu (MIL reprezintă, într-o formulare incorectă, 1049 în cifre romane). Acest joc ne duce în perioada Evului Mediu în care relațiile de putere erau totul. Vasali, lorzi, fiefuri, moștenitori și o luptă aprigă între familii pentru bogăție sunt aspectele pe care acest joc le surprinde, aparent foarte fidel, despre Mileniul Întunecat.

Semnat tot de un începător, Firmino Martinez, și editat de HomoLudicus, MIL (1049) m-a atras pentru că pare un eurogame cu un nivel de interacțiune cum n-am mai văzut. OK, ca în toate jocurile, avem resurse, avem acțiuni pe care le putem alege, avem câțiva lucrători (cavaleri, în cazul ăsta) pe care îi putem aloca la diverse acțiuni. Însă aici totul pare să aibă personalitate.

Cavalerii sunt personajele principale ale jocului, acțiunile pe care le iau îi afectează individual, ei putându-se ocupa de resurse, de recrutarea soldaților sau de creșterea familiei. Interesant este că acțiunile determină trecerea timpului asupra cavalerilor, astfel că atunci când un cavaler ajunge să aibă 4 jetoane de timp, el moare de bătrânețe. Un alt lucru foarte interesant este că jucătorii au opțiuni care implică un nivel de interacțiune foarte ridicat între cavalerii lor și ai altor jucători, probabil cel mai interesant fiind faptul că un cavaler poate ajunge vasalul altui cavaler. Sunt foarte de multe de spus despre ceea ce promite jocul ăsta, dar eu doar vi-l aduc în atenție. Sper să se ridice la așteptări și să îl jucăm cât mai repede în România.

Un comentariu:

  1. Încă 15 titluri foarte bune din care cel puţin 3-4 vor face carieră pe BGG - adică vor ajunge în top 200: Village, Vanuatu, Upon a Salty Ocean, Tournay, TF22, Space Bastards, Quebec, Fortuna, Eclipse, Alba Longa, 2019: The Arctic, Vintage, Space Station, Nefarious, Trajan.

    RăspundețiȘtergere