miercuri, 12 octombrie 2011

Ce așteptăm? - Mage Knight Board Game

Vlaada Chvátil este un designer care a devenit tot mai prezent în viețile noastre, prin aparițiile lui interesante. Una care mi-a captat într-adevăr atenția în aceste ultime luni este Mage Knight Board Game, un joc pentru oameni care sunt interesați de un grad relativ ridicat de complexitate și de o durată mai lungă de joc (BGG îl listează pe la 150 de minute). Este de așteptat ca acest joc să fie foarte repede pe rafturile reale și virtuale, data de lansare nefiind însă foarte clară (așteptați-l spre 16 noiembrie).


Jocul de față aparține unui univers destul de cunoscut al celor de la WizKids, univers bazat pe o serie de jocuri de război cu miniaturi, univers pe care editura încearcă să îl reîmprospăteze anul acesta cu ajutorul jocului semnat de Vlaada Chvátil. Dacă nu ați înțeles deja, este vorba de un joc fantasy, în care jucătorii iau rolul unuia dintre 4 eroi cu anumite individualități cu scopul de a explora o parte din Imperiul Atlantean. Este vorba de un joc bazat pe scenarii pentru 2 până la 4 jucători.

Jocul se bazează pe o tablă modulară formată din hexagoane care se extinde pe măsură ce jucătorii explorează mai mult împrejurimile. Tabla de joc, dinamică și foarte colorată, va conține foarte multe locații care le vor oferi eroilor oportunități de a-și îmbunătăți abilitățile. O altă parte importantă din joc sunt cărțile, fiind într-o mare măsură, un joc de deck-building, dar care pare că nu are așa de multe în comun cu linia impusă de Dominion sau Thunderstone.


Fiecare scenariu are un număr de runde, de zi sau de noapte, în care jucătorii încearcă să își creeze o faimă cât mai mare prin acțiuni eroice de tipul omorâtului de monștri. Jucătorii încep cu câteva hexagoane de hartă vizibile și cu un pachet de 25 de cărți de joc. Un lucru important este că pachetele nu sunt chiar identice între eroi, existând anumite diferențe în ceea ce privește abilitățile lor. 



Rundele au mai multe ture, în fiecare tură eroii având o mână formată din 5 cărți cu care pot face diverse acțiuni, de la mișcare pe hartă, la interacționat cu localnicii sau la luptă. Atunci când pachetul unui jucător s-a terminat, runda este și ea gata. În timpul jocului, eroii pot fi îmbunătățiți prin descoperirea de artefacte, prin învățarea de noi vrăji sau a altor acțiuni mai complexe. În plus, eroii îi pot convinge - prin diverse metode - pe alții să li se alăture, putându-și forma, în timp, o mică armată. În fine, jucătorii primesc faimă pentru diverse acțiuni, atunci când ajung la o anumită valoare de faimă, ajungând la un nou nivel, lucru care le dă multe opțiuni de îmbunătățire a eroului.



La o primă citire a manualului și a detaliilor cunoscute până acum despre joc, se poate afirma că trebuie să ne așteptăm la un joc foarte complex și interesant care pare să simuleze foarte bine RPG-urile de pe PC în care o lume mare și deschisă este la dispoziția jucătorilor. Eu, unul, am căpătat multă încredere în capacitățile lui Vlaada Chvátil de a ne surprinde de fiecare dată cu noutăți așa că nu pot aștepta jocul decât cu sufletul la gură.

Lecturi suplimentare: Opinionated Gamers, Regulament, Site-ul editurii

5 comentarii:

  1. nu prea-mi plac jocurile deck-building, dar acesta mi-a starnit interesul. M-ai facut curios...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur. Asta e si scopul rubricii asteia. Adevarul e ca si eu d-abia astept sa ma joc de-a RPG-ul pe cartoane.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din păcate jocul va avea un preţ destul de mare, pe la nivelul unui BIG BOX, adică 330-350 lei... strângem bine cureaua şi poate-poate se rezolvă. ;)
    Daniel Indru @ goingcardboard.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. Este un preţ care sigur va da la o parte pe mulţi, însă trebuie ţinut minte că este un joc cu proporţii impresionante (aş zice epic). Cred că la un moment dat, fiecare pasionat ar trebui să aibă în colecţie un asemenea joc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Să sperăm ca va fi mai bun ca Prophecy. :)

    RăspundețiȘtergere