joi, 6 octombrie 2011

Editurile de jocuri - Days of Wonder

Days of Wonder este o editură care a intrat pe piața jocurilor de societate în anul 2002, ajungând foarte rapid în topul celor mai interesante și de succes edituri de astfel de produse. Este astăzi un model de creștere urmărit de foarte multe edituri noi, întrucât a reușit să impună pe piață titluri extrem de apreciate și mai ales cumpărate ca seriile Ticket to Ride, Memoir '44 sau Small World.


Cum v-am zis deja, editura are d-abia 9 ani, lăudându-se ca fiind cea mai tânără editură care a câștigat vreodat prestigiosul premiu Spiel des Jahres, în 2004, cu jocul Ticket to Ride, care a reușit să devină astăzi un adevărat simbol al jocurilor de societate moderne. Editura s-a remarcat foarte repede datorită aparițiilor sale spectaculoase și datorită consecvenței în a scoate jocuri care sunt plăcute de întreaga familie.


Această caracteristică este, de fapt, și ceea ce leagă toate jocurile de la Days of Wonder. Anume că sunt ușor de recunoscut nu numai grafic, dar mai ales datorită unor caracteristici comune. În primul rând, sunt jocuri strategice germane pentru întreaga familie, ușurința de a înțelege și învăța mecanismele de joc fiind centrale cam tuturor jocurilor lor. În al doilea rând, tematica, de obicei mai puțin importantă în jocurile europene, este bine aplicată pe joc, mărind amuzamentul. În fine, componentele lor sunt de o calitate foarte bună și sunt atrăgătoare datorită culorilor aprinse.


Un lucru pe care nu îl puteți aștepta de la Days of Wonder sunt „gamers' games”, adică jocuri care să necesite strategii prea elaborate, care să aibă manuale lungi și mecanisme multe și diverse. Nu, ținta lor este un public larg, care să nu fie neapărat la curent cu acest fenomen și care să se distreze repede și ușor jucându-le jocurile. Mai mult, editura și-a îndreptat atenția către cât mai multe tipuri de jocuri, editând atât jocuri economice, cât și jocuri de război, atât jocuri istorice, cât și fantasy, tot în încercarea de a atrage cât mai mulți potențiali cumpărători.

În ultimii ani, Days of Wonder a fost probabil editura cu cea mai importantă prezență virtuală, portările pentru diverse device-uri și sisteme de operare ale unor jocuri ca Ticket to Ride, Memoir '44 sau Small World fiind disponibile atât pe site-ul lor cât și pentru iOS, cum ați văzut aici

Cele mai importante apariții semnate Days of Wonder sunt:
  • Ticket to Ride, un titan despre care nu cred că are rost să vă mai dau detalii. Avem însă pe site un mini-review, aici.
  • Memoir '44, un joc de război rapid și nu foarte complex pentru 2 jucători, care recreează ultima parte din cel de-al doilea Război Mondial.
  • Small World, un succes mai recent al celor de la Days of Wonder, care a primit o reeditare sub forma jocului Small World Underground despre care am vorbit aici.
  • Shadows over Camelot, un joc cooperativ în care jucătorii intră în pielea Cavalerilor Mesei Rotunde.
  • Battlelore, un joc de război pentru 2 jucători într-un univers fantasy, reimaginând războiul de 100 de ani dintre englezi și francezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu